Καλωσήρθατε στη ζώνη της εργατικής εξόντωσης

Κυριακή 14/7, 10.00 π.μ. Εργατική συγκέντρωση, Ερμού (Σύνταγμα)

Λάβαμε 13/07/2019

ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ!

1. Ήρθε η ώρα να κάνουμε το δικό μας ταμείο. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι-ες στον κλάδο του εμπορίου, σε εμπορικές αλυσίδες & Malls, σε supermarkets & «εκπτωτικά πάρκα», σε τοπικές εμπορικές ζώνες & στο κέντρο της Αθήνας, έχουμε ανάγκη να κάνουμε έναν κοινό απολογισμό των ίδιων των συνθηκών εργασίας μας. Βασική προϋπόθεση ώστε ν’ αποκτήσουμε συλλογική φωνή μέσα σ’ ένα περιβάλλον κατακερματισμού, εντατικοποίησης και φόβου.

2. Διανύουμε την 3η χρονιά εφαρμογής του νόμου για τις 32 εργάσιμες Κυριακές σε «τουριστικές ζώνες», δηλαδή την αδιάλειπτη λειτουργία των καταστημάτων για 180 μέρες σερί (Μάης-Οκτώβρης)! Οι συνάδελφοι-ισσες στην Ερμού ή στο εμπορικό πάρκο του Αεροδρομίου γνωρίζουν από πρώτο χέρι το περίφημο «7μερο εργασίας» ή «7μερο λειτουργίας των επιχειρήσεων». Η διαδοχή των κυβερνήσεων που πριμοδοτούν, εφαρμόζουν ή νομοθετούν το 7μερο δουλειάς, επηρεάζει άμεσα τον τρόπο που θα τους δείξουμε ότι ΔΕΝ έχουν τη συναίνεσή μας για τίποτα από τα παραπάνω. Η συλλογική μας οργάνωση και απεργιακή δράση ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας αποτελεί το μόνο ισχυρό ανάχωμα στις επιδιώξεις τους…πρώην και επόμενων.

3. Οι 32 εργάσιμες  δεν υποτίμησαν μόνο τις συμβάσεις μας και μας έκαναν πιο λάστιχο. Υποτίμησαν το μεροκάματο και μας έκαναν πιο φτηνούς ως εργαζόμενους! Πλήθος εργοδοτών εφαρμόζει 5ωρα απασχόλησης και 5ωρα λειτουργίας καταστημάτων κυριακάτικα ώστε να μην παίρνουν οι συνάδελφοι τις προσαυξήσεις και το επιπλέον ρεπό που δικαιούνται. Τα αφεντικά πατώντας πάνω στον φόβο μας ή και στην ανάγκη μας για επιπλέον εισόδημα, μας πληρώνουν λιγότερα απ’ ότι τις «καθημερινές»! Ιδού η πολυπόθητη «τόνωση της αγοράς» που προπαγάνδιζαν τα ΜΜΕ!

4. Πλάι στο πετσόκομμα της κυριακάτικης αργίας, οι εργοδότες του εμπορίου θέλουν να καταργήσουν κάθε έννοια αργίας αμφισβητώντας αργίες όπως της 26/12 ή της 2/1, που ισχύουν εδώ και δεκαετίες. Εργοδότες όπως τα Factory Outlet, τα McArthurGlenn, τα Praktiker πρωταγωνιστούν στην μάχη αυτή. Ήδη, οι τώρα κινητοποιήσεις μας έχουν αναγκάσει ομίλους όπως η Inditex, τα Η&Μ και τα Empoli Outlet να οπισθοχωρήσουν. Η έκβασή της  μάχης αυτής είναι ακόμα ανοιχτή και εξαρτάται από την αγωνιστική ετοιμότητα μας στους χώρους δουλειάς Ας ξεμπερδεύουμε το συντομότερο δυνατόν!

5. Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας αξιοποιήθηκε από τα αφεντικά ώστε να επιβάλλουν νέες συμβάσεις-κουρελόχαρτα. Στα Jumbo και τα Media Markt, η εργοδοσία επιχειρεί να επιβάλλει 6μερες συμβάσεις εργασίας και σπαστά ωράρια στο όνομα της «εποχικότητας» του επαγγέλματος (!!!). Στα Leroy Merlin εφαρμόζονται 3μερες συμβάσεις εργασίας αποκλειστικά για Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή. Στα Hondos Center ξεφυτρώνει η μονόημερη εργασία με εργόσημο. Στον όμιλο Inditex, εφαρμόζονται κάθε λογής ατομικές συμβάσεις πολλαπλών ταχυτήτων: 12,16,20,30ωρα απασχόλησης ανά βδομάδα με πρόγραμμα και ωράριο που μαθαίνεις την προηγούμενη μέρα και ρυθμίζεται από τις «ανάγκες της επιχείρησης»…

6. Και τι να πρωτοπούμε για τις περίφημες «νέες θέσεις εργασίας»; Ουσιαστικά, μιλάμε για την άνευ προηγουμένου γενίκευση της ενοικιαζόμενης εργασίας, μέσω δουλεμπορικών εταιρειών τύπου Man PowerAdeccoIcapMellonRandstatΕταιρείες όπως το Πλαίσιο, ο Βασιλόπουλος και τα Leroy Merlin στελεχώνουν ολόκληρα τμήματα πχ.Logistics αποκλειστικά με ενοικιαζόμενους σκλάβους. 1 στους 4 εργαζόμενους στα H&M είναι ενοικιαζόμενοι της Randstat που σήμερα δεν γνωρίζουν αν και πού θα δουλεύουν αύριο. Ιδού ο εργασιακός παράδεισος της πολυπόθητης ανάπτυξης τους!

7. Όλα τα παραπάνω, έρχονται να προστεθούν στον φαύλο κύκλο της ανασφάλειας, της εντατικοποίησης και των απολύσεων που βασιλεύουν στον κλάδο μας. Μιλάμε για την εξώθηση σε παραίτηση παλιότερων συναδέλφων ώστε να προσληφθούν νέοι μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων. Μιλάμε για τους συνεχείς τραυματισμούς και τις λιποθυμίες συναδέλφων-ισσων από τα εξοντωτικά ωράρια και τη συνεχή ορθοστασία. Μιλάμε για τα σπαστά ωράρια, την παρακράτηση μισθών για «ταμειακά λάθη», τα κομμένα ρεπό και τις απλήρωτες υπερωρίες, τους τραμπουκισμούς και τις προσβολές από εργοδότες και διευθυντάδες.

8. Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να σταματήσουμε τον κατήφορο; Την απάντηση ας την αναζητήσουμε στην συλλογική μας ικανότητα να οργανωθούμε μέσα στους χώρους δουλειάς δημιουργώντας τις απαραίτητες μορφές οργάνωσης και δράσης για κάθε εμποροϋπάλληλο που πλήττεται και θέλει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Σωματεία βάσης, επιτροπές αγώνα σε κάθε εμπορική αλυσίδα, συνελεύσεις συναδέλφων σε κάθε κατάστημα, απεργιακές πρωτοβουλίες σε κάθε εμπορικό κέντρο ή ζώνη. Οι συνάδελφοι στα Public εμπιστεύτηκαν τις δυνάμεις τους και ίδρυσαν επιχειρησιακό σωματείο ενώ το σωματείο του ΣΥΒΧΨΑ συνεχίζει τον απεργιακό αγώνα για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας και της συλλογικής κλαδικής σύμβασης. Σε μια σειρά χώρων, εργαζόμενοι κινητοποιούνται διεκδικώντας ΣΣΕ, ενοικιαζόμενοι συνάδελφοι εξεγείρονται ενάντια στην επισφάλειά τους. Οι δικοί μας αγώνες είναι η μόνη επιλογή ώστε να φέρουμε στο προσκήνιο τα εργατικά συμφέροντα και να κάνουμε την ταξική μας οργάνωση και δράση ξανά δυνατή και επικίνδυνη απέναντι στους εκβιασμούς των εργοδοτών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 14/7, ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΕΡΜΟΥ (ΣΥΝΤΑΓΜΑ), 10.00 πμ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

email: orthostasia@yahoo.gr         blogorthostasia.wordpress.com        fb: Ορθοστασία Συλλογικότητα Εμποροϋπαλλήλων

Απαντήστε

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί μπισκότα σε ορισμένες λειτουργίες της ΕντάξειΠληροφορίες