Καβάλα: Μοίρασμα κειμένου για την μετεγκατάσταση των προσφύγων

0
191

13820434_10209458900646879_635843271_n

Την Τετάρτη 20/7 ομάδα περίπου 30 αντιφασιστών, κινήθηκαν στην περιοχή του Περιγιαλίου στην Καβάλα, μοιράζοντας κείμενο με θέμα την μετεγκατάσταση των προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο “Ασημακοπούλου”.

Εκεί διαπιστώσαμε ένα περιβάλλον αρκετά φιλικό προς τους πρόσφυγες, και ένα μεγάλο μέρος του ανενημέρωτο ή μονόπλευρα ενημερωμένο από ακροδεξιές ομάδες που έχουν ήδη επισκεφτεί την περιοχή. Λίγοι ήταν οι κάτοικοι που εξέφρασαν τον ρατσιστικό τους οχετό (και αυτός χωρίς επιχειρήματα), απέναντι στα γυναικόπαιδα που πρόκειται να μεταφερθούν στην περιοχή.

Άξιο αναφοράς είναι ότι στην αρχή ο περισσότερος κόσμος μας περνούσε για χρυσαυγίτες και έμπαιναν στα σπίτια τους. Μόλις καταλάβαιναν όμως ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο και έβλεπαν τον τίτλο του κειμένου που έλεγε “Είμαστε όλοι Μετανάστες”, αμέσως ο φόβος έφευγε και την θέση του έπαιρνε η όρεξη για κουβέντα.

Στην ζημιά λοιπόν και στην τρομοκρατία που έχουν προσφέρει στην περιοχή τόσο οι ακροδεξιές ομάδες τις Χρυσής Αυγής και της Πατριωτικής Κίνησης όσο και ο ίδιος ο δήμος με την παρατρεχάμενη Δήμαρχο Τσανάκα, εμείς απαντάμε πως δεν πρόκειται να τους φοβηθούμε και θα μας βρουν απέναντί τους.

Υπεύθυνοι για ότι συμβεί σε οποιοδήποτε πρόσφυγα/μετανάστη, θα είναι πρώτα ο Δήμος και μετά οι φασίστες της Χ.Α. και της Π.Κ. οι οποίοι πολύ σύντομα θα κρυφτούν και πάλι πίσω στις τρύπες τους!

Κανένας πρόσφυγας μόνος στα χέρια του κράτους- παρακράτους!

Αντιφασίστες/αντιφασίστριες

Το κείμενο που μοιράστηκε

 ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ…..

Στην Καβάλα, και συγκεκριμένα στον ανοιχτό καταυλισμό του Εσκί Καπού, “φιλοξενούνται” 280 περίπου πρόσφυγες,  υπό άθλιες συνθήκες, με ευθύνη της πρώτης φοράς φασιστεράς και του δήμου Καβάλας. Μετά από πιέσεις πολιτών η κυβέρνηση αποφασίζει να κάνει το αυτονόητο και να τους μεταφέρει σε έναν “καλύτερο” χώρο, το πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου, όπου θα υπάρχουν τουλάχιστον στοιχειωδώς αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής, ενώ παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν όλοι μαζί, στηρίζοντας ο ένας τον άλλο. Επιπλέον, ο χώρος αυτός βρίσκεται εντός του αστικού ιστού της Καβάλας και θα τους δίνει τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν με κατοίκους της πόλης και να αισθάνονται ως ένα βαθμό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας κατά τη διάρκεια της παραμονής τους.

Η μετεγκατάσταση αυτή όμως έχει πολλούς εχθρούς και γίνεται απόπειρα να σταματήσει. Οι κινήσεις που έχουν γίνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν είναι τυχαίες. Πρώτα από όλα τα ψευδή και ρατσιστικά δημοσιεύματα που κατά καιρούς έβγαιναν (βλέπε ραδιοσταθμό Νεάπολις και τηλεοπτικό σταθμό Center), τα οποία έκλειναν το μάτι σε κάθε λογής «πατριώτες», “αγανακτισμένους πολίτες” και ρατσιστές, ενισχύοντας τη φασιστική ρητορεία περί ιερού πολέμου που δήθεν διεξάγει κάθε μουσουλμάνος, προκαλώντας εμμέσως πλην σαφώς οργανωμένα πογκρόμ, ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Στη συνέχεια (με επίσημη ή ανεπίσημη) πρόσκληση της δημάρχου και των ακροδεξιών παραστατών της, είδαμε μέλη της φασιστικής οργάνωσης “Πατριωτική κίνηση πολιτών Καβάλας” και μπράβους (οι οποίοι πριν από δυο μέρες έδερναν απεργούς εργαζόμενους της ΒΦΛ) να εισέρχονται (όχι μια, αλλά δυο φορές) και να δίνουν ρεσιτάλ ρατσιστικής φρενίτιδας μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ενάντια στη μετεγκατάσταση, ενώ συγχρόνως προπηλάκιζαν άλλους πολίτες που εκφράζονταν υπέρ της.

Έπειτα, ο σύλλογος κατοίκων Περιγιαλίου κάλεσε σε κλειστή συγκέντρωση με τα μέλη της φασιστικής παρακρατικής οργάνωσης “Πατριωτική κίνηση πολιτών Καβάλας” και εκπροσώπους της δημοτικής παράταξης “Ε4 Καβάλας” (του γνωστού εξωγήινου Σώρρα), προκειμένου να συγκροτήσουν “μέτωπο” ενάντια στη μετεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στο πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου.

Και φτάνουμε στο αποκορύφωμα του δημοτικού συμβουλίου που έγινε στις 11/07/2016. Εκεί παρακολουθήσαμε ένα συνονθύλευμα άγνοιας, φόβου, λαϊκισμού, ρατσιστικών και φασιστικών αντιλήψεων από μια μερίδα κατοίκων του Περιγιαλίου. Οι άνθρωποι αυτοί παίζοντας (ηθελημένα ή άθελα) το πολιτικό παιχνίδι δημοτικών παρατάξεων (βλέπε ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., δήθεν ανεξάρτητων-Παππάς, Αγανικόλας και Παπαδόπουλος) έφτασαν στο σημείο να παρομοιάσουν τις ανθρώπινες ψυχές των μεταναστών με σκουπίδια που θα υποβαθμίσουν την περιοχή τους.

Και αυτό ακριβώς το σημείο είναι και το πιο επικίνδυνο, η εμφάνιση μιας «επιτροπής κατοίκων». Αυτοί οι δήθεν «αγανακτισμένοι» κάτοικοι από τη μια έχουν ξεκάθαρα ακροδεξιά αιτήματα, καθώς όταν αναφέρονται στους μετανάστες, το μόνο που ακούς είναι όροι όπως «πρόβλημα», «κακό» που απειλεί την υποτιθέμενη «ποιότητα ζωής» τους και από την άλλη δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να εξυπηρετούν τους διάφορους κομματικούς μηχανισμούς, εκφράζοντας ανοιχτά αυτά που δεν επιτρέπεται να πουν τα κόμματα και βοηθώντας τους να προωθήσουν την ατζέντα τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο όχι μόνο δε διαφέρουν καθόλου από τους δηλωμένους ακροδεξιούς, τους φασίστες ή τους οπαδούς της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, αλλά ίσα ίσα τους βοηθούν να εδραιωθούν στις γειτονιές της πόλης μας.

Εμείς ως αντιφασίστες/στριες δεν πιστεύουμε ότι οι μετεγκαταστάσεις σε “καλύτερα” μέρη βελτιώνουν σημαντικά τη ζωή των μεταναστών, αλλά γνωρίζοντας ότι ο εγκλωβισμός αυτών των ανθρώπων στην Καβάλα θα είναι μακροχρόνιος θεωρούμε ότι προς το παρόν αυτή είναι η καλύτερη λύση.

Αυτό που θέλουμε να υπενθυμίσουμε σε όλους είναι ότι οι μετανάστες δεν είναι εχθροί μας και ότι στο ζήτημα αυτό δεν έχει σημασία η γεωγραφική μας θέση (αν είμαστε κάτοικοι της εν λόγω περιοχής ή όχι), αλλά η ταξική μας θέση. Οι άνθρωποι αυτοί εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και τις βομβαρδισμένες γειτονιές τους. Αποφάσισαν να πάρουν το ρίσκο και να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη γι’αυτούς και τα παιδιά τους, με κίνδυνο να χάσουν και την ίδια τη ζωή τους, για να ξεφύγουν από τις κυβερνήσεις τους, τα ντόπια αφεντικά, τους θρησκευτικούς φανατισμούς, τους πολέμους οικονομικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων, τους ξένους στρατούς που εισέβαλαν στον τόπο τους (ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο ελληνικός στρατός) και τις καταπιέσεις που βίωναν.

Εχθροί μας είναι τα αφεντικά που μας επιβάλλουν πολύωρη εργασία με μισθούς πείνας και τα λαμόγια οι επιχειρηματίες, που εκφοβίζουν με τους μπράβους τους εργαζόμενους. Εχθρός είναι ο δήμος που αντί να φτιάχνει παιδικές χαρές (μάλλον τους φοβίζουν οι συγκεντρώσεις οποιασδήποτε ηλικίας) καθιερώνει από τη μια χουντικά, μιλιταριστικά σόου με στρατιωτικά αεροπλάνα, ξοδεύοντας υπέρογκα ποσά, ενώ παράλληλα από την άλλη  υποκριτικά διοργανώνει πολυπολιτισμικά φεστιβάλ (βλ.Cosmopolis) με τη χορηγία του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑP (να ένα πραγματικό πρόβλημα). Τέλος εχθρός είναι οι κάθε είδους φασίστες (είτε οργανωμένοι είτε με τη μάσκα του “αγανακτισμένου” πολίτη) που προσπαθούν να καταστείλουν οποιαδήποτε μορφή αντίδρασης.

Ενάντια σε όλους αυτούς η απάντηση είναι μια. Αντιφασιστικές ομάδες, σε δημόσιους χώρους, γειτονιές, στις δουλειές μας και κοινοί αγώνες με τους μετανάστες.

 ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ, ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ