Ηράκλειο: Πορεία αλληλεγγύης στην κατάληψη Ρόζα Νέρα

0
2184

Καλείται πορεία αλληλεγγύης στην κατάληψη Ρόζα Νέρα

σήμερα Σάββατο 05 Ιούνη στις 17:00 στην πλατεία Ελευθερίας

 

ΝΟΜΟΣ, ΤΑΞΗ, ΔΥΣΤΟΠΙΑ – ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΡΟΖΑ ΝΕΡΑ

Σήμερα Σάββατο 5 Ιούνη, έληξε η ομηρία του χώρου που φιλοξενούσε την κατάληψη Ρόζα Νέρα. Η παλιά μεραρχία στο Λόφο Καστέλι στα Χανιά απελευθερώθηκε από τις κατασταλτικές αστυνομικές δυνάμεις που το περιφρουρούσαν ολημερίς και ολονυχτίς, μέρα μεσημέρι από εκατοντάδες αλληλέγγυων.

Το κτήριο και η αυλή του ξαναπαίρνει απελευθερωτικά χαρακτηριστικά και αποδίδεται ξανά στην κοινωνία των Χανίων ενάντια στα επίδοξα επενδυτικά σχέδια, ντόπιων και ξένων μιζαδόρων και λαμογίων. Στους εννιά μήνες ομηρίας έγινε πασιφανές ποιοι είναι οι μόνοι που θα κέρδιζαν από αυτή την “τουριστική επένδυση” για την οποία ακόμα και σήμερα πολλά στοιχεία της συνδιαλλαγής παραμένουν κρυφά.

Το δόγμα “νόμος και τάξη” που εφάρμοσε σαν παντιέρα η ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει προμετωπίδα την καταστολή των καταλήψεων και των δημοσίων χώρων. Όπου δεν μπόρεσαν να βρουν “επενδυτές”, έχτισαν, τσιμέντωσαν και σφράγισαν κτήρια με σημαντική και πολυποίκιλη δραστηριότητα.

Το ίδιο δόγμα εφαρμόζεται εδώ και καιρό σε όλη την ελληνική επικράτεια, και μοιάζει ολοένα να εντείνεται με άλλοθι την πανδημία covid-19 που κάνει τη ζωή μας να μοιάζει με οργουελική Δυστοπία. Το καθεστώς της κρατικής υπεροχής, του φόβου και της επισφάλειας για εμάς, παρέχει ταυτόχρονα ασφάλεια στα αφεντικά και εγγυάται την διατήρηση των σχέσεων εξουσίας και εκμετάλλευσης. Παρόλα αυτά οι κινήσεις επανακατάληψης και εδαφικοποίησης των αντιστάσεων έχουν αντίκτυπο σε τοπικό αλλά και γενικότερο επίπεδο δημιουργώντας αναταράξεις σε όλο το εξουσιαστικό οικοδόμημα.

Νόμος: Σύμφωνα με την κυρίαρχη αφήγηση, το υπέρτατο δείγμα της ανθρώπινης εξέλιξης, ο λόγος που εμείς, εδώ στο τώρα ζούμε σε μια εύρυθμη κοινωνία. Σύμφωνα με την δικιά μας εμπειρία, αυτή των από κάτω, των καταπιεσμένων, φτωχοποιημένων και υποτιμημένων, νόμος σημαίνει επιβολή, ρύθμιση των ζωών μας από τους λίγους για το κέρδος των λίγων. Με νομοθετικά πλαίσια μας έκλεισαν μέσα απαιτώντας άδεια από εμάς για την απόδραση από την προσωπική φυλακή των στενόχωρων μας διαμερισμάτων.

Και μετά από μια εκτεταμένη, και σύμφωνα και με νέες έρευνες αναποτελεσματική και αχρείαστη καραντίνα το κράτος εμμονικά επιμένει σε απαγορεύσεις, ρυθμίζοντας τα πρέπει και τα θέλω μας, διατηρώντας την βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας, καθορίζοντας το πότε και το πού θα περνάμε τον χρόνο μας. Να γυρίσουμε σπίτι, νωρίς, να κοιμηθούμε νωρίς, να ξυπνήσουμε νωρίς για να πάμε δουλειά νωρίς (αν έχουμε). Σε εργασιακά κάτεργα, με χαρούμενα αφεντικά και εξοντωμένους εργαζόμενους.

Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Σε αυτόν τον κόσμο, τον κόσμο της καταπίεσης και της υποταγής, ο νόμος είναι θηλιά στο λαιμό μας, όλων εμάς που δεν θεωρούμαστε “άριστοι”.Οι “άριστοι” είναι οι άρχοντες του νόμου, αυτοί που θεσπίζουν το υπάρχον προς ίδιο συμφέρον για αυτούς και τους φίλους τους, του ιδιοκτήτες του κράτους. Νόμος που αδυνατεί να αγγίξει τον κάθε Μαρινάκη, που εκβιάζεται από Φουρθιώτηδες και επιμένει να επιβάλει σε εμάς πρόστιμα σε μέγεθος μισθού, στους μη έχοντες, σε όσους δεν είναι ιδιοκτήτες καναλιών, πλοιοκτήτες και μεγαλοξενοδόχοι. Αυτός ο ίδιος νόμος τον οποίο οι εφοπλιστές Λασκαρίδηδες τον έχουν χεσμένο.

Τάξη, Ησυχία και Ασφάλεια. Πως θα μπορούσανε ωρέ να κοιμούνται ήσυχοι οι κρατούντες; Να κοιμούνται με πόρτες ανοιχτές όσο εμείς θα κλείνουμε τα παράθυρα στην θέα των οργάνων. Των οργάνων του νόμου που προαναφέρθηκε. Για την δικιά τους την ασφάλεια. Τάξη λοιπόν με μπάτσους σε πανεπιστήμια, στους χώρους της “ελεύθερης παραγωγής ιδεών”. Νομότυπες διαδικασίες προφανώς.

Επιβάλλεται για την βολή των λίγων αυτοί οι χώροι να απομονωθούν από τις“άλλες”, τις κακές τις γνώσεις και ιδέες. Από αυτά τα “ταραχοποιά στοιχεία”, που αμφισβητούν αντιστέκονται, αγωνίζονται. Ήδη 400 εκπαιδευμένοι δολοφόνοι προσλήφθηκαν για να επιτηρούν και μέσα στα πανεπιστήμια. Πριν και μετά το μάθημα,προς αποφυγήν παρέκκλισης από τις αποδεκτές κατά το καθεστώς συμπεριφορές και ιδέες.

Τάξη και ηθική στα πανεπιστήμια, τάξη και ηθική και στις πλατείες. Με αποκλεισμούς πλατειών από αυτούς που στις γειτονιές τους πετάν γλάστρες από τα μπαλκόνια. Εισβολή με τα ΜΑΤ όπως και έγινε μόλις πριν από λίγες μέρες στο πάρκο Ξενία στο Ηράκλειο, στο Άλσος στα Γιάννινα και στις κεντρικές πλατείες της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι ανεκτό από το καθεστώς Μητσοτάκη να συνευρίσκεται ελεύθερα ο κόσμος σε πλατείες. Γιατί ο κόσμος στις πλατείες συζητάει, ανταλλάσσει ιδέες ανεμπόδιστα χωρίς την κρατική επιτήρηση. Πώς θα μπορέσει να διατηρηθεί η κανονικότητα αν μπορούν οι άνθρωποι να συζητάνε άνετα χωρίς παρακολούθηση; Επιβάλλεται η Τάξη να προστατευθεί από τις“κακές και επικίνδυνες” συναναστροφές που δημιουργούνται σε χώρους ανοιχτούς.

Θέλουν να μας πείσουν ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει στο κράτος. Τάξη και ησυχία μετά βασανιστηρίων και κρατικών δολοφονιών μέσα στις αστυνομικές διευθύνσεις. Κλιμάκωση της βίας και της καταστολής με θεσμοθετημένη ατιμωρησία και στημένες ΕΔΕ. Τρόμος για να αποφευχθούν διαδηλώσεις, απεργίες, εξεγέρσεις. Για να ζούμε με τον φόβο υπό την μπότα του (αστυ)νόμου.

Δυστοπία. Πραγματική. Υπαρκτή, στο σήμερα, το χθες και πολύ περισσότερο σε αυτό που φαίνεται να ξημερώνει ως αύριο. Με τα νέα εργασιακά νομοσχέδια να επιβάλλουν τον εργασιακό μεσαίωνα, με την περεταίρω υποτίμηση της εργασίας, το μέλλον διαγράφεται μαύρο. Τουριστική σεζόν με“ελευθερία” συνυφασμένη με εξοντωτικά 12ώρα στα εργασιακά κάτεργα των ξενοδοχείων,όπου η νέα τροπολογία περί υπερωριών, αντί άδειας ισχύει ακόμα και στις συμβάσεις περιορισμένου χρόνου. Άδειες λοιπόν που δεν θα δοθούν ποτέ.

Καθώς σύμφωνα με την νεοφιλελεύθερη λέρα Υπουργό Εργασίας, Χατζηδάκη, ένας εργαζόμενος που τα φέρνει βόλτα με τα χρήματα από τις υπερωρίες, θα επιθυμεί, αντί πληρωμής, άδεια άνευ αποδοχών, όποτε καπνίσει του αφεντικού. Ενώ καταργεί την αργία της Κυριακής, όταν θα είχε τον ελεύθερο χρόνο και την ξεκούραση. Αυτό είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Ο χρόνος μας και η παρουσία μας ρυθμισμένη και καθορισμένη από τους άρχοντες και εμείς εγκλωβισμένοι στην προσωπική μας απομόνωση και στις ατομικές λύσεις.

Στο δρόμο τσακίζεται η κυριαρχία. Δεν τρέφουμε αυταπάτες ως προς το τί πρέπει να γίνει. Ο χρόνος της σιωπής και της υπακοής εξαντλείται. Το μαχαίρι έχει φτάσει στο κόκκαλο και αυτή η συνθήκη πρέπει να σπάσει. Το κράτος έχει κηρύξει πλέον ανοιχτά πόλεμο εναντίων μας και δεν μπορεί να συνεχίσουμε να κοιτάμε αμέτοχοι. Ενάντια στο τέρας της καταστολής και της επιβολής οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας,σπάμε τις απαγορεύσεις στην πράξη, με την παρουσία μας συλλογικά εκεί που δεν μας θέλουν. Να γυρίσουμε στους δημόσιους χώρους που ανήκουν σε εμάς και όχι στους Κορκονέες του Χρυσοχοΐδη. Αν θέλουμε να ζήσουμε ελεύθερα είναι αναγκαίο να γίνουμε αγκάθι στο λαιμό τους με πορείες, συγκρούσεις, απεργίες.

Η επανακατάληψη της Ρόζα Νέρα ας είναι η αρχή για να καταφέρουμε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος εξαιτίας της ακραίας καταστολής και να διαχύσουμε τις ιδέες μας και τα προτάγματα μας κοινωνικά

Ώρα να γυρίσουμε στο έξω, να επανοικειοποιηθούμε τους δημόσιους χώρους και να διώξουμε τους μπάτσους από τις ζωές μας.

ΧΙΛΙΕΣ ΕΚΑΤΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΥΨΗΣ

Πρωτοβουλία Αναρχικών Ηρακλείου

Αρχική δημοσίευση στις 05/06/2021 στο athens.indymedia.org