Καταγγελία για την αστυνομική βία στο Ηράκλειο

Λάβαμε 25/11/2020 από smtiraklio.wordpress.com

Καταγγελία για την αστυνομική βία στο Ηράκλειο

Στη φετινή 17 Νοέμβρη ο λαός και η νεολαία απέδειξαν περίτρανα ότι είναι οι μόνοι αρμόδιοι να προστατέψουν την υγεία τους αλλά και να διεκδικήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια. Σε ολόκληρη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν μαζικές αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, διατηρώντας ζωντανή την μνήμη του Πολυτεχνείου στους αγώνες του σήμερα. Αγώνες για ΨΩΜΙ, ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ενάντια στα νομοσχέδια-οδοστρωτήρες που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα εργασιακά, την εκπαίδευση και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Ο λαός  αμφισβητώντας έμπρακτα την κρατική τρομοκρατία και την χουντική απαγόρευση συναθροίσεων δήλωσε ότι δεν καταστέλλεται και δεν θα μπει στο γύψο ενώ καταποντίζεται το μέλλον του.

Η κυβέρνηση ήθελε να τελειώνει με το εξεγερτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου που δείχνει ότι ο λαός με τους αγώνες του μπορεί να ανατρέψει και τον πιο ισχυρό αντίπαλο, αλλά και με τα συνθήματα έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ που είναι πιο επίκαιρα από ποτέ με βάση τις εξελίξεις στην περιοχή μας. Ακόμα ήθελε να φορτώσει προκλητικά τις ευθύνες για την εξάπλωση της πανδημίας σε αυτούς που διεκδικούν την ώρα που δεν έχει κάνει τίποτα για ΕΣΥ μεταφορές κτλ.

Απέναντι στους διαδηλωτές εξαπλώθηκε ένα όργιο κρατικής καταστολής από άκρη σε άκρη της χώρας. Χημικά, ξύλο, αύρες, προσαγωγές, συλλήψεις και πρόστιμα ήταν η απάντηση της κυβέρνησης, απέναντι στον κόσμο που διεκδικούσε τα αυτονόητα, δηλαδή να θωρακιστεί το ΕΣΥ απέναντι στην πανδημία. Αντίθετα, τα ΜΑΤ χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο προστασίας (ούτε καν μάσκες σε πολλές περιπτώσεις) επιτέθηκαν στα μπλοκ των διαδηλωτών, προκαλώντας συνωστισμό στο δρόμο, στις κλούβες και στα Αστυνομικά Τμήματα δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την διασπορά του κορονοιού. Έτσι βλέπουμε να ιεραρχείται η τρομοκράτηση και η καταστολή των πολιτών πιο πάνω από την υγεία τους στα πλαίσια του δόγματος νόμος-τάξη-κέρδη (πάντα για το κεφάλαιο).

Αντίστοιχα και στο Ηράκλειο το κατασταλτικό χτύπημα ήταν ιδιαίτερα σφοδρό και πρωτοφανές για τα δεδομένα του νομού. Αστυνομικές δυνάμεις, κυριολεκτικά κατέλαβαν το κέντρο περικυκλώνοντας την πλατεία Ελευθερίας. Έχοντας σαν στόχο να εμποδίσουν την συγκέντρωση, προέβησαν σε πάνω από 140 αναίτιες προσαγωγές, ανάμεσα τους και μελών του σωματείου μας, ενώ δεν δίστασαν να επιτεθούν βίαια στον Φοιτητικό Σύλλογο Ιατρικής προπηλακίζοντας και προσάγοντας φοιτητές. Στην συνέχεια αφού οι προσαχθέντες στοιβάχτηκαν κατά δεκάδες σε κλούβες των έξι ατόμων, οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο όπου παρέμειναν στριμωγμένοι για ώρες μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι, φορτωμένοι με πρόστιμα. Και όλα αυτά την στιγμή που ήταν ήδη γνωστό στην αστυνομία από τις προηγούμενες μέρες ότι είχαν επιβεβαιωθεί κρούσματα στο Α.Τ. Ηρακλείου! και δεν είχε γίνει κανένας έλεγχοςΗ μεταφορά 140 και πάνω συμπολιτών μας και η παραμονή τους σε ένα χώρο με ήδη υπάρχοντα κρούσματα είναι ξεκάθαρα εγκληματική και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο ολόκληρη την πόλη μας. Αποδεικνύει με τον πιο απτό τρόπο ποιοι πραγματικά θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία με τις ολέθριες επιλογές τους.

Στον αντίποδα οι εργαζόμενοι μέσα από τη συλλογική μας πάλη, αγωνιζόμαστε για θωράκιση της πρωτοβάθμιας δημόσιας υγείας, αύξηση δαπανών για το ΕΣΥ, προσλήψεις για κάλυψη όλων των κενών στην υγεία, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς αποζημίωση για τους κλινικάρχες, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, δωρεάν μαζικά τεστ για όλους.

Ως Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, καταγγέλλουμε την χουντικής έμπνευσης απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις για το Πολυτεχνείο και την εγκληματική στάση των δυνάμεων καταστολής στις 17 Νοέμβρη και απαιτούμε να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες και τα πρόστιμα καθώς επίσης και να διεξαχθούν ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΑΧΘΕΝΤΕΣ ώστε να μπορεί να γίνει η ιχνηλάτηση του ιού και να προστατευθεί η δημόσια υγεία στην πόλη μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες από τους συλληφθέντες
  • Να παρθούν πίσω όλα τα πρόστιμα
  • Να διεξαχθούν μαζικά, δωρεάν τεστ για όλους τους προσαχθέντες.

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών-Παράρτημα Ηρακλείου
τηλ. επικοινωνίας: 6948078671
blog: http://smtiraklio.wordpress.com/

Απαντήστε

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί μπισκότα σε ορισμένες λειτουργίες της ΕντάξειΠληροφορίες