Ηράκλειο: Σιγά μην γονατίσουμε !

0
432

Σιγά μην γονατίσουμε !

Πορείες σε γειτονίες του Ηρακλείου ενάντια στην καταστολή, τον έλεγχο, τον φόβο και την απομόνωση που μας επιβάλλονται ως νέα κανονικότητα. Επιλέξαμε γειτονιές που ζούμε σε αυτές, περπατάμε στους δρόμους τους, αράζουμε στα πάρκα τους. Σπάζοντας την εκκωφαντική σιωπή που επικρατεί, κάτω από τις μύτες των μπάτσων της πόλης, περπατήσαμε στα στενά της Αγίας Τριάδας, της Θερίσου και των Δειλινών, του Ατσαλένιου και του Μασταμπά, βρίσκοντας τους γείτονες και τις γειτόνισσές μας, φωνάζοντας συνθήματα, μοιράζοντας κείμενα και εφημερίδες άπατρις, πετώντας τρικάκια.

18 Νοέμβρη 2020, Αγία Τριάδα: Μια μέρα μετά την αδυναμία μας για παρουσία στο δρόμο, λόγω της πρωτόγνωρης αστυνομοκρατίας που επικράτησε σε όλο το Ηράκλειο με δεκάδες προσαγωγές, πρόστιμα, τραμπουκισμούς, συναντηθήκαμε και πορευτήκαμε στα στενά της Αγίας Τριάδος, κάνοντας ξεκάθαρο προς πάσα κατεύθυνση ότι μπορεί οι μπάτσοι να κατέλαβαν την πόλη μας για μια μέρα, αλλά εμείς είμαστε πολλοί και πολλές που μπορούμε και θέλουμε να βγαίνουμε κάθε μέρα, πέρα από ημερομηνίες ορόσημα.

27 Νοέμβρη 2020, Θέρισος/ Δειλινά: Αντιλαμβανόμενοι-ες τις γειτονιές ως πεδίο συνάντησης και σύγρουσης, αλλά και την παρουσία μας στο δρόμο ως επιτακτική ανάγκη στην δεδομένη συγκυρία που δεχόμαστε ολομέτωπη επίθεση, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις πορείες στις γειτονιές μας. Στις γειτονίες αυτές, συναντηθήκαμε με κόσμο που χάρηκε που μας είδε, που ενδιαφέρθηκε να μάθει ποιοι/ες είμαστε, προβληματίστηκε αλλά και με κάποιους που δεν ενθουσιάστηκαν και πολύ με τα αντιφασιστικά συνθήματα που φωνάχθηκαν. Περνώντας από τα πάρκα και κεντρικού δρόμους αφήσαμε το στίγμα μας, υποσχόμενοι-ες ότι θα ξαναπάμε σύντομα.

5 Δεκέμβρη, Ατσαλένιο/Μασταμπάς: Γειτονίες που ο κόσμος τους αντιτίθεται ήδη στους μπάτσους που προσπαθούν να τον κλειδώσουν στο σπίτι του και να επιβάλλουν την δική τους παρουσία, δεν θα μπορούσαν να μην ήταν η καλύτερη επιλογή για μια πορεία με κεντρική θεματολογία ενάντια στην μπατσοκρατία και την καταστολή. Η ημερομηνία καθόλου τυχαία μιας και τοπικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το μίσος για τους μπάτσους. 5 Δεκέμβρη του 2003 δολοφονείται ο Ηρακλής Μαραγκάκης από χέρι ειδικού φρουρού γιατί δεν σταμάτησε σε μπλόκο, 5 Δεκέμβρη του 2003 η τότε αστυνομική διεύθυνση Ηρακλείου πολιορκείται και κάμποσοι μπάτσοι ξυλοκοπούνται. Σχετικό κείμενο που μοιράστηκε: https://athens.indymedia.org/post/1609144/ . Λίγα χρόνια μετά 6 Δεκέμβρη του 2008 δολοφονείται ο 15χρονος αναρχικός Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος και ξεσπάει Εξέγερση σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Η σπίθα της οποίας συνεχίζει να καίει μέσα μας μέχρι και σήμερα.

Σίγουρα σε τέτοιους σκοτεινούς καιρούς δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουμε καταλάβει πάρα πολύ καλά τι μας συμβαίνει, τίποτα δεν γίνεται με σκοπό την προστασία της υγείας μας. Κάθε επιλογή των διαχειριστών έχει σκοπό την διάσωση του κεφαλαίου καθώς και την επιβολή όλο και περισσότερου ελέγχου στα σώματα και στις ζωές μας. Κλείνουμε εδώ, στέλνοντας σινιάλα αλληλεγγύης και συνενοχής σε όλους-ες που πολύμορφα αντιστέκονται καθημερινά και αδιάκοπα. Με λύσσα και αξιοπρέπεια θα πατήσουμε ξανά στα μονοπάτια των μητροπόλεων και όταν τα καταφέρουμε δεν θα υπάρχει επιστροφή.

Καμία ειρήνη. Καμία υποχώρηση. Καμία υποταγή

Υγ1. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι οι ντόπιοι μπάτσοι παρά την κινητοποίηση δυσανάλογα πολλών δυνάμεων, σε σχέση με την δική μας παρουσία, ακόμη ψάχνουν….

Υγ2. Για όσους-ες ακολούθησαν την πορεία στο ατσαλένιο, ελπίζουμε να τα ξαναπούμε!

Αναρχικοί-ες

Αρχική δημοσίευση στις 14/12/2020 στο athens.indymedia.org