Κερατέα: Εργοδοτική αυθαιρεσία στο πολιτιστικό πάρκο

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ.

Το πολιτιστικό πάρκο λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια, ως πολιτιστικό πάρκο,  ύστερα από την αλλαγή του ιδιοκτήτη και του ονόματος της γνωστής ΧΡΥΣΑΛΙΔΑΣ.

Οι νέοι ιδιοκτήτες του πολιτιστικού πάρκου ονομάζονται Eυάγγελος Αγάλου και Βίκυ Παπανικολάου και έχουν στην κατοχή τους το πολιτιστικό πάρκο στην Κερατέα, ένα χώρο στο Λυκαβηττό για εκπαιδευτικά προγράμματα και το ξενοδοχείο ‘Epihotel Odysseas’ στο Κατάκολο Ηλείας.  Χωρίς καμία παιδαγωγική  εμπειρία και γνώση , οι ίδιοι έχουν αναλάβει το έργο μιας επιχείρησης που αφορά την εκπαίδευση, ένα έργο δύσκολο και επικίνδυνο, όταν παίζεις με μυαλά παιδιών. Χωρίς λοιπόν καμία τέτοια εμπειρία συμμετέχουν στη διαδικασία σχεδιασμού εκπαιδευτικών προγραμμάτων, χωρίς να επιτρέπουν στους παιδαγωγούς-εμψυχωτές που έχουν γνώση του αντικειμένου, να μεταβάλλουν, βελτιώσουν ή αλλάξουν το πρόγραμμα σύμφωνα με παιδαγωγικές διαδικασίες.

Παράλληλα,  οι ιδιοκτήτες επιλέγουν φθηνό προσωπικό, που θα μπορεί να βγάζει όσο το δυνατόν περισσότερη πνευματική εργασία και ιδέες, με τα λιγότερα χρήματα.  Έτσι, αυτό που κάνουν είναι το εξής:

  • Προσλαμβάνουν έμπειρους εμψυχωτές/εμψυχώτριες, λέγοντας τους ότι θα δουλεύουν 5νθήμερο, 09:00 με 14:00, ασφαλισμένοι, με καθαρά το μήνα 400 ευρώ, και τα μεταφορικά πληρωμένα.
  • Στη συνέχεια αρνούνται να δώσουν τα μεταφορικά για μια καθημερινή απόσταση από διάφορες περιοχές του κέντρου της Αθήνας μέχρι την Κερατέα.
  • Αν δεν ασφαλιστείς παίρνεις στο χέρι 25 ευρώ, για το ωράριο 09.00-14.00, χωρίς μεταφορικά και δουλεύοντας αντί για 5νθήμερο, άλλοτε 2, άλλοτε 4 φορές την εβδομάδα αλλά ποτέ 5 και χωρίς καμία εργασιακή ασφάλεια.
  • Αν δεχτούν να σου βάλουν μεταφορικά δουλεύεις μόνο 1 φορά την εβδομάδα.
  • Αν σε ασφαλίσουν παίρνεις καθαρά για το ωράριο 09.00-14.00 και χωρίς τα μεταφορικά 17 ευρώ. Έτσι οι περισσότεροι προτιμούν να μην ασφαλιστούν για να έχουν περισσότερα χρήματα στο χέρι, αλλά βέβαια χωρίς ένσημα και με την ανασφάλεια ότι τη μία εβδομάδα θα έχουν 2 μεροκάματα και την άλλη 4 αν είναι τυχεροί. Και βέβαια χωρίς τα μεταφορικά τους.
  • Ζητάνε από τους εργαζομένους να σχεδιάσουν εκπαιδευτικά προγράμματα χωρίς να πληρωθούν. Τους λένε ότι αν το κάνουν εθελοντικά, θα έχουν περισσότερα μεροκάματα την εβδομάδα. Αν όχι τους μειώνουν το μεροκάματο σε 1 ή 2 φορές την εβδομάδα.
  • Ζητάνε εθελοντές, όπως μπορείτε να δείτε στο site τους, για μια ιδιωτική επιχείρηση, που η εθελοντική τους εργασία δε θα πάει σε κάποιο συλλογικό και ανθρωπιστικό σκοπό, αλλά στις τσέπες των ιδιοκτήτων.
  • Μιλάνε και φέρονται άσχημα στους εργαζομένους με φωνές, εξουσιαστική συμπεριφορά, νεύρα, προσβολές, χωρίς να επιτρέπουν το διάλογο και προσπαθώντας να επιβληθούν.
  • Ενώ προσλαμβάνουν τους εμψυχωτές με το ρόλο του εμψυχωτή-παιδαγωγού, τους βάζουν να κάνουν κι άλλες δουλειές, χωρίς να προσδιορίζουν επακριβώς τις αρμοδιότητες τους,  όπως  ξεκαθαρίσματα αποθηκών, γραφειοκρατικές δουλειές, δουλειά γραμματέα, δουλειά στο κυλικείο του πάρκου ως ταμείο και μπουφέ.
  • Οι συνθήκες εργασίας στο πάρκο συχνά είναι επικίνδυνες για τους εργαζομένους, με περιστατικά εγκαυμάτων δευτέρου βαθμού στον ξυλόφουρνο, με τσιμπήματα από έντομα και αλλεργικά περιστατικά, με εργασία κάτω από βροχές και κρύο, κι όλα αυτά χωρίς καμία ασφάλεια από την εργοδοσία.

Το 2015, οι εργαζόμενοι του πάρκου έφυγαν σχεδόν όλοι, λόγω των παραπάνω λόγων και γιατί δεν  τους δίνονταν τα αυτονόητα για την δουλειά τους. Φέτος, με τους νέους εργαζομένους και κάποιους από τους παλιούς,  η πολιτική του πάρκου παραμένει η ίδια, με χαμηλή ποιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με την εκμετάλλευση των εργαζομένων, έχοντας τους ανασφάλιστους, κακοπληρωμένους, βάζοντας τους να κάνουν χαμαλίκια, μειώνοντάς τους τα μεροκάματα αν αρνηθούν, χωρίς μεταφορικά και με απαράδεκτη συμπεριφορά που μειώνει τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπεια τους.

Η αυθαιρεσία της εργοδοσίας είναι πληγή για τους εργαζομένους  .Η εκμετάλλευση είναι το όπλο των αφεντικών σε μια κρίσιμη εποχή σαν αυτή, τονίζοντας τη φράση ‘σαν κι εσένα μπορώ να βρω άπειρους’. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί στην προσπάθεια να εξαλειφθεί κάθε εργασιακή εκμετάλλευση και αυθαιρεσία.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί μπισκότα σε ορισμένες λειτουργίες της ΕντάξειΠληροφορίες