ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΒΑΓΓΕΛΙΤΣΑ ΚΟΥΣΙΑΝΤΖΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Τις τελευταίες μέρες στην πόλη της Καρδίτσας μαζεύτηκε μια παρέα ατόμων που αγαπάει το ποδόσφαιρο, μακριά από αφεντικά και παράγοντες και έχει την ιδέα να δημιουργήσει μια ερασιτεχνική ομάδα ποδοσφαίρου πάνω στις βάσεις της αυτοδιάθεσης, της αυτοδιαχείρισης, αλλά και της ισότητας μεταξύ των μελών της.
Επειδή όμως, ένα τέτοιο εγχείρημα για την πόλη μας είναι πρωτόγνωρο, θα θέλαμε να εξηγήσουμε την πολιτική αλλά και τον τρόπο λειτουργίας μιας αυτο-οργανωμένης ομάδας. Όπως γράψαμε παραπάνω, η ομάδα δεν θα βασίζεται σε κανέναν παράγοντα ή αφεντικό, αντιθέτως, θα λειτουργεί με συνέλευση, μέσα από την οποία θα παίρνονται όλες οι αποφάσεις, πάνω στη λογική της αυτο-οργάνωσης, της συν-διαμόρφωσης και της ισότητας. Δηλαδή, η γενική συνέλευση αποτελεί το μοναδικό όργανο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων σε οποιοδήποτε ζήτημα κι αν προκύψει.
Στη συνέλευση θα μπορεί να συμμετέχει όποιος/-α επιθυμεί (σημαντικό να μην είναι φασίστας ή μπάτσος) ανεξαρτήτως φύλου, εθνικής προελεύσεως, θρησκείας και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, αρκεί να σέβεται και να προάγει τις πολιτικές αξίες της ομάδας. Επίσης, απαραίτητο στοιχείο της συνέλευσης αλλά και των διαδικασιών που θα ακολουθεί η ομάδα, θα πρέπει να είναι η συνέπεια των μελών αλλά και ο σεβασμός ανάμεσα σε συντρόφους, συμπαίκτες και απέναντι σε αντιπάλους.
Η οικονομική ενίσχυση της ομάδας, που είναι το πιο δύσκολο κομμάτι για εμάς, πάλι θα γίνεται μακριά από παράγοντες αλλά και κάθε είδους χορηγών και χορηγιών. Αυτή θα βασίζεται αποκλειστικά στους παίκτες (εφόσον μπορούν να προσφέρουν) αλλά και στους φίλους και οπαδούς. Άλλο ένα κομμάτι της οικονομικής αλληλεγγύης προς την ομάδα θα βασίζεται σε συλλογικές δράσεις, προβολές, πάρτι, live, καθώς επίσης και στην πιθανή πώληση αναμνηστικών της ομάδας, αλλά και σε ετήσιες κάρτες αλληλεγγύης.
Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το ότι η ομάδα θα συμμετέχει και σε κοινωνικοταξικούς αγώνες και σε πολιτικές δράσεις που θα προτάσσουν την οικονομική χειραφέτηση και την κοινωνική ισότητα, και θα στέκεται αλληλέγγυα σε όσους ζούνε την καταπίεση και την εκμετάλλευση (π.χ. πρόσφυγες, απολυμένους εργάτες, έγκλειστους αγωνιστές, κ.λπ.).
Τέλος, στόχος της ομάδας δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο αλλά και η ανάδειξη των πολιτικών χαρακτηριστικών της και του τρόπου που σκέφτεται μέσα στις κοινωνικές μάζες. Τα πολιτικά χαρακτηριστικά ξεκάθαρα στηρίζονται στο μη κερδοσκοπικό και αντιεμπορικό χαρακτήρα, στην αυτοδιαχείριση των μελών της αλλά και στην ισότητα και στην ιδεολογία του αντι-φασισμού και του αντι-ρατσισμού.
Η επιλογή του ονόματος της ομάδας μας.
Μετά από πολλές συνελεύσεις αλλά και πολλές συζητήσεις για την δημιουργία της αυτοοργανωμένης ομάδας ποδοσφαίρου στην Καρδίτσα, έφτασε η στιγμή που και εμείς με την σειρά μας έπρεπε να βρούμε το όνομα που θα πλαισιώσει το εγχείρημα μας. Για να καταλήξουμε σε κάποιο συγκεκριμένο όνομα αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε και συγκεκριμένο τρόπο σκέψης. Αυτός, ήταν να επιλέξουμε το όνομα κάποιας γνωστής μορφής (ιστορικά και πολιτικά) από τα μέρη μας. Με οδηγό αυτήν τη σκέψη καταλήξαμε στο όνομα της Βαγγελίτσας Κουσιάντζα.
Γιατί Βαγγελίτσα Κουσιάντζα;
Επιλέξαμε το όνομα της Βαγγελίτσας Κουσιάντζας γιατί ήταν μια μορφή από τα μέρη μας με έντονη αντιφασιστική, αντικρατική δράση και μέσα από το όνομα της μας δίνετε η ευκαιρία να ξαναφέρουμε στις μνήμες μας τον αγώνα που έδωσαν οι μαχητές του λαϊκού κινήματος ενάντια στους φασίστες, τους δωσίλογους και τους παρακρατικούς κατά την περίοδο της κατοχής το 1941-1945, την περίοδο του εμφυλίου πολέμου το 1946-1949 αλλά και τον αγώνα που έδωσαν για την ανεξαρτησία, την ελευθερία και την κοινωνική ισότητα. Επίσης μέσα από το όνομα της Βαγγελίτσας Κουσιάντζα μπορούμε να αναδείξουμε την μεγάλη συνεισφορά του γυναικείου πληθυσμού στο κίνημα εκείνες της περιόδους.
Βιογραφικά στοιχεία για την Βαγγελίτσα Κουσιάντζα.
Η Βαγγελίτσα Κουσιάντζα γενήθηκε το 1918 στον Παλαμά Καρδίτσας. Δασκάλα στο επάγγελμα κατά την περίοδο της κατοχής. Ήταν μαχήτρια του επαναστατικού λαϊκού κινήματος. Μετά την Βάρκιζα συλλαμβάνεται και βασανίζεται άγρια με καυτό λάδι και βαστά αυγά στις μασχάλες από τους αρχιβασανιστές των κρατητηρίων Καρδίτσας. Η υγεία της κλονίζεται τόσο που στην φυλακή υφίσταται καρδιακή προσβολή. Τελικά δραπετεύει το 1946 και αμέσως περνά στο βουνό στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού. Πολεμά ως το 1947 όπου συλλαμβάνεται εκ νέου στην Νιάλα Καρπενησίου κατά την διάρκεια ελιγμού. Νέος κύκλος βασανιστηρίων ξεκινά. Τελικά, χωρίς να της πάρουν κουβέντα την μεταφέρουν στην Λαμία όπου δικάζεται μαζί με ακόμα 6 αγωνιστές. Η ετυμηγορία είναι φυσικά εις θάνατο. Στις 9 Μαΐου του 1947, η Βαγγελιώ μεταφέρεται με τους συναγωνιστές της στο νεκροταφείο της Σηριώτισσας για την εκτέλεση. Μαζί με τους συντρόφους της χορεύει μπροστά στο απόσπασμα το «Έχε γεια καημένε κόσμε». Το εκτελεστικό απόσπασμα του 106ου Τάγματος Πεζικού αρνείται να εκτελέσει τους καταδικασμένους. Την θέση τους παίρνουν χωροφύλακες και παρακρατικοί. Η Βαγγελιώ τελευταία, χτυπημένη στην καρδιά πέφτει στα γόνατα ζητωκραυγάζει ακόμα για την ζωή, τον λαό και την κοινωνική επανάσταση. Χωροφύλακας που έζησε το συμβάν λέει: « Μεγάλη κομμουνίστρια εκείνη η δασκάλα. Όλοι έπεσαν κι εκείνη γονατισμένη στο ένα πόδι έλεγε, έλεγε και δεν έβγαινε η ψυχή της! Τρεις σφαίρες χαριστική της έριξε ο επικεφαλής κι εκείνη εκεί, να φωνάζει! Μεγάλη κομμουνίστρια!»
«Θάλαμος μελλοθανάτων 8/5/47 Λαμία
Αγαπημένη μου Σωτηρία
Σ΄ αφήνω γεια μια για πάντα. Είμεθα μια μεγάλη παρέα. Με τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις βρεθήκαμε στην Νιάλα στ’ Άγραφα. Η απότομη πρωτοφανής χιονοθύελλα μας εδυσκόλεψε. Εγώ επί 24 ώρες έμεινα αναίσθητος και αν έζησα μέχρις εδώ τη ζωή μου τη χρωστώ στο Βασ. Φυτσιλή από τη Σέκλιζα ο οποίος για το χατήρι μου κατεδικάσθη σε ισόβια δεσμά χωρίς όμως και για να ζήσω.
‘Ύστερα από πολλά ενώ καθήμεθα μέσα σε σκηνές μας παρέλαβε στρατός. Από το ψύχος είχα πρηστεί. Μας πήγαν στ΄ Άγραφα ενόλω είμεθα 30 και γω, 31. Μας κράτησαν τρεις ημέρας για ενέσεις. Από κει στο Μοναστηράκι. Το τι δοκιμάσαμε εκεί δε λέγεται. Μας χτύπησαν και μου κόψαν τα μαλλιά μου ολίγα πάντως.
Στο Καρπενήσι εκεί ήταν τα πολλά. Με πήγαν σε μπουντρούμι σκοτεινό και χωροφύλακες μαυροσκούφηδες με χτύπησαν απάνθρωπα με σιδεριές και με κρανιές. Μου σπάσαν δυό πλευρά και ακόμα το σώμα μου είναι κατάμαυρο. Μας φέρανε εδώ. Τελική απομόνωση. Τους εξευτελισμούς και ηθικές καταπιέσεις όπου δοκιμάσαμε δε λέγονται. Στην 1 η Μαϊου μας κοινοποίησαν την απόφαση ότι στις 3 περνάμε από στρατοδικείο. Γράμμα δεν μπορούσαμε να στείλουμε διότι δεν έκανε όπως μας είπαν. Ήλθε ο πατέρας μου.
Παρακολούθησε δύο ημέρας και μετά πήγε στην Αθήνα. Δεν μ΄ άφησαν καθόλου να μιλήσω. Τώρα από προχθές 5 Μαΐου βγήκε απόφαση με θανατική ποινή. Μας σκηνοθέτησαν πολλά ιδία δε εμένα τόσα που δε λέγονται. Εν τέλει μας χαρακτήρισαν ως στρατολόγους ηθικούς αυτουργούς. Τι να γίνει Σωτηρία μου αφού έτσι είναι ο κόσμος.
Δεν έχω μπροστά μου παρά λίγα λεπτά ελπίζοντας ίσως από Αθήνα ο πατέρας μου να φανεί. Έπειτα πλέον φεύγω μια για πάντα χρυσή μου.
Εσύ να εργαστείς στο σχολείο και να δώσεις στη νεολαία να πιστέψει τι είναι εκείνο που εμείς πεθαίνουμε υπερήφανοι για την Ελλάδα και πηγαίνουμε ψηλά με τη συνείδησή μας καθαρή.
Ως ενθύμιο δωρίζω το καρρέ στη Βασιλικούλα σου αφού άλλο τι δεν έχω. Στη μάνα μου να κάνεις κουράγιο και να της δώσεις σε παρακαλώ τα υπόλοιπα πράγματα για ανάμνηση.
Δεν θέλω να με κλάψετε ούτε και να με πενθείτε. Η θυσία μας που γίνεται θα γίνει φάρος που θα φωτίσει όλο τον κόσμο για μια καλύτερη ζωή. Σ’ όλο το δικό μας κόσμο σκόρπα τους ενθουσιώδεις χαιρετισμούς μας. Όπου πάμε και βρεθούμε θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας ώστε ερχόμενοι κάποτε και σεις να απολαύσουμε όλοι μαζί τα αγαθά εκείνα που εδώ καθόλου δεν βρέθηκαν.
Σας αποχαιρετώ παντοτεινά
Γεια σας – γεια σας
Βαγγελίτσα
Υ.Γ. Έρχονται να μας πάρουν για το σφαγείο. Θάρρος και υπομονή. Μη μας ξεχάστε. Εύχομαι οι κόποι μας γρήγορα να αποβούν σε όφελος όλου του λαού.
Καλή καρδιά.
Αντίο- αντίο για πάντα».
Αυτοοργανωμένη ομάδα ‘’Βαγγελίτσα Κουσιάντζα’’
Καρδίτσα 2016
Η σελίδα στο fb Βαγγελίτσα Κουσιάντζα