ΙWW: Για την αστυνομία δεν υπάρχει διάλογος, υπάρχει μόνο βία

0
903

Λάβαμε 13/11/2019

«Για την αστυνομία δεν υπάρχει διάλογος, υπάρχει μόνο βία»

Τους τελευταίους πέντε μήνες, τα περιστατικά αυθαιρεσίας της αστυνομίας και της καταχρηστικής άσκησης εξουσίας μέσω της βίας – σωματικής & λεκτικής – έχουν καταλήξει δυστυχώς αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας.

Στον απολογισμό λοιπόν της αστυνομικής βίας, εκτός από τους πρόσφυγες, νεαρούς/ες σε χώρους διασκέδασης, ανθρώπους που αγωνίζονται, φοιτητές/τριες, μέχρι και τυχαίους κατοίκους ή περαστικούς, προστίθεται το περιστατικό βίας σε συνάδελφο νοσηλευτή σε ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου της Κέρκυρας.

Στην προκειμένη περίπτωση τίθενται δύο κομβικά ζητήματα:
Πέραν του ανήθικου τα βίας – οποιασδήποτε μορφής – της εξουσίας, έχουμε να κάνουμε με αναίτια και σκληρή βία και κακοποίηση ενός εργαζόμενου στο χώρο της ψυχικής υγείας, εν ώρα υπηρεσίας, απλά και μόνο επειδή υπέδειξε το πώς πρέπει να τηρηθεί η διαδικασία του περιστατικού, στους αστυνομικούς που το συνόδευαν.Η άνευ όρων εξουσία που τους έχει δοθεί, καταλήγει να ανοίγει το δρόμο να θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα ενός εργαζομένου.

Από το συμβάν αναδεικνύεται πόσο ασήμαντη είναι η ασφάλεια ενός εργαζομένου, όπως και η ασφάλεια τήρησης μιας διαδικασίας για ψυχικά ασθενείς, όταν παρεμβάλλουν οι αστυνομικές αρχές. Ο νοσηλευτής, μετά την επίθεση μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Άμεσα το τμήμα, ήρθε αντιμέτωπο με τα ζήτημα της υποστελέχωσης των ΓΝ και δη των ψυχιατρικών κλινικών όπου εκεί οι άνθρωποι χρειάζονται σταθερότητα στο περιβάλλον, ηρεμία και σταθερότητα και πληρότητα προσωπικού.

Οι ψυχικά ασθενείς έχουν βιώσει εγκατάλειψη, βία, απομόνωση και οποιαδήποτε διαταραχή στην ομοιόσταση, οδηγεί σε υποτροπή και διάλυση κάθε θεραπευτικής προσπάθειας έως τότε.

Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή θα επαναφέρεται στο προσκήνιο γιατί το εργαζόμενο προσωπικό σε ψυχιατρικές κλινικές αναγκάζεται να εργάζεται υπό το καθεστώς ενός κάτεργου, με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, βασικών κανόνων ασφαλείας, με μεγάλα ποσοστά ματαίωσης του σκοπού τους.
Και με τη νέα κυβέρνηση η βία της εξουσίας και ο αυταρχισμός της έχουν αφήσει πίσω κάθε πρόσχημα. Στη βία απέναντι σε κάθε συνάδελφό μας θα μας βρίσκετε απέναντι.

Βιομηχανικοί Ένωση Εργαζομένων στην Υγεία (IU 610)
Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου (ΙWW)