Κέρκυρα: Δράσεις αλληλεγγύης και ενημέρωση για την εως τώρα πορεία τους

0
1137

Λάβαμε 02/05/2020

Δράσεις αλληλεγγύης και ενημέρωση για την εως τώρα πορεία τους

Την τελευταία μιάμιση εβδομάδα η κατάληψη Aντινομία έχει πάρει την πρωτοβουλία να στήσει καλάθια σε δυο κεντρικά σημεία της πόλης, ένα κοντά στην πλατεία Σαρόκο και ένα στην πλατεία Γεωργάκη. Σκοπός των καλαθιών είναι να είναι συνεχώς γεμάτα με τρόφιμα και είδη υγιεινής, ώστε άνθρωποι που αδυνατούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, όπως η τροφή, να μπορούν να πάρουν τα χρειώδη. Επιπλέον είχαν δοθεί τηλέφωνα επικοινωνίας ώστε άνθρωποι που έχουν ανάγκη από φαγητό να μας ενημερώνουν ώστε να τους μαγειρεύουμε εμείς, όποιος- α έχει ανάγκη για βοήθεια σε μεταφορά αγαθών ή φαρμάκων ή θέλει να διαθέσει κάτι αλλά δεν μπορεί να βγει από το σπίτι να μας ενημερώνει ώστε να παραλαμβάνουμε και να διανέμουμε εμείς. Ένα γρήγορο συμπέρασμα μέχρι τώρα είναι ότι πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στην δράση συνεισφέροντας διαρκώς ώστε τα καλάθια να είναι γεμάτα. Η ανταπόκριση αναφορικά με την έμπρακτη αλληλεγγύη και το ενδιαφέρον που δείχνει ο κόσμος είναι εν τέλει αυτά που καθιστούν τις δράσεις επιτυχημένες και καθιστούν την ίδια την αλληλεγγύη μετρήσιμη δύναμη στις μάχες που δίνουμε ενάντια στην κατάσταση μόνιμης εξαίρεσης αλλά και στους κοινωνικούς αγώνες που έρχονται. Αντίστοιχα πρωτοβουλία συντροφισσών και συντρόφων στην Λευκίμμη έκανε μαζέματα ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία μοιράστηκαν σε μετανάστες, ντόπιους, Ρομά. Και στην Λευκίμμη η ανταπόκριση του κόσμου ήταν άμεση.

Ως εκ τούτου επειδή οι ανάγκες επισιτισμού παραμένουν αποφασίσαμε να φτιάξουμε δυο ακόμα σημεία, στα οποία θα υπάρχουν σε μόνιμη βάση καλάθια με είδη πρώτης ανάγκης. Το ένα βρίσκεται έξω από την λαϊκή αγορά στο κέντρο της πόλης και το άλλο στην γειτονιά του Μαντουκιού.

Μέσα σε όλα αυτά δεν ξεχνάμε όσους/ες είναι έγκλειστοι/ες στον απόπατο της κοινωνίας, τις φυλακές. Αρχίζουμε συνεπώς την συλλογή σεντονιών, κουβερτών, πετσετών, ανδρικών ρούχων και παπουτσιών για τους φυλακισμένους στις φυλακές Κέρκυρας. Για την συγκεκριμένη δράση θα ανακοινωθούν περαιτέρω πληροφορίες.

Είναι γεγονός ότι ζούμε μέρες πρωτόγνωρες για όλους, σε καμία περίπτωση δεν συντασσόμαστε όμως με την άποψη που λέει ότι άρχοντες και αρχόμενοι έχουμε κοινούς αγώνες. Για εμάς, ως κομμάτι της κοινωνίας, η έμπρακτη αλληλεγγύη θα είναι πάντα κοινωνική και ταξική. Οι εκμεταλλευόμενοι είναι αυτοί που θα ασχοληθούν με τις πληγές των διπλανών τους. Η αλληλεγγύη ήταν και είναι αναπόσπαστο κομμάτι του συνολικότερου αγώνα μας προς τον σκοπό της απελευθέρωσης της κοινωνίας, είναι ισότιμη σχέση, είναι ένα διαρκές χτίσιμο σχέσεων και πύκνωσης των γραμμών του αγώνα. Η αλληλεγγύη μας δεν έχει τίποτα να κερδίσει πέρα ίσως από το πιο σπουδαίο. Την χειραφέτηση μας. Να ευχαριστήσουμε όσους και όσες στήριξαν και όσους και όσες θα το πράξουν μελλοντικά.

“Δεν πιστεύω στην φιλανθρωπία. Πιστεύω στην αλληλεγγύη. Η φιλανθρωπία είναι κάθετη, έτσι είναι ταπεινωτική. Πηγαίνει από την κορυφή στο κατώτατο σημείο. Η αλληλεγγύη είναι οριζόντια. Σέβεται τον άλλο και μαθαίνει από τον άλλο. Έχω να μάθω πολλά από τους άλλους ανθρώπους” .
Eduardo Galeano

Ανακοίνωση αρχικού καλέσματος [ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ]

Σήμερα τοποθετήσαμε δύο καφάσια με είδη πρώτης ανάγκης σε δύο διαφορετικά σημεία στο κέντρο της Κέρκυρας.

* Στην πλατεία Σαρόκο (δίπλα στην στάση προς Κανόνι)
* Στην πλατεία Γεωργάκη

“Παίρνουμε ότι χρειαζόμαστε, αφήνουμε ότι μπορούμε.”

Πολύ καιρό πριν την πανδημία, τα κατώτερα στρώματα δεχόντουσαν αλλεπάλληλες επιθέσεις και αδυνατούσαν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Η κρατική εξουσία όπως πάντα το μόνο που κάνει είναι να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στην κατάσταση η οποία έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο τώρα ,χωρίς να κάνει πρακτικά τίποτα για όσους έχουν ανάγκη .Η σταδιακή υποτίμηση του συστήματος υγείας, η αύξηση του κόστους των προϊόντων, η μείωση των μισθών, οι ιδιωτικοποιήσεις και όλα τα μετρά στα οποία δίνουν ακόμα και τώρα προτεραιότητα με κανένα τρόπο δεν βοηθούν στην επίλυση των ουσιαστικών προβλημάτων αλλά αντιθέτως τα οξύνουν. Η απόφαση που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι να μας τοποθετεί απέναντι σε μια ψευδή επιλογή αναμεσά στην ελευθέρια και την υγειά μας, επιλέγοντας να αντιμετωπίσει την απειλή του ιού με καταστολή, μπάτσους, εγκλεισμό και πρόστιμα και όχι με γιατρούς, κλίνες, τεστ και μάσκες.

Υπακούοντας λοιπόν στις προσταγές τους βρισκόμαστε να σηκώνουμε το βάρος και την ευθύνη για την μη εξάπλωση της πανδημίας και στην περίπτωση που αυτή ξεφύγει θα φταίμε πάλι εμείς.

Με το ξέσπασμα αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης τα ήδη απομονωμένα κομμάτια της κοινωνίας , είναι αυτά που δέχονται και θα συνεχίζουν να δέχονται τις αγριότερες συνέπειες του σαρωτικού ιού. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι οι ευπαθείς ομάδες δεν καθορίζονται μόνο απο την κατάσταση της υγείας τους αλλά και από την οικονομική και την κοινωνική τους κατάσταση, Είναι πλέον ξεκάθαρο πως ευπαθείς ομάδες δεν αποτελούν μόνο οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με σοβαρά και χρόνια προβλήματα υγείας. Το ίδιο ευάλωτες, και ακόμα περισσότερο, είναι όλες αυτές οι κοινωνικές ομάδες που χρόνια τώρα βρίσκονται στο περιθώριο και στο στόχαστρο του κράτους, όπως είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, οι φυλακισμένοι, οι τοξικοεξαρτημένοι, οι οικονομικά εξαθλιωμένοι, οι άνεργοι.

Αφορμή αυτής της δράσης έμπρακτης αλληλεγγύης πέρα απ’ το να βοηθηθούν όσοι έχουν ανάγκη,έχει και ως στόχο την ανάπτυξη της κοινωνικής μας συνείδησης. Μέσω των καλαθιών που έχουν τοποθετηθεί σε σημεία της πόλης,τα οποία περιέχουν είδη πρώτης ανάγκης, ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει για τον συνάνθρωπο του ώστε να καλυφθούν βασικές ανάγκες που προκύπτουν. Παρε ότι χρειάζεσαι και άσε ότι έχεις.

Σεβόμαστε και φροντίζουμε ανθρώπους και ζώα που θα βρεθούν εκτεθειμένοι από το ωστικό κύμα που έχει φέρει η καραντίνα πανελλαδικά. Ας σπάσουμε τη λήθη και ας ενεργοποιηθούμε κοινωνικά ο ένας για τον άλλον. Επικοινωνούμε ουσιαστικά με όσα άτομα έχουν ανάγκη στις πολυκατοικίες, τις γειτονιές, τους χώρους εργασίας. Λαμβάνουμε όσα μέτρα προφύλαξης κρίνουμε ότι είναι απαραίτητα και δεν φοβόμαστε τον ίσκιο μας και τον αέρα που αναπνέουμε.

Γνωρίζουμε ότι μόνο η έμπρακτη αλληλεγγύη είναι αυτή που μπορεί να μας κάνει να σταθούμε με αξιοπρέπεια. Μόνο αν σταθούμε ο ένας δίπλα στην άλλη, με ενσυναίσθηση , μπορούμε να απαντήσουμε στις επιθέσεις σε τόσο βασικές μας ανάγκες.

Ας κάνουμε λοιπόν όλοι αυτή τη προσπάθεια να είμαστε ενωμένοι για τις ανάγκες μας μέσα από δομές και δίκτυα αλληλεγγύης. Ενάντια στην απομόνωσή ας δημιουργήσουμε νέους τρόπους σύνδεσης μεταξύ μας και ας επαναφέρουμε το νόημα της ατομικής και συλλογικής ζωής ως όλον. Ενάντια στον κρατικό και κοινωνικό κανιβαλισμό, ενάντια στο φόβο και την αδράνεια ας επανεκκινήσουμε την καθημερινότητα μας πάνω σ ’αυτές τις αρχές της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας. Ας γίνουμε ένα σ ‘αυτές τις δύσκολες στιγμές αλλά και σ ‘αυτές που θα έρθουν.

Δίκτυα αλληλοβοήθειας στην πράξη και ψυχολογικής στήριξης για όσους το έχουν ανάγκη.

Η στήριξη και η συνεισφορά όλων μας είναι κάτι περισσότερο απο επιτακτική.

Καλούμαστε όλοι και όλες να πάρουμε ανάλογες πρωτοβουλίες στις γειτονιές μας ή να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε αυτές που υπάρχουν.

Γιατί το μόνο που έχουμε είναι ο ένας τον άλλον.

Κατάληψη Αντινομία

Επικοινωνία:

Mail: [email protected]
Facebook: Δελτίο Αντιπληροφόρησης Κέρκυρας