Ηράκλειο: Προβολή ντοκιμαντέρ “Debtocracy – Χρεοκρατία”

0
209

Λάβαμε 15/05/2019

Η σειρά εκδηλώσεων του Ολοκληρωμένου Συνεταιρισμού Ηρακλείου (Ο.Σ.Η.) ξεκινάει με την προβολή του ντοκιμαντέρ Debtocracy – Χρεοκρατία, μια ταινίας που καταγράφει γλαφυρά τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας παράλληλα τις βαθύτερες αιτίες που την έθρεψαν. Έχοντας περάσει μια δεκαετία από την έναρξή της και έχοντας όλοι μας βιώσει την εξέλιξή της (κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά), αντιλαμβανόμαστε πλέον ότι η Κρίση ήταν μόνο η αρχή.

Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019, στις 8μ.μ.

Κοινωνικός Αυτο-οργανωμένος χώρος Da (Ντεντιδάκηδων 15, Καμαράκι)

Debtocracy – Χρεοκρατία (διάρκειας 1:15′ – Δείτε το trailer)

Σκηνοθεσία: Άρης Χατζηστεφάνου, Κατερίνα Κιτίδη

Μουσική: Γιάννης Αγγελάκας

Μιλούν, μεταξύ άλλων, οι ακαδημαϊκοί Ντέιβιντ Χάρβεϊ, Σαμίρ Αμίν, Κώστας Λαπαβίτσας και Ζεράρ Ντιμενίλ, ο φιλόσοφος Αλέν Μπαντιού, ο επικεφαλής της επιτροπής λογιστικού ελέγχου του Ισημερινού Ούγκο Αρίας, ο πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής διαγραφής επαχθών χρεών (CADTM) Ερίκ Τουσέν, ο Αργεντίνος σκηνοθέτης Φερνάντο Σολάνας, δημοσιογράφοι κ.α.

Η παραγωγή έγινε με τη χρηματοδότηση του κοινού (crowdfundng) και πλέον διανέμεται με άδεια Creative Commons BYSA 3.0 από το 2011.

Περισσότερες πληροφορίες

Γυρνάμε 10 χρόνια πίσω… όταν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, τα επακόλουθα μνημόνια και η Τρόικα, ήρθαν άξαφνα στην εφησυχασμένη Ελλάδα. Αν και τα σημάδια του οικονομικού αυτού κατακλυσμού ήταν ήδη αρκετά (σε Αμερική, Ισλανδία, Ισπανία κ.α.) πολλοί βρέθηκαν απότομα στο κενό. Το μεγαλύτερο σοκ όμως ήταν το μέγεθος των επιπτώσεων και ο τρόπος που αυτές επιβλήθηκαν, η βαρβαρότητα και η ταχύτητα με την οποία άλλαξε το κοινωνικό τοπίο γύρο μας, οι οικονομικές ισορροπίες και το πολιτικό παιχνίδι.

Παράλληλα, αναγνωρίστηκε πλέον ευρέως το σύστημα που καθορίζει τις εξελίξεις αυτές όπως και οι βαθύτερες επιδιώξεις του. Μια σκιώδης συμμαχία κεντρικών τραπεζών, πολιτικών κέντρων και μεγαλοεπιχειρηματιών καθορίζουν πλέον τις ζωές μας δημιουργώντας οικονομικές φούσκες και τις επακόλουθες κρίσεις. Αυτοί που αντιπροσωπεύουν το παγκοσμιοποιημένο κεφάλαιο είναι -όπως αποδείχτηκε τελικά- και οι μόνοι κερδισμένοι σήμερα.

Πολλά έχουν γραφτεί και πολλά περισσότερα έχουν ειπωθεί τα τελευταία αυτά χρόνια, όπου η οικονομική κρίση επισκίασε τη ζωή μας και σε μεγάλο βαθμό συνεχίζει να την καθορίζει. Σήμερα, έχοντας πλέον αποκομίσει αρκετή βιωματική εμπειρία είναι η κατάλληλη ευκαιρία να επαναφέρουμε στο προσκήνιο την κουβέντα αυτή, ώστε με ώριμο και αναλυτικό τρόπο να αναζητήσουμε διεξόδους. Δυστυχώς, στην πολιτική σκηνή και την οικονομία η Κρίση έχει πλέον εμπεδωθεί, αλλά το πιο λυπηρό είναι η αποσάθρωση του φαντασιακού μας (συλλογικά και ατομικά) και η εκμηδένιση κάθε προσπάθειας ή ακόμη και σκέψης για ανατροπή· για μια εναλλακτική στο υπάρχον ζοφερό και ολοένα πιο αντιδραστικό συστημικό μοντέλο.

Το ντοκιμαντέρ αυτό βρίσκεται στον αντίποδα της κυρίαρχης αφήγησης των Μ.Μ.Ε. και των κεντρικών πολιτικών δυνάμεων. Η προβολή του θα μας προσφέρει το έναυσμα για μια συζήτηση μεταξύ μας, αναδεικνύοντας περισσότερες απόψεις και ζητήματα όπως και τη δράση την οποία μπορούμε να αναπτύξουμε, τοπικά και ευρύτερα, κάνοντας πράξη τα προτάγματα μας στο σήμερα, για μια μετα-καπιταπιταλιστική πραγματικότητα αύριο.

Ολοκληρωμένος Συνεταιρισμός Ηρακλείου