Κέρκυρα: Συγκέντρωση και μοίρασμα κειμένου για την παρολίγο θανάτωση υγιούς ζώου

0
2081

Λάβαμε 03/09/2021 από Πρωτοβουλία για την προστασία των αδέσποτων ζώων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΛΙΓΟ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΥΓΙΟΥΣ ΖΩΟΥ

Μετά από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι αλλά και τις πρόσφατες κατά την διάρκεια των οποίων κάηκαν πάνω από 1.000.000 στρέμματα γης, τα ζώα αντιμετωπίστηκαν ως παράπλευρες απώλειες και όχι ως θάνατοι έμβιων πλασμάτων. Διαπιστώσαμε όλοι ξεκάθαρα πώς αντιμετωπίζουν οι φορείς αλλά ακόμη και απλοί πολίτες την απώλεια των ζώων. Η σκληρότητα απέναντι στα ζώα καλά κρατεί και είναι το κράτος και οι μηχανισμοί του που άλλα ευαγγελίζονται και άλλα πράττουν, είτε πρόκειται για αδέσποτα είτε για δεσποζόμενα ζώα. Θεσπίζουν υποτιθέμενους φιλοζωικούς νόμους, ώστε να παραπλανήσουν και να στρέψουν αλλού τα βλέμματα, πέρα από τα πραγματικά ζητήματα που αφορούν τα ζώα.

Στη φαρέτρα των κρατικών μηχανισμών που είναι αρμόδιοι για τα ζώα εντάσσεται και το νέο «φιλοζωικό» νομοσχέδιο, το οποίο σε αρκετά σημεία αποτελεί μέγγενη για τους ανθρώπους που ασχολούνται με πραγματικό ενδιαφέρον για την ευζωία τους και δεν είναι θεσμικοί παράγοντες αλλά απλοί φιλόζωοι.

Μια περίπτωση κατάπτυστης διαχείρισης είναι και η πρόθεση θανάτωσης υγιούς ζώου από την Υπηρεσία Αδέσποτων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, με κύριες υπευθύνους την πρόεδρο και την διευθύντρια της υπηρεσίας. Πρόκειται για μια υπηρεσία που αδυνατεί να ανταποκριθεί στα πιο βασικά ζητήματα των κανόνων ευζωίας των αδέσποτων από τη μία, αλλά είναι άμεση η επέμβασή της, όταν πρόκειται να ξεφορτωθεί ένα «πρόβλημα», πρόβλημα γι’ αυτήν, όχι για τους πραγματικά φιλόζωους.

Εν ολίγοις, ενώ διατείνονται ότι λειτουργούν για την προστασία, περίθαλψη, φαρμακευτική αγωγή, στείρωση των ζώων, στα περισσότερα από αυτά δεν ανταποκρίνονται καθώς ελάχιστα πραγματοποιούν, την ίδια στιγμή που απλοί πολίτες δαπανούν από την τσέπη τους τεράστια ποσά προς αρωγή των ζώων. Το ίδιο και οι φιλοζωικές ομάδες, που αν δεν υπήρχαν, τα πράγματα θα ήταν τραγικά για τα ζώα. Θα ήταν επίσης μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθούμε στη σημαντική βοήθεια αλλοδαπών και την προσφορά τους σε χρόνο και χρήμα. Αντιθέτως, αυτό που προσφέρει η υπηρεσία αδέσποτων είναι τροφές αμφιβόλου ποιότητας. Μάλιστα όταν αυτές τελειώνουν, οι ταΐστρες και οι ποτίστρες μένουν άδειες για αρκετό καιρό.

Η επικοινωνία με την υπηρεσία είναι από δύσκολη ως ανύπαρκτη παρόλο που υπάρχουν τηλέφωνα. Συνήθως δεν απαντάει κανείς. Πώς άραγε γνωρίζουν τα προβλήματα; Ασυνεννοησία και μηδενικό ενδιαφέρον είναι η κοινή μας διαπίστωση.

Και πάμε στο προκείμενο, την παρ ολίγο δολοφονία υγιούς ζώου από την υπηρεσία. Ο λόγος για τον πασίγνωστο γλυκύτατο σκύλο Αλσατίας, τον Αττίλα, ο οποίος σύχναζε μεταξύ περιοχής Σολάρι και προαστίου Μαντουκιού. Ένα ζώο που αρκετοί πρόσεχαν, τάιζαν, παρείχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Υπήρχαν και άλλοι, λίγοι ευτυχώς, που προέβησαν σε καταγγελίες για επιθετικότητα. Καταγγελίες σε αρκετές περιπτώσεις αβάσιμες. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι το ζώο που ζει αδέσποτο και αδέσμευτο αναπτύσσει άμυνες που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον που ζει. Με απλά λόγια, αν το χτυπάς, θα επιτεθεί. Αυτό όμως δεν είναι αντιληπτό από τους υπεύθυνους του δήμου. Η κυρία Μανιώτου ενημέρωσε ότι θα καλέσει την πενταμελή επιτροπή για να αποφασίσει για την τύχη του ζώου. Τα μέλη της έκαναν ξεκάθαρο ότι στην πλειοψηφία τους δε θα δεχτούν σε καμιά περίπτωση τη θανάτωση υγιούς ζώου. Δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις της προς όλους τους εμπλεκόμενους, η ίδια δηλώνει ότι θα συστήσει τριμελή επιτροπή, ώστε το ζώο να θανατωθεί. Εδώ να ενημερώσουμε ότι μόνο η δήμαρχος μπορεί να συστήσει τριμελή επιτροπή και όχι η διευθύντρια της υπηρεσίας. Άραγε η δήμαρχος γνωρίζει; Αν ναι, τότε έχει ευθύνη των αποφάσεων και των πεπραγμένων πεπραγμένων. Γιατί μπορεί η Διευθύντρια να επικαλείται το νόμο, όμως φαίνεται να διαβάζει μόνο επιλεκτικά αυτόν. Ενημερώνουμε και υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με το άρθρο 7, παρ.10 «Σε περίπτωση επιθετικού ζώου, του οποίου η επιθετικότητα δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια, ο Δήμος μπορεί να ζητήσει τη γνώμη επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων, μέλους νομίμως αναγνωρισμένου επαγγελματικού σωματείου εκπαιδευτών σκύλου» Γιατί η Διευθύντρια δεν ακολούθησε την διαδικασία; Γιατί προτίμησε να εισηγηθεί την ευθανασία του ζώου, το οποίο είναι υγιές; Μήπως ,όταν ηγείσαι μιας τέτοιας δομής ,θα πρέπει να εξαντλείς τα περιθώρια πριν να προτείνεις ως λύση να οδηγήσεις ένα ζώο στο θάνατο; Αυτή είναι η λύση και η διαχείριση στο καυτό θέμα της τύχης των αδέσποτων;

Το ζώο σώθηκε από τα χέρια των δήμιων του δήμου χάρη στην παρέμβαση ανθρώπων που νοιάζονται πραγματικά για τα ζώα. Βρίσκεται σε ασφαλή χέρια και προβλέπεται η υιοθεσία του. Ένα ζώο σώθηκε, με τα υπόλοιπα τι γίνεται; Πού καταλήγουν άραγε; Αν οι άνθρωποι του δήμου, εν προκειμένω η διευθύντρια, ξέρουν τη διαδικασία που οφείλουν να ακολουθήσουν, είναι δολοφόνοι, εάν δεν ξέρουν και είναι αδαείς ως προς τους νόμους που πρεσβεύουν, είναι επικίνδυνοι.

Ως πρωτοβουλία για τα αδέσποτα, προτάσσουμε τη δημιουργία αυτοοργανωμένων ομάδων προστασίας και περίθαλψης, μακριά από κρατικά χέρια. Στηρίζουμε το έργο των δομημένων με οριζοντιότητα φιλοζωικών σωματείων. Απαιτούμε δημόσια ενημέρωση για τα ζώα που διαχειρίζεται η Υπηρεσία Αδέσποτων, από τις στειρώσεις, μέχρι τις καταγγελίες και τους διαγωνισμούς.

Διεκδικούμε :

Την πλήρη ενημέρωση για την τύχη των αδέσποτων , τα οποία περισυλλέγονται από τον Δήμο. Δημοσιοποίηση των αποφάσεων ευθανασίας και ανάρτηση στην αντίστοιχη πλατφόρμα. Απομάκρυνση από την υπηρεσία των ανθρώπων που λειτουργούν επιθετικά και αρνητικά απέναντι στα ζώα.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΩΝΗ

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ