Καταγγελία για αστυνομική βία στο ΑΠΘ

0
1803

Σε αδιανόητο όργιο καταστολής προχώρησαν σήμερα οι αστυνομικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη, έξω από την Πρυτανεία του ΑΠΘ. Οι φοιτητικοί σύλλογοι, μετά από απόφαση γενικών συνελεύσεων, αποφάσισαν την κατάληψη της πρυτανείας ως αντίδραση στο απαράδεκτο και αυταρχικό νομοσχέδιο Κεραμέως που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες. Ένα νομοσχέδιο που προβλέπει κλείσιμο δεκάδων τμημάτων και τον καθορισμό ορίων σπουδών και διαγραφών φοιτητών, κάνοντας την ολοκλήρωση των σπουδών ακόμα πιο δύσκολη για τους νέους. Αποκορύφωμα του νομοσχεδίου αποτελεί η εισαγωγή της πανεπιστημιακής αστυνομίας με κύριο στόχο, όπως ήδη καταδεικνύεται, να τσακίσει τις αντιστάσεις της νεολαίας, ώστε να προχωρά χωρίς αντιστάσεις η εμπλοκή των επιχειρήσεων στην εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία και συνολικά η αντιδραστική της πολιτική στα Πανεπιστήμια.

Πριν λίγη ώρα, και μετά από παρέμβαση του πρύτανη στην εισαγγελία, ισχυρές δυνάμεις ΜΑΤ και ΔΡΑΣΗ εισέβαλαν στο χώρο της πρυτανείας, εγκλώβισαν τους φοιτητές, επιτέθηκαν και προχώρησαν σε αναίτιες συλλήψεις και προσαγωγές φοιτητών και φοιτητριών

Σε βίντεο μάλιστα, φαίνεται η ομάδα ΔΡΑΣΗ να βασανίζει προσαχθέντα, ψεκάζοντάς τον από πολύ μικρή απόσταση με χημικά ενώ ήταν ήδη στο έδαφος και ακινητοποιημένος. Στη συνέχεια τον σέρνουν στο οδόστρωμα και τον πιέζουν στο στήθος. Επιπλέον τραυματισμοί φοιτητών και φοιτητριών υπάρχουν και μπροστά στην πρυτανεία, ενώ επίσης υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες η αστυνομία επιτέθηκε αναίτια και ξυλοκόπησε τον υπ. διδάκτορα Κ.Π. έξω από το ΑΠΘ (https://researchersheraklion.wordpress.com/2021/02/15).

Το κλίμα τρομοκρατίας στα πανεπιστήμια που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση και η αστυνομία προφανώς δε μας φοβίζει αλλά αντίθετα μας εξοργίζει, και θα μας βρει απέναντί του με κάθε τρόπο.

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων/συλληφθέντων και απόσυρση όλων των κατηγοριών που τους βαρύνουν

  • Να μην εφαρμοστεί το άθλιο νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη!
  • ΟΧΙ αστυνομία στα Πανεπιστήμια
  • Να ανατραπεί συνολικά η πολιτική διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης!
  • Να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες φοιτητές!

Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση αύριο 23/2 στην Πρυτανεία του ΠΚ στις 12:00 και την Πέμπτη 25/2 στην πλατεία Ελευθερίας στη 1 μ.μ.

Αρχική δημοσίευση 22/02/2021 στο researchersheraklion.wordpress.com