Ηράκλειο: Συμμετοχή στην απεργία

Τρίτη 18/2, άγαλμα Βενιζέλου 09:30

Λάβαμε 13/02/2020

Απεργία Τρίτη 18/2, άγαλμα Βενιζέλου 09:30

Να μην περάσει η νέα επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης | Όχι στις νέες αυξήσεις εισφορών

Το δικαίωμα του κόσμου της εργασίας στην ασφάλιση δεν χαρίστηκε. Προήλθε από σκληρούς αγώνες των εργαζόμενων, ενώ διαχρονικά το κράτος και η εργοδοσία, προσπαθούν να βάλουν χέρι στις εισφορές και στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή ένωση και η εργοδοσία εντείνουν τις αντεργατικές τους παρεμβάσεις στην ασφάλιση και στην περίθαλψη. Το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που έδωσε στην δημοσιότητα η κυβέρνηση της ΝΔ  έχει ξεκάθαρο ταξικό προσανατολισμό.  Παρότι η κυβέρνηση διατείνεται ότι αλλάζει ριζικά τον νόμο Κατρούγκαλου, ουσιαστικά δρομολογεί την συνέχισή  και τη θωράκιση του κλείνοντας νομικά κενά, σε αυτό που από την αρχή αποτελούσε την βασική του στόχευση: Τον περιορισμό της εγγύησης του κράτους στις συντάξεις, την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών, την εξατομίκευση και τη μετάθεση της ευθύνης του ασφαλιστικού κινδύνου στους εργαζόμενους, την ανταποδοτικότητα και την κεφαλαιοποίηση. Το ανταποδοτικό/κεφαλοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα είναι το μοντέλο που εφαρμόστηκε από τον Πινοσέτ στη Χιλή σε αντίθεση με το αναδιανεμητικό σύστημα/αλληλεγγύης δηλαδή τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.

 • Η κυβέρνηση της ΝΔ πατώντας πάνω στις αντιδραστικές αλλαγές του νόμου Κατρούγκαλου κατέθεσε νομοσχέδιο για την παράδοση των εισφορών πρώτα απ’ όλα της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιωτικές εταιρίες. Εντάσσει το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικές και εφάπαξ) στον ΕΦΚΑ γεγονός που οδηγεί στη λεηλασία των αποθεματικών του (8δισ) και στην ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων. Προετοιμάζουν το έδαφος για ραγδαία στροφή, στην ιδιωτική ασφάλιση και το τζογάρισμα των «ατομικών λογαριασμών» επικούρησης από ιδιωτικές επενδυτικές εταιρείες, χωρίς καμιά κρατική εγγύηση. Στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι  από  1-1-2021 η κυβέρνηση  της Ν.Δ. θα καταργήσει τη Δημόσια επικουρική σύνταξη και θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.
 • Ταυτόχρονα, μεταθέτει στους ίδιους τους ασφαλισμένους την ευθύνη για οποιαδήποτε συνταξιοδοτική παροχή στο τέλος του ασφαλιστικού τους βίου. Η πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον τρόπο καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στους εργαζόμενους με μπλοκάκι οδηγεί στην μετατροπή της ασφάλισης σε “επενδυτικό προϊόν”. Η κυβέρνηση θεσπίζει 7 ασφαλιστικά πακέτα (κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών), που υποτίθεται θα οδηγήσουν και σε ανάλογες συνταξιοδοτικές παροχές, με ευθύνη του ασφαλισμένου. Ο ασφαλισμένος έχει έναν “ατομικό κουμπαρά” που έχει μέσα τις εισφορές, αλλά όχι εξασφαλισμένες αποδοχές. Ο συντάξιμος μισθός υπολογίζεται όχι με την τελευταία (καλύτερη) 5ετία, αλλά με το μέσο όρο ολόκληρου του εργάσιμου βίου, σφαγιάζεται η σύνταξη για το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων.
 • Επιβεβαιώνεται η διχοτόμηση της σύνταξης σε «εθνική» και ανταποδοτική (μη εγγυημένη κρατικά) στο πλαίσιο ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Το κράτος εγγυάται μόνο 384 ευρώ!-η πλειοψηφία των συντάξεων δεν θα υπερβαίνει τα 500-600 ευρώ ενώ η ανταποδοτικότητα σμπαραλιάζει τα υπολείμματα του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος προτρέποντας όσους έχουν λίγα παραπάνω εισοδήματα να επιλέγουν χαμηλή κατηγορία ασφάλισης και το υπόλοιπο να το ασφαλίζουν ιδιωτικά.
 • Στο νομοσχέδιο μειώνονται κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές αλλά αυτό δεν είναι για καλό. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων θα φέρει ονομαστικές αυξήσεις αλλά γίνεται για να «καταπιούμε» τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών από τη μια και από την άλλη γιατί έτσι τα ταμεία οδηγούνται στην κατάρρευση και άρα η αναζήτηση ατομικών λύσεων στην ιδιωτική ασφάλιση θα φαντάζει μονόδρομος.
 • Ο νέος τρόπος υπολογισμού οδηγεί σε μείωση τουλάχιστον 20%, συγκριτικά με όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον ν. Κατρούγκαλου. Με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ κρίθηκαν αντισυνταγματικά κάποια ποσοστά αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου αλλά συνταγματικός ο νόμος. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το νέο νομοσχέδιο αυξάνει τα ποσοστά αναπλήρωσης κυρίως αυτά που αφορούν 40 χρόνια εργασίας αλλά επειδή μειώνει την βάση υπολογισμού της σύνταξης τελικά οι συντάξεις μειώνονται! Οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ακόμα απάτη και παραπληροφόρησης των ΜΜΕ. Με τον τρόπο αυτό αποβλέπει να μην τολμά κανείς να συνταξιοδοτείται προτού συμπληρώσει 40 χρόνια συντάξιμη  εργασία.
 • Η επικουρική που χορηγείται από το ΕΤΕΑΕΠ μέχρι το ν. Κατρούγκαλου ήταν 20% επί της κύριας σύνταξης (μικτής). Με τον ν. Κατρούγκαλου το ποσοστό καθορίστηκε 0.45% για κάθε χρόνο ασφαλιστικής κάλυψης επί του συντάξιμου μισθο και από 1-1-2015 ισχύει η περίφημη νοητή κεφαλαιοποίηση με το προσδόκιμο ζωής (οι γυναίκες έχουν μικρότερο ποσοστό, επειδή έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής!). Ο νέος τρόπος υπολογισμού μειώνει την επικουρική σύνταξη κάθε χρόνο από 1-1-2015.
 • Όσοι εργαζόμενοι είναι στην ρύθμιση του Νόμου Κατρούγκαλου για τα μπλοκάκια, θα αντιμετωπίσουν τις απειλές για την μείωση του έμμεσου μισθού τους (εργοδοτικές εισφορές) και το φόρτωμα όλου του ασφαλιστικού κόστους στις πλάτες τους. Οι ρυθμίσεις για αυτοαπασχολούμενους & μπλοκάκια είναι μια σαφής επιλογή στην κατεύθυνση ανταποδοτικότητας και ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης, ενώ θα επιφέρουν αύξηση εισφορών στους φτωχούς και τους ανέργους. Η κατώτερη εισφορά κυμαίνεται στα 220 ευρώ, ενώ θα φτάσει στα 280 ευρώ μαζί με το επικουρικό και το εφάπαξ. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε μεγάλη αύξηση για τους χαμηλά αμειβόμενους και τους ανέργους. Έτσι η συνολική μηνιαία αύξηση εισφορών φτάνει περίπου στα 45 ευρώ, για όσους αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους με μπλοκάκι, πλήρωναν ως τώρα την κατώτερη εισφορά, (δηλαδή για την μεγάλη πλειοψηφία).
 • Ουσιαστικά εξισώνουν το –αυξημένο πλέον– ποσό καταβολής εισφορών των χαμηλών εισοδημάτων που αποτελούν την πλειοψηφία, με τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα, τα οποία αναλογικά απαλλάσσονται σχεδόν από την υποχρέωση καταβολής εισφορών (άρθρα 35 και 48). Πιο απλά, ό,τι καταβάλλει ο ασφαλισμένος με ύψος εισοδήματος 7.000 ευρώ θα καταβάλει κι αυτός με εισόδημα 70.000 ευρώ!
 • Η περίφημη αύξηση στις συντάξεις που επιχειρεί να αξιοποιήσει κυβέρνηση είναι αυστηρά περιορισμένη για όσους έχουν ασφαλιστικό βίο πάνω από 30 χρόνια, ενώ τα ποσοστά αναπλήρωσης δεν καλύπτουν τις απώλειες του Ν. Κατρούγκαλου. Οι άγριες περικοπές που ψήφισε στον προϋπολογισμό σε κύριες και επικουρικές συντάξεις για το 2020 επιβεβαιώνουν ότι όχι μόνο ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις, αλλά και ότι η τάση μείωσης των συντάξεων θα συνεχιστεί κανονικά και απρόσκοπτα.
 • Διατηρούνται για όλους τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια (3ο μνημόνιο) και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες κατά 5 χρόνια. Η ηλικία αυτή μάλιστα θα αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω από 1-1-2021 μέχρι και τα 70 έτη, όταν αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, όπως προβλέπεται
 • Καταργούνται αμετάκλητα η 13η και 14η σύνταξη και δρομολογεί και την κατάργηση των ΒΑΕ για μια σειρά κατηγορίες εργαζομένων.
 • Θεωρείται δεδομένη η λεηλασία των 80 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία (χρέη κράτους -εργοδοτών, κούρεμα, ανακεφαλαιοποίηση, χρηματοδότηση επιχειρήσεων από αποθεματικά ταμείων, τζογάρισμα τους στο χρηματιστήριο).
 • Οι υγειονομικές εισφορές καταληστεύονται υπέρ της ιδιωτικών υγείας μέσα από τη συγκρότηση ενιαίας αγοράς υπηρεσιών υγείας ΕΣΥ-ιδιωτών παρόχων-ασφαλιστικών εταιρειών (ΣΔΙΤ).

Η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι μόνο συντάξεις και υπόθεση των ηλικιωμένων. Αφορά τη σημερινή εργατική βάρδια, διότι οι εισφορές για σύνταξη και υγεία αποτελούν μέρος του μισθού, εντάσσονται στη σχέση αξίας εργατικής δύναμης και υπεραξίας που κλέβει το κεφάλαιο. Η προκλητική π.χ. μείωση των εργοδοτικών εισφορών ως «επενδυτικό κίνητρο κερδοφορίας» μεγεθύνει τον κλεμμένο μισθό από το αφεντικό, μειώνει το αποθεματικό του εργαζόμενου. Η κοινωνική ασφάλιση είναι υπόθεση του παρόντος, των νέων εργαζόμενων και όχι του μέλλοντος. Δεν πρόκειται για αλληλεγγύη γενεών αλλά για εργατική ενότητα. Χωρίς δουλειά σταθερή, με πλήρη δικαιώματα, με συντάξιμα τα χρόνια ανεργίας, η σύνταξη θα μετατραπεί σε κοινωνικό βοήθημα.

Η απεργιακή απάντηση είναι αναγκαία μόλις η κυβέρνηση καταθέσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο στην Βουλή, αλλά και η απεργιακή κλιμάκωση αν η κυβέρνηση το φέρει για ψήφιση. Απεργούμε όλοι στις 18/2! 

Υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας

Στον κλάδο συνεχίζει η απληρωσιά, οι απολύσεις, ενώ η εγκυμοσύνη βρίσκεται στο στόχαστρο της εργοδοσίας. Η μείωση των μισθών και η χειροτέρευση των ορών εργασίας μέσω της κατάργησης της συλλογικής σύμβασης του σωματείου αποτελούν βασικό εργαλείο του κεφαλαίου για την ανάκαμψη των κερδών. Οι μισθοί βρίσκονται σε εξευτελιστικά επίπεδα σε μεγάλο κομμάτι του κλάδου. Η πλειοψηφία των νέων συναδέλφων δυσκολεύονται να βιοποριστούν ακόμα και αν εργάζονται σε δουλειές «πλήρους» απασχόλησης, ενώ χιλιάδες συναδέλφων αναγκάστηκαν να γίνουν οικονομικοί μετανάστες. Αντιθέτως, μια σειρά εταιρείες στον κλάδο μας έχουν αυξήσει σημαντικά τα κέρδη τους τα τελευταία χρόνια. Η ανάκαμψη όμως της κατασκευαστικής δραστηριότητας δε φέρνει ανάκαμψη μισθών και δικαιωμάτων γιατί ο βασικότερος λόγος που υπάρχει αυτή η ανάκαμψη είναι η μείωση των μισθών και η χειροτέρευση των ορών εργασίας μας μέσω της κατάργησης της συλλογικής σύμβασης του σωματείου.

Να μη συνηθίσουμε στην «κανονικότητα» της υποτίμησης της δουλειάς και της ζωής μας!

Το προηγούμενο διάστημα το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ξεδίπλωσε μια προσπάθεια για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης. Εδώ και καιρό δίνει τη μάχη απέναντι στους εργοδότες του κλάδου για αυξήσεις στους μισθούς, για να συμπεριληφθούν στην συλλογική σύμβαση οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», για να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην μητρότητα και στην εγκυμοσύνη. Για να μπει ένα φρένο στην υπερεκμετάλλευση των νέων συναδέλφων μας που αποτελούν τον πιο ευάλωτο στόχο των αντεργατικών πολιτικών. Το 2008, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών υπέγραψε ΣΣΕ με αυξήσεις και ήταν το πρώτο πανελλαδικά σωματείο που κάλυψε με συλλογική σύμβαση και τους εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Η συλλογική σύμβαση αποτελεί ασπίδα και θωράκιση για τους εργαζόμενους, κατοχυρώνει τα δικαιώματά μας και απαντά στην επίθεση εργοδοτών- κυβέρνησης – ΕΕ- κεφαλαίου.

Η διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δεν είναι μια μάχη που το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών δίνει μόνο του. Επιδιώκουμε το συντονισμό της πάλης μας με τα σωματεία του κλάδου και κάθε σωματείου που παλεύει σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση. Δεν είμαστε μόνοι μας! Σε μια σειρά κλάδους και επιχειρήσεις, ταξικά και αγωνιστικά σωματεία παλεύουν για την υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων, με αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώνουμε από κοινού με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία πανελλαδικά απεργία στις 19 Μάρτη με αιχμή την διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ, η οποία βρίσκεται σε άμεση σύμπλευση με την κυβερνητική πολιτική, τους βιομήχανους και τα αφεντικά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων και αποτελεί ξεκάθαρο εχθρό μας, καταδικάζει τους αγώνες μας σε ήττα! Είναι ξεκάθαρο ότι για την παραμικρή διεκδίκηση χρειάζεται η ενιαία δράση των συλλόγων και των σωματείων. Ο συντονισμός των σωματείων, κόντρα στις λογικές συναίνεσης, αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούν οι αγώνες να είναι νικηφόροι στο σήμερα. Συμμετέχουμε στο Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Επιτροπών αγώνα κ Εργαζομένων γιατί θέλουμε την κοινή δράση με άλλα ταξικά και αγωνιστικά σωματεία και συλλογικότητες με σκοπό τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κέντρου αγώνα. Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε ένα ανεξάρτητο κέντρο αγώνα με πυρήνα των από τα κάτω και οριζόντιο συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, εργατικών συλλογικοτήτων και άτυπων μορφών οργάνωσης εργαζομένων. Ανεξάρτητου από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο, ενάντια σε λογικές συντεχνιασμού, θα χτίζεται στη βάση των κοινών ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων και θα βρίσκεται ενάντια στον κυβερνητικό και υποταγμένο εργοδοτικό συνδικαλισμό, θα ξεπερνάει τα όρια που βάζουν στην πάλη των εργαζομένων και θα πρωτοστατεί σε πραγματικές μάχες ανυπακοής και ανατροπής. Οργανώνουμε από κοινού με άλλους κλάδους εργαζομένων τη δράση μας για τα αντιασφαλιστικά μέτρα και τη μάχη για ΣΣΕ με ριζικές αυξήσεις.

 

 

Παλεύουμε για:

 • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Αποκατάσταση όλων των συντάξεων στα προ μνημονίων επίπεδα. Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
 • Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων. Αύξηση των κρατικών και εργοδοτικών εισφορών, μείωση των εισφορών των εργαζομένων. Αύξηση φορολογίας στο κεφάλαιο.
 • Επιστροφή στα Ασφαλιστικά Ταμεία των κλεμμένων (πάνω από 70 δις). Κρατικές επιχορηγήσεις στα ταμεία.
 • Δημόσια κοινωνική ασφάλιση, δημόσια δωρεάν ποιοτική περίθαλψη για όλους, εργαζόμενους και άνεργους, ντόπιους και μετανάστες. Όχι στα Επαγγελματικά Ταμεία, στην ανταποδοτικότητα και στην ιδιωτικοποίηση.
 • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες, ή με 30 χρόνια δουλειάς χωρίς όριο ηλικίας. Επέκταση και όχι συρρίκνωση των ΒΑΕ.
 • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις στου μισθούς και μείωση των ωρών εργασίας. 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο.– Καθολική ισχύ κλαδικών ΣΣΕ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατάργηση του ΔΠΥ, της ανασφάλιστης, ελαστικής και εκ περιτροπής εργασίας. Η περίοδος ανεργίας να μετρά ως χρόνος ασφάλισης.
 • Να μη δημιουργηθεί επαγγελματικό ταμείο στον κλάδο, τα αποθεματικά του οποίου θα χρησιμοποιούνται για την εγγυοδοσία, για νέα παιχνίδια στον τραπεζικό –χρηματιστηριακό τζόγο. Να πληρώσει η εργοδοσία το μερίδιό της για την ασφάλιση. Αποκατάσταση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ από το PSI και την Τράπεζα Αττικής και τιμωρία των υπευθύνων για τη συγκεκριμένη απώλεια. Όχι στις αναδρομικές αυξήσεις. Να καταργηθεί το ΚΕΑΟ. 

Καλούμε τους συναδέλφους και κάθε εργαζόμενο και σωματείο να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου και ώρα 9μιση πμ στο Άγαλμα του Βενιζέλου

Η απεργία είναι το πιο αποτελεσματικό μας όπλο για την πίεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας – γιατί είναι η μορφή πάλης από την οποία το κεφάλαιο χάνει από τα κέρδη του.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΡΙΤΗ 18/2, 09:30 ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – Παράρτημα Ηρακλείου
Μισθωτοί – Εργαζόμενοι με ΔΠΥ – Υποαπασχολούμενοι – Άνεργοι Μηχανικοί και Τεχνικοί
Τηλ: 6948078671, 6948727573 / email: smt.irakleio@gmail.com / ιστοσελίδα: http://smtiraklio.wordpress.com

Απαντήστε

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί μπισκότα σε ορισμένες λειτουργίες της ΕντάξειΠληροφορίες