Ισπανία 17/07/1936: 78 χρόνια μετά

78 χρόνια πέρασαν από τις 17 Ιουλίου του 1936, όταν κεφαλαιοκράτες, εκκλησία μαζί με την αστική τάξη της Ισπανίας, επέλεξαν να ανοίξουν τον δρόμο στο πραξικόπημα του στρατηγού Φράνκο, που μετά από μια περίοδο 5 μηνών, από τις εκλογές του Φλεβάρη όπου ο συνασπισμός φιλελεύθερων δημοκρατικών και αριστερών δυνάμεων που είχαν κερδίσει τις εκλογές, δήλωναν εξ αρχής μετριοπαθείς και θα προσπαθούσαν να επιβάλλουν την ειρήνη και την τάξη.

Αγρότες και αγρότισσες, εργάτες και εργάτριες, αναρχικοί και αναρχικές, αναρχοσυνδικαλιστές και αναρχοσυνδικαλίστριες κομμουνιστές και κομμουνίστριες αψήφισαν και δεν περίμεναν, τις προσπάθειες της εκλεγμένης δημοκρατικής κυβέρνησης, να συμβιβαστεί με τους φασίστες, προτείνοντας δεξιό πρωθυπουργό, αλλά απάντησαν σε όλα αυτά τα καθάρματα με τον τρόπο που πρέπει, δίνοντας σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο ένα μάθημα αντίστασης και αυτοοργάνωσης.

Μαχητικές απεργίες, απαλλοτριώσεις γης, καταλήψεις εργοστασίων και κάθε είδους υποδομών, απελευθέρωσης πολιτικών κρατουμένων και συνεχείς μάχες με τα φασιστικά τάγματα των φαλλαγγιτών του Φράνκο.

Η ιστορία στη συνέχεια πάνω κάτω γνωστή και τα διδάγματα από εκείνη την περίοδο και ας μοιάζει μακρινή πλέον πολλά και όπως ανέφερε ο Άγγλος μαρξιστής ιστορικός Ερικ Χομπσμπάουμ: «οι διεθνείς ταξιαρχίες που πολέμησαν τον φασισμό έδειξαν την μεγαλύτερη αυτοθυσία στην ιστορία της ανθρωπότητας».

via  Η ΑΝΑΡΧΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΑ
Φωτογραφίες από τον Ισπανικό εμφύλιο και την επαναστατική δράση : http://libcom.org/gallery/spanish-civil-war-revolution-photo-gallery-1936-39

727245phoca_thumb_l_spanien1

phoca_thumb_l_spanien106

Ισπανικός Εμφύλιος & Αναρχικοί

Στις 17 Ιουλίου του 1936, στην Ισπανία, στα πρόθυρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ξεσπάει εμφύλιος πόλεμος μεταξύ εθνικιστών πραξικοπηματιών και των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας.

Οι εθνικιστές, υπό την ηγεσία του Φρανσίσκο Φράνκο, θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν την εκλεγμένη κυβέρνηση. Οι δημοκρατικοί, οι κομμουνιστές και οι αναρχικοί, προετοιμάζονται να αποκρούσουν τον Φράνκο ο οποίος θα εισβάλλει σε κάθε μία απ’τις μεγάλες Ισπανικές πόλεις.

Σε αυτό το ντοκυμαντέρ, θα παρακολουθήσετε την αυτοοργάνωση και προετοιμασία της Βαρκελώνης για πόλεμο, και κατ’επέκταση όλης της Καταλονίας, στην οποία κυριαρχούσαν οι αναρχικοί. Περίπου 1 εκατομμύριο μέλη της αναρχικής οργάνωσης CNT αλλά και πολλοί περισσότεροι συμμετέχουν στην οχύρωση της πόλης, όμως κάνουν και κάτι παραπάνω.

Οργανώνουν βάσει των αναρχικών ιδεωδών την πόλη: καταργούν τις ιεραρχίες, κολλεκτιβοποιούν τις εκτάσεις γης, καταργούν το χρήμα και άλλα πολλά. Η Βαρκελώνη ήταν πλέον μια αναρχική και ετοιμοπόλεμη πόλη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί μπισκότα σε ορισμένες λειτουργίες της ΕντάξειΠληροφορίες