IWW: Ανακοίνωση για την εισβολή στην βορειοανατολική Συρία

0
895

Λάβαμε 15/10/2019

Οι Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου καταδικάζουν την εισβολή της βορειοανατολικής Συρίας από το τουρκικό κράτος και καλεί όλους τους συνδικαλιστές να υποστηρίξουν την επανάσταση με κάθε τρόπο που μπορούν.

Το 2019 το τουρκικό κράτος συνέχισε την πολιτική του βίαιου υπερεθνικισμού, καταργόντας δημοκρατικά εκλεγέντες κούρδους δημάρχους και φυλακίζοντας πρωτοφανείς αριθμούς ακτιβιστών, πολιτικούς και δημοσιογράφους. Για μήνες, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να επεκτείνει αυτό στο νότο, κερδίζοντας τον πόλεμο εναντίον της Αυτόνομης Αυτοδιαχείρισης της Βόρειας Συρίας, συγκεντρώνοντας στρατεύματα στα σύνορα και ασκώντας πιέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή κοινότητα για να επιτρέψει τη δημιουργία έναν “διάδρομο ειρήνης” τριάντα χιλιομέτρων στο έδαφος της Συρίας. Η επιθυμία αυτή χορηγήθηκε μετά από μία μόνο τηλεφωνική κλήση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σηματοδότησε την αποχώρηση του στρατού των ΗΠΑ την Κυριακή 6 ης Οκτώβρη παρά τις διαμαρτυρίες από τη δική τους συμμάχους του. Την Τετάρτη 9 Μαΐου Τον Οκτώβριο, η Τουρκία ξεκίνησε την εισβολή της και έφερε άσκοπο πόλεμο σε ό, τι ήταν η πιο ειρηνική περιοχή της χώρας.

Με την εισβολή αυτή, ο Ερντογάν επιδιώκει να διαπράξει εθνοκάθαρση του πληθυσμού, ένα έγκλημα πολέμου, επιδοκιμάζοντας ότι σχεδιάζει να “επανεγκαταστήσει” δύο εκατομμύρια ανθρώπους στην προτεινόμενη “ασφαλή ζώνη”. Η πολιτική αυτή αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι η Τουρκία θα έχει μακροπρόθεσμη πρόοδο, το μακροπρόθεσμο μερίδιο στην περιοχή και σημαντικό μέρος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς ο εμφύλιος πόλεμος του Συρίου τελειώνει. Αυτός δεν είναι ο μόνος στόχος. Η Τουρκία επιδιώκει να καταστρέψει την Αυτόνομη Αυτοδιοίκηση και οποιαδήποτε ομοιότητα της κουρδικής επαναστατικής δύναμης.

Εμπνευσμένη από τον ελευθεριακό δημοτισμό, η Αυτόνομη Αυτοδιαχείριση είναι ένα επαναστατικό πείραμα για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης της Βορειοανατολικής Συρίας. Έχει δημιουργήσει άμεσες δημοκρατικές δομές που δίνουν στους ντόπιους πραγματικά έλεγχο των υποθέσεων των κοινοτήτων τους. Οι δομές αυτές, παράλληλα με τους νέους θεσμούς που προωθούν την κοινωνική οικολογία και την απελευθέρωση των γυναικών, ενισχύουν άμεσα τους περιθωριοποιημένους ανθρώπους και εξασφαλίζουν τη συνοχή για την πολυεθνική, πολυθρησκευτική εργατική τάξη.
Επιπλέον, η επανάσταση προσπάθησε να σταματήσει την εκμετάλλευση που προέρχεται από καπιταλιστικές σχέσεις ιδιωτικής ιδιοκτησίας, προωθώντας μια οικονομία αλληλεγγύης, συλλέγοντας τη γη όπου μπορεί και δημιουργώντας συνεταιρισμούς σε ολόκληρη την περιοχή.
Η επανάσταση στην Rojava ενέπνευσε σοσιαλιστές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των μελών της IWW. Πολλά μέλη της IWW ταξίδεψαν στη Βόρεια Συρία για να πολεμήσουν ή να βοηθήσουν την επανάσταση άμεσα με διάφορους τρόπους. Δύο από αυτούς ήταν η Άννα Κάμπελ (Hêlîn Qerecox) και Michael Israel που σκοτώθηκαν από τουρκικές αεροπορικές επιδρομές καθώς αγωνίστηκαν για να νικήσουν τον Daesh. Ήταν φίλοι, αδέλφια και σύντροφοί μας. Αν και τους θρηνούμε, φέρνουμε τεράστια δύναμη από τη μνήμη τους και ζουν μέσα μας.

Το τουρκικό κράτος δεν ενεργεί μόνο του. Είναι μέλος του ΝΑΤΟ και υποστηρίζεται από τον ευρωπαϊκό καπιταλισμό. Οι στρατιωτικές βιομηχανίες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, ειδικότερα, προμηθεύουν στην Τουρκία όπλα, αεριωθούμενα αεροπλάνα και δεξαμενές (με συνεχή συντήρηση), τα οποία χρησιμοποιούνται για να δολοφονούνται οι σύντροφοί μας και να διαπράττουν εθνοκάθαρση. Οι κυβερνήσεις μας είναι συνεργοί και έχουμε καθήκον να τους αντιταχθούμε.

Η επανάσταση αποτελεί παράδειγμα και ξεπερνά πολλά από αυτά που επιδιώκει η IWW και εργάζεται τόσο σκληρά για να επιτύχει. Εκφράζουμε τον τεράστιο θαυμασμό μας για την Αυτόνομη Αυτοδιαχείριση και τον λαό της Βορειοανατολικής Συρίας και καλούμε όλα τα μέλη της IWW και τους συνδικαλιστές να κάνουν ό, τι μπορούν για να στηρίξουν την επανάσταση.

Şehid Namirin – Οι μάρτυρες δεν πεθαίνουν ποτέ.

https://iww.org.uk/…/iww-statement-on-turkeys-invasion-of-…/

Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου – IWW Greece