Αρχική » Antifa » Ηράκλειο: Ανταπόκριση από την αντιφασιστική συγκέντρωση

Ηράκλειο: Ανταπόκριση από την αντιφασιστική συγκέντρωση

Σήμερα, Κυριακή 04/02 είναι η μέρα που οι διοργανωτές του εθνικιστικού συλλαλητηρίου έλπιζαν ότι θα δώσουν το μήνυμα στους “ξεπουλημένους πολιτικούς” ότι ο εθνικός κορμός θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις. Λίγα χρόνια μετά τα μαζικά συλλαλητήρια των αγανακτισμένων, η αναθέρμανση του Μακεδονικού και η μαζική κάθοδος στο δρόμο δημιούργησε σχεδόν σε όλο το πολιτικό φάσμα του ελλαδικού χώρου προσδοκίες για εκμετάλλευση. Από την πατριωτική αριστερά, εώς τους νεοναζί της χρυσής αυγής, σήμερα όλοι ήθελαν να κάνουν μια καλή ψαριά. Μέσα στον εθνικιστικό βούρκο που αναγεννήθηκε συνοδευόμενος από τις μελωδίες και την έκκληση για εθνική ενότητα και ομοψυχία του Μίκη Θεοδωράκη.

Στο Ηράκλειο η αντιφασιστική συνέλευση αποφάσισε να δώσει δυναμικό παρόν στο κέντρο της πόλης με σκοπό να δώσει το μήνυμα ότι 365 μέρες τον χρόνο, ο δρόμος δεν ανήκει στους φασίστες, αλλά και ότι είναι βαθιά γελασμένοι όσοι πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να χύσουν το εθνικιστικό δηλητήριο στην πόλη μας και να συσπειρώσουν κόσμο κάτω από τις σημαίες τους.

Ήταν συνέχεια των διάφορων δράσεων που έχουν λάβει χώρα αυτές τις δύο εβδομάδες με τελευταία το αντιφασιστικό μοίρασμα γειτονιάς στην νεολαία αυτό το Σάββατο βράδυ.

Η αντιφασιστική συγκέντρωση ήταν καλεσμένη στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία των λιονταριών από την Αντίφα Ηρακλείου, με το ΕΕΚ να καλεί επίσης, καθώς και ομάδες όπως η Πρωτοβουλία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, την Πλατφόρμα για αυτονομία/αυτάρκεια/ισότητα και άλλο κόσμο. Παράλληλα, το εθνικιστικό συλλαλητήριο είχε οργανωθεί για τις 2 το μεσημέρι στην πλατεία ελευθερίας.

Φιάσκο των εθνικιστών στο Ηράκλειο, μαζική αντιφασιστική παρουσία στο κέντρο της πόλης

Οι αντιφασίστριες και οι αντιφασίστες του Ηρακλείου συγκεντρώθηκαν μπροστά από την Βικελαία βιβλιοθήκη στα Λιοντάρια όπου με κεντρικό πανό “Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ … ΠΑΜΦΤΩΧΗ- όσο πιο πολύ σου κλέβουν τη ζωή- τόσο σε ταΐζουν με έθνος και φυλή” έκαναν παρέμβαση για αρκετές ώρες μοιράζοντας εκατοντάδες κείμενα αλλά και εκατοντάδες εφημερίδες Άπατρις. Πολύς κόσμος ήταν θετικός, παίρνοντας τα έντυπά μας και κάνοντας ερωτήσεις για τις θέσεις μας. Την ίδια στιγμή στην πλατεία ελευθερίας, μια άμαζη συγκέντρωση μερικών δεκάδων ατόμων κραύγαζε υπό την μουσική του Νότη Σφακιανάκη.

Οι παράλληλες συγκεντρώσεις κράτησαν ως περίπου στις 4 το απόγευμα με τον κόσμο του μαχητικού αντιφασισμού να επιστρέφει έπειτα στην κατάληψη Ευαγγελισμού για περιφρούρηση.

Τελικά, η συγκέντρωση των εθνικιστών ήταν άμαζη παρά το προμοτάρισμα από τα τοπικά media με τους αντιφασίστες και τις αντιφασίστριες να δίνουν δυναμικό παρόν.

Συμπερασματικά, ο κόσμος του Ηρακλείου γύρισε σήμερα την πλάτη στον εθνικισμό βάζοντας σε υψηλότερη προτεραιότητα από τον “Μακεδονικό αγώνα”, μια βόλτα με την οικογένειά του στο κέντρο ή την συμμετοχή στο παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού. Η αισιοδοξία λοιπόν πρέπει να επιστρέψει σε εμάς, ενώ οι σκέψεις όλων μας είναι στους συντρόφους και τις συντρόφισσες στην Αθήνα που είχαν να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη φιέστα του εθνικού κορμού τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα Δευτέρα 05/02 στις 6 θα ακολουθήσει αντιφασιστική συνέλευση για απολογισμό και σχεδιασμό των επόμενων δράσεων.

Άπατρις

via athens.indymedia.org

Δείτε επίσης

Αθήνα: Τουρνουά Ποδοσφαίρου στο Λόφο του Στρέφη με μουσική, φαγητό και ποτό

Για εμάς η εκκένωση και κατεδάφιση του κατειλημμένου γυμναστηρίου είναι μια ξεκάθαρη επίθεση σε εκείνους και εκείνες που δεν χωράνε στον κανιβαλιστικό κόσμο της εξουσίας, που προσπαθούν μέσω της αυτοοργάνωσης να αντιπροτάξουν έναν άλλον τρόπο ζωής και εναντιώνονται στο κράτος και το κεφάλαιο. Οι καταλήψεις είναι δομές αντίστασης, κάλυψης αναγκών και βάσεις ενός πολύμορφου α/α κινήματος και θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο, ότι θα διεκδικούμε τον ζωτικό χώρο με κάθε διαθέσιμο μέσο.

Αφήστε μια απάντηση