Καταγγελία 2 συλληφθέντων στις 6/12/2020 για την αστυνομική αυθαιρεσία

0
1272

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 2 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΙΣ 6/12/2020

Την 6η Δεκέμβρη στις 11.00, ενώ οι Γ.Κ και Κ.Α μόλις φτάσαμε με μηχανάκι έξω από το νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, έχοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά μετακίνησης, 10 μηχανές της ομάδας ΔΡΑΣΗ μας περικύκλωσαν και προχώρησαν σε εξακρίβωση στοιχείων (των δικών μας, του οχήματος μας και έλεγχο των προσωπικών μας αντικειμένων). Στη συνέχεια μας ανακοίνωσαν , χωρίς καμία αιτιολογία, πως έρχεται περιπολικό για να μας οδηγήσει στην ΓΑΔΑ για δεύτερη εξακρίβωση.

Φτάνοντας στην ΓΑΔΑ οδηγηθήκαμε στον 7ο όροφο, στον οποίο μας έβαλαν σε ένα μικρό κελί αρχικά μαζί με 7 ακόμα άτομα. Μας έκαναν δεύτερο έλεγχο, χωρίς να μας βρουν για άλλη μια φορά τίποτα επάνω μας και μας πήραν μαζί με τις ταυτότητες και τα κινητά μας, αν και βρισκόμασταν υπό καθεστώς προσαγωγής. Στην συνέχεια καθώς έφθαναν στον 7ο όροφο και άλλοι πολλοί προσαχθέντες, από τα Εξάρχεια και το ευρύτερο κέντρο, μας χώρισαν σε κελιά για γυναίκες και για άντρες. Στην γυναικεία πτέρυγα ήμασταν γύρω στα 20 άτομα και στην αντρική περίπου 40. Όταν τα κελιά γέμισαν ασφυκτικά, προσαχθέντες βρίσκονταν ο ένας πάνω στον άλλο και καθισμένοι στους διαδρόμους του ορόφου.

Μετά από 3 ώρες κράτησής μας στον 7ο όροφο, μας οδήγησαν μαζί με άλλους προσαχθέντες στον 6ο όροφο, λέγοντάς μας πως δεν θα αργήσουμε και θα φύγουμε σύντομα. Φτάνοντας στον 6ο όροφο αντιληφθήκαμε πως υπήρχαν και άλλοι προσαχθέντες εκεί. Καθώς περνούσε η ώρα όλο και περισσότερα άτομα μεταφέρονταν από τον 7ο στον 6ο όροφο, σε σημείο όπου κανένα μέτρο προστασίας δεν ήταν εφικτό να τηρείται, άνθρωποι κάθονταν ο ένας δίπλα στον άλλο επί ώρες, ενώ κάποιοι ήταν είτε όρθιοι είτε στο πάτωμα. Την ίδια στιγμή που μέσα στο γραφείο, το οποίο ήταν υπεύθυνο για τις υποθέσεις μας, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ είτε έτρωγαν, είτε 4-5 μαζί και χωρίς μάσκες κάθονταν χασκογελώντας και μη κάνοντας τίποτα και άλλοι μπαινόβγαιναν φωνάζοντας τα ονόματά μας ξανά και ξανά. Παρά τις επίμονες οχλήσεις μας ώστε να μάθουμε τι συμβαίνει, υπό ποιο καθεστώς κρατούμαστε τόσες ώρες στην ΓΑΔΑ χωρίς να γνωρίζουμε το λόγο και ζητώντας μέτρα προστασίας, η απάντηση ήταν “δεν ξέρουμε”, “δεν θα αργήσουμε”, “περιμένετε λίγο”.

Όταν επιτέλους μας φώναξαν στο γραφείο, μας ανακοίνωσαν πως είχαμε συλληφθεί και κατηγορηθεί για διασπορά του ιού, δείχνοντάς μας την έκθεση σύλληψης, παρουσία των 2 ανδρών της ΔΡΑΣΗ που μας προσήγαγαν έξω από το νοσοκομείο “ευαγγελισμός” . Με βάση, λοιπόν, τις καταθέσεις τους δεν είχαμε επιδείξει τα δικαιολογητικά μετακίνησης, γεγονός που δεν ισχύει, μιας και τα έχουμε στα κινητά μας τηλέφωνα ακόμα και σήμερα, και πως ήμασταν 4 αντί για 2, την στιγμή που μας προσήγαγαν 1 λεπτό αφού κατεβήκαμε από το μηχανάκι, το οποίο έλεγξαν και ζήτησαν από τον Κ.Α να το κλειδώσει λίγο πιο δίπλα από το σημείο που βρισκόμασταν.

Έπειτα, χωρίς κανένας από εμάς να έχουμε επικοινωνήσει με δικηγόρο για όσες ώρες κρατούμασταν, μας ζήτησαν να υπογράψουμε διάφορα έγγραφα και βεβαιώσεις προστίμων, παρόλα αυτά επιμείναμε να μιλήσουμε με δικηγόρο. Το ίδιο συνέβη στην πλειονότητα των προσαχθέντων, που μετατράπηκαν σε συλληφθέντες, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν και ανήλικοι. Συγκεκριμένα ανάγκασαν ανήλικους συλληφθέντες να υπογράψουν την βεβαίωση προστίμου 300 ευρώ, χωρίς την παρουσία γονέων ή δικηγόρου, ενώ τους απειλούσαν πως αν δεν δώσουν αποτυπώματα εκείνη την στιγμή, πριν έρθει δικηγόρος, θα είχαν πρόβλημα και πως δεν θα μπορούσαν να τα δώσουν αργότερα. Λίγο πριν την μεταφορά μας στην ΔΕΕ στην Καβάλας, ένας ανήλικος συλληφθέντας έπαθε επιληπτική κρίση και χάρις την συμβολή ενός δικηγόρου και ενός άλλου συλληφθέντα γλίτωσε από τον άμεσο κίνδυνο της ζωής του, την ίδια ώρα και ενόσω ζητούσαμε γιατρό και ΕΚΑΒ, οι μπάτσοι μας έλεγαν να ηρεμήσουμε και να μην φωνάζουμε γιατί δημιουργούμε στρες στον ανήλικο συλληφθέντα. Οι ίδιοι που κοιτούσαν με απάθεια το τι συνέβαινε εκείνη τη στιγμή, ήταν οι ίδιοι που για περισσότερες από 9 ώρες είχαν κρατούμενους και στοιβαγμένους 100 ανθρώπους συνολικά σε άθλιες συνθήκες, χωρίς αερισμό, χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς αποστάσεις, χωρίς φαγητό, με ελάχιστο νερό (για το οποίο ζητούσαν χρήματα), με άθλιες συνθήκες υγιεινής στα κελιά (γεμάτα σκουπίδια) και στις τουαλέτες (με χαλασμένα καζανάκια, βρώμικες τουαλέτες και ούτε ίχνος σαπουνιού) και όλα αυτά μέσα σε συνθήκες πανδημίας. Όσο για την άρνηση υποβολής των συλληφθέντων και προσαχθέντων σε τεστ covid-19 που επικαλέστηκε ο υπουργός Προ-Πο, Χρυσοχοΐδης, μόνο ένας νοσηρός νους θα μπορούσε να κάνει τέτοια μιντιακά παιχνίδια, μιας και οι προαναφερθείσες συνθήκες στην ΓΑΔΑ ήταν αρκετές για να εκτεθούμε στον ιό, καθώς επίσης το αν είμαστε ασθενείς του covid-19 εξαιτίας της σύλληψής μας θα φανεί σε λίγες μέρες που θα υποβληθούμε σε τεστ.

Όλα όσα συνέβησαν εκείνη τη μέρα μέσα στα τμήματα και στους δρόμους, οι 399 προσαγωγές εκ των οποίων 143 συλλήψεις στην Αθήνα και οι δεκάδες ακόμα στις υπόλοιπες πόλεις, οι άθλιες συνθήκες κράτησης, η αστυνομική κατοχή των Εξαρχείων και του κέντρου της πόλης με 5.000 μπάτσους και τα αστυνομικά πογκρόμ κάνουν φανερό το γεγονός πως αν κάποιος διασπείρει τον ιο, σίγουρα είναι η ΕΛ.ΑΣ, πέρνωντας κόσμο από εξωτερικούς χώρους που τηρούσαν τα μέτρα αυτοπροστασίας και στοιβάζοντάς τους σε κλειστούς και βρώμικους για 9 και πλέον ώρες. Σε χώρους, όπως η ΓΑΔΑ που γνωρίζουμε πως δεκάδες μπάτσοι νοσούν από covid-19 και άλλοι τόσοι βρίσκονται σε καραντίνα. Είναι ξεκάθαρο πλέον πως η ευθύνη για την διασπορά του ιού βαραίνει την αστυνομία και το κράτος, όσο και αν προσπαθούν να μετακυλίσουν το βάρους στους από τα κάτω.

Η φετινή 6η Δεκέμβρη, όπως και τριήμερο του Πολυτεχνείου, με τις χουντικής εμπνεύσεως απαγορεύσεις, ανέδειξε πως αυτές ισχύουν μόνο για όσους βρίσκονται στους δρόμους και αγωνίζονται, για όσους δεν ξεχνούν και δε συγχωρούν τις κρατικές δολοφονίες, για όσους παλεύουν ενάντια στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από το κράτος, για όσους ζητούν ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας, την ίδια ώρα που η πολιτική διαχείριση από την μια πλευρά οδηγεί εκατοντάδες ανθρώπους στο θάνατο καθημερινά και από την άλλη λαμβάνει κατασταλτικά μέτρα για να επιβάλλει τον φόβο και την σιωπή, για να πνίξει οποιαδήποτε υποβόσκουσα κοινωνική έκρηξη. Αυτό που φοβούνται -και καλά κάνουν- οι καταπιεστές μας και οι κρατικοί δολοφόνοι είναι πως η ιδέα της ανυπακοής και της αξιοπρέπειας συνεχίζει να ζει, πως η εξέγερση πέρα από δίκαιη είναι ΕΠΙΚΑΙΡΗ και ΖΩΝΤΑΝΗ. Και θα χρειαστεί πολύς κόπος, παραπάνω από όσο νομίζουν, για να σβήσουν την συλλογική μνήμη των καταπιεσμένων και να καταστείλουν τη δίκαιη οργή μας!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΙΘΑΙΡΕΣΙΑ, ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ, ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ- ΔΕ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Α. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΥΣΗ ΚΑΘΕ ΔΙΩΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ 6ΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2020

Οι 2 συλληφθέντες Γ.Κ και Κ.Α.

Αρχική δημοσίευση 07/12/2020 στο athens.indymedia.org