Ιταλία: Ενημέρωση για την δίκη των 4 ιταλών φυλακισμένων διαδηλωτών του No Expo

0
187

Στις 20 Απριλίου στο δικαστήριο του Μιλάνου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ακρόαση της δίκης των 4 ιταλών συντρόφων για την υπόθεση no expo. Εκεί αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η «βραχεία διαδικασία», που σημαίνει ότι η έρευνα σταματά και δεν μπορούν να εισαχθούν νέα στοιχεία στο δικαστήριο τόσο από την πλευρά των κατηγόρων, όσο και από την πλευρά της υπεράσπισης. Παραστάθηκε ως πολιτική αγωγή η τράπεζα Unicredit, με αίτημα αποζημίωσης 870.000 ευρώ για φθορές σε δύο καταστήματά της. Επίσης παραστάθηκε ως πολιτική αγωγή και το ιταλικό Υπουργείο Εσωτερικών με αίτημα αποζημίωσης αφενός 300.000 ευρώ λόγω «των εικόνων καταστροφής που έπληξαν το κύρος της χώρας σε διεθνές επίπεδο» και αφετέρου 8.000 ευρώ για «τα έξοδα υπερωριών της ιταλικής ασφάλειας, που εργάστηκαν πολύ, για να αναλυθεί το πλήθος των βίντεο και φωτογραφιών από την πρωτομαγιάτικη πορεία».

Δεν παραστάθηκε ωστόσο για να ζητήσει αποζημίωση η τοπική αρχή της πόλης, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε η αντιπολίτευση και τώρα δηλώνουν ότι θα παρασταθούν στην επόμενη ακρόαση «αν το επιτρέψει το δικαστήριο», αφού έχει χαθεί η σχετική προθεσμία. Αξιοσημείωτη είναι η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, ότι οι Digos (ειδική υπηρεσία της αστυνομίας με αρμοδιότητα την καταστολή και διαχείριση των διαδηλώσεων), «επέτρεψαν» να συμβούν τα επεισόδια και οι φθορές στο κέντρο του Μιλάνο, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ουσιαστικά ομολογείται ότι όλο το ενδιαφέρον τους ήταν να προστατευτεί η έκθεση των πολυεθνικών, αφού τα χειρότερα θα ήταν να μην είχε εμποδιστεί η διαδήλωση και να είχε όντως φτάσει μέχρι την Expo.

Υπενθυμίζουμε ότι από τους 4 συλληφθέντες συντρόφους, οι δύο βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και οι άλλοι δύο είναι στις φυλακές San Vittore του Μιλάνου από τις 12 Νοέμβρη 2015. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι: απόκρυψη των χαρακτηριστικών, αντίσταση κατά της αρχής, λεηλασίες και καταστροφές. Ειδικά για τις λεηλασίες και καταστροφές, πρόκειται για το άρθρο 419 του ποινικού κώδικα Rocco, από το όνομα του φασίστα υπουργού που τον συνέταξε, κατά τη φασιστική περίοδο της Ιταλίας. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ποινές κάθειρξης 8-15 ετών. Αυτές οι κατηγορίες δεν υπάρχουν στον ελληνικό ποινικό κώδικα και οι αντίστοιχες θα ήταν η «αντίσταση κατά της αρχής» και η «φθορά ξένης περιουσίας».

Η επόμενη ακρόαση τελικά θα γίνει στις 5 Μαΐου και η τελευταία στις 9 Ιούνη, με πιθανή έκδοση της απόφασης. 

Αναδημοσίευση από free5.gr