Καταγραφή των εργαζομένων μέσω των προσωπικών τους κινητών

0
845

Λάβαμε 22/05/2020

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ
(Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου: 5215/2008)
Αρ. Πρωτοκόλλου: 21/2020
Αθήνα, 21.5.2020

Η διοίκηση της Vodafone σκοπεύει να χρησιμοποιεί τα προσωπικά κινητά των εργαζομένων για την καταγραφή τους

Στις 17 Ιανουαρίου η διοίκηση ενημέρωσε μέσω e-mail όλους τους συναδέλφους πως πλέον για την πρόσβαση στα κτήρια της εταιρείας θα χρειάζεται η εγκατάσταση λογισμικού της Vodafone στα προσωπικά κινητά μας. Μετά από ανακοίνωση του Σωματείου στην οποία αναδεικνύαμε τους κινδύνους της συγκεκριμένης κίνησης και στην οποία η διοίκηση δεν είχε απαντήσει ποτέ, η εταιρεία απέσυρε σιωπηλά τον αρχικό σχεδιασμό της έως τώρα.

Στις 19 Μαΐου και τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων ακόμη δεν έχει επιστρέψει στους φυσικούς χώρους εργασίας -επισημαίνουμε πως δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη ενημέρωση για το πότε θα επιστρέψουν οι εργαζόμενοι, μάλλον στοχεύοντας στην διαιώνιση της τηλεργασίας- η διοίκηση απέστειλε νέα ανακοίνωση -μόνο στους συναδέλφους που ήδη εργάζονται στα κτήρια- πως είναι αναγκαία πλέον η εγκατάσταση λογισμικού στα προσωπικά κινητά μας για να έχουμε πρόσβαση στις εγκαταστάσεις. Παραθέτουμε την ανακοίνωση της εταιρείας στο τέλος του παρόντος e-mail.

Στην νέα ανακοίνωση η εταιρεία -νομότυπα- παραθέτει δήλωση σχετικά με τα δεδομένα που θα καταγράφει το σχετικό λογισμικό και τη διαχείρισή τους. Χρειάστηκε 5 μήνες και προηγούμενη παρέμβαση εκ μέρους μας για να κάνει το ελάχιστο το οποίο την υποχρεώνει ο νόμος. Και μόνο αυτό το γεγονός δεν μας εμπνέει καμία εμπιστοσύνη στους σχεδιασμούς της διοίκησης

Συνάδελφοι,

  • Το συγκεκριμένο λογισμικό έχει τη δυνατότητα να καταγράφει πλειάδα πληροφοριών. Το γεγονός ότι η διοίκηση προχώρησε σε δήλωση πως δεν θα καταγράφει προσωπικές πληροφορίες -όπως είναι υποχρεωμένη από τον νόμο- δεν μας καθησυχάζει καθώς κανείς δεν μπορεί σε τεχνικό επίπεδο να γνωρίζει τι καταγράφεται και επαφίεται μόνο στην δήλωση της εταιρείας.
  • Είναι εντελώς απαράδεκτο να ζητείται από τη διοίκηση η χρήση του προσωπικού εξοπλισμού των συναδέλφων και τα κινητά τους για να εγκατασταθούν εφαρμογές της εταιρείας προκειμένου να βγάλει η ίδια από την «μύγα ξύγκι» και να εξοικονομεί χρήματα από εξοπλισμό που θα έπρεπε να παρέχει (κάρτες, συσκευές, κ.λπ.). Και μόνο η συγκεκριμένη απαίτηση είναι παρέμβαση στην προσωπική ζωή και περιουσία των συναδέλφων.
  • Φυσικά και δεν πρόκειται η διοίκηση για το συγκεκριμένο σκοπό να παρέχει εταιρικές συσκευές. Αντίθετα προεξοφλεί ότι κάθε εργαζόμενος αργά ή γρήγορα θα πρέπει να προμηθευτεί κατάλληλο smartphone -με δική του επιβάρυνση- ακόμη και αν δεν το επιθυμεί. Επισημαίνουμε πως οι συνάδελφοι που διαθέτουν εταιρικές συσκευές είναι μερικές εκατοντάδες ενώ η μεγάλη πλειονότητα συναδέλφων δεν διαθέτει εταιρικό τηλέφωνο.

 Ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν κανενός είδους εταιρική εφαρμογή στα προσωπικά κινητά τους. Αντίθετα μάλιστα, έχουν κάθε συμφέρον και δικαίωμα να το αρνηθούν και να απαιτήσουν η προσωπική τους περιουσία να μην μετατραπεί από την εταιρεία σε εργαλείο ελέγχου και παρακολούθησης.

  • Καλούμε τη διοίκηση να αποσύρει άμεσα τη συγκεκριμένη παράνομη απαίτησή της και να αναθεωρήσει το συγκεκριμένο σχεδιασμό.
  • Προειδοποιούμε τη διοίκηση, τους προϊσταμένους και τα στελέχη της διοίκησης που τον Ιανουάριο είχαν επιδείξει “υπερβάλλοντα” ζήλο και πίεζαν συναδέλφους για την εγκατάσταση της σχετικής εφαρμογής στα προσωπικά κινητά τους, πως έχουν και προσωπικές ποινικές ευθύνες με τις παράλογες απαιτήσεις τους, αν τις επαναλάβουν.
  • Θα προχωρήσουμε σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για να καταγγείλουμε το γεγονός και να διασφαλίσουμε τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων μας απέναντι στην ασυδοσία που επιδεικνύει η διοίκηση.
  • Καλούμε τους συναδέλφους να είναι σε εγρήγορση και να ανταποκριθούν σε όσες περαιτέρω ενέργειες απαιτηθούν από όλους μας, όπως η συμμετοχή σε γενική συνέλευση ή και αποφάσεις για κινητοποιήσεις.
  • Καλούμε κάθε συνάδελφο να ενημερώσει και να καταγγείλει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου κάθε απόπειρα πίεσης για την εγκατάσταση της συγκεκριμένης εφαρμογής και φυσικά να μην ενδώσει και να αρνηθεί ευθέως κάθε συναίνεση στο συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Η συγκεκριμένη απόφαση της διοίκησης προφανώς έχει στόχο τη μείωση του κόστους χρησιμοποιώντας για αυτό το λόγο την περιουσία και τις συσκευές των συναδέλφων, που ήδη γίνεται και στην εκτέλεση της καθημερινής εργασίας σε μεγάλο βαθμό με την «εργασία από το σπίτι», αλλά επιπλέον ανοίγει πεδίο δόξης λαμπρό για την πιο στενή και πιο αποτελεσματική παρακολούθηση των εργαζομένων.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, έχει μεγάλες διαστάσεις και μας αφορά όλους.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE – ΠΑΝΑΦΟΝ

20052020katagrafisynadelfon

http://www.pasevodafone.gr/public/20052020katagrafisynadelfon.pdf