Ηράκλειο: Κινητοποίηση ενάντια στον προϋπολογισμό

0
1384

Λάβαμε 12 Δεκεμβρίου 2023

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

Συλλαλητήριο Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 7μμ στην πλ. Ελευθερίας

Δυναμώνουμε τον αγώνα για τις δικές μας ανάγκες – Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει

Δεν γίνεται να μείνουμε θεατές απέναντι στα μεγάλα και πολύ οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι εργαζόμενοι. Αγωνιζόμαστε για την αύξηση του εισοδήματός μας, ενάντια στη φοροληστεία και την ακρίβεια που το λεηλατούν και έρχεται να επιδεινώσει ο κρατικός προϋπολογισμός, για να παρθούν τώρα μέτρα για την ενίσχυση των νοσοκομείων, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Η ακρίβεια πλέον ακουμπά όλα τα είδη καθημερινής κατανάλωσης, τα τρόφιμα, την ενέργεια (ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, καύσιμα), τα απλησίαστα ενοίκια και τις δόσεις δανείων που συνεχώς αυξάνουν, τα υπέρογκα έξοδα για τροφεία, για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που καλύπτουν τις ανάγκες των οικογενειών μας. Οι κουτσουρεμένοι μισθοί με δυσκολία καλύπτουν τις πρώτες μέρες του μήνα. Τα διάφορα “pass”, τα “καλάθια” και οι “μειωμένες τιμές” δεν αποτελούν λύση.
Η ακρίβεια οφείλεται στην πλήρη ασυδοσία των μονοπωλίων στη διαμόρφωση των τιμών για την εξασφάλιση προκλητικών κερδών, στη μονοπώληση των βασικών κλάδων της παραγωγής από το μεγάλο κεφαλαίο (τρόφιμα, ενέργεια, συγκοινωνίες), στην ιδιωτικοποίηση των πάντων και τη μετατροπή τους σε εμπόρευμα, στη διαμόρφωση τιμών βάσει χρηματιστηρίων (ενέργειας, τροφίμων κλπ.) και στην κρατική υπερφορολόγηση όλων των βασικών αγαθών. Η κυβέρνηση από τις αρχές του 2024 επαναφέρει τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής. Ταυτόχρονα, η ΕΕ επέβαλε και η ΝΔ αποδέχθηκε την παύση των οριζόντιων επιδοτήσεων. Το νέο «Σύμφωνο Σταθερότητας» της ΕΕ που πρόκειται να εφαρμοστεί από το 2024 επιβάλλει μια επαναφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, που πρέπει να είναι 2% του ΑΕΠ, γεγονός που θα φέρει νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Στο ήδη κουτσουρεμένο εισόδημα μας προστίθενται οι όλο και αυξανόμενες δαπάνες για φάρμακα, εξετάσεις, νοσήλεια. Καθώς τα νοσοκομεία είναι στα όρια της συντριβής με κλινικές να βάζουν λουκέτο, χειρουργεία να αναστέλλονται (όπως στο Βενιζέλειο), θεραπείες να αναβάλλονται, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των ασθενών και τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών. Το σχέδιο της κυβέρνησης για «νοσοκομεία κόμβους και νοσοκομεία ακτίνες», το οποίο για την Κρήτη προβλέπει μόνο ένα πλήρες νοσοκομείο – «κόμβο», το ΠΑΓΝΗ, και όλα τα άλλα νοσοκομεία της περιοχής (π.χ. Χανίων, Ρεθύμνου, Βενιζέλειο, Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Σητείας) να υποβαθμιστούν σε κέντρα πρώτων βοηθειών – «ακτίνες», δεν είναι μόνο θανατηφόρο για την υγεία του λαού, αλλά και για το εισόδημα του.

Ως εδώ με την κυβερνητική κοροϊδία

Τα παίρνουν από εμάς και τα δίνουν στους μεγάλους ομίλους

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα πλεονάσματα, δηλαδή για το ξεζούμισμα που έχουμε υποστεί. Για τη βαριά φορολογία που μας επιβάλει. Εμείς που πληρώνουμε το 95% των φόρων βλέπουμε τα χρήματά μας να πηγαίνουν στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που απολαμβάνουν μια προκλητική φοροασυλία την ίδια στιγμή που μεγαλώνουν την εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς, εντατικοποιούν την εργασία, διατηρούν τους χαμηλούς μισθούς, δεν πληρώνουν υπερωρίες. Μόνο οι 150 εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο είχαν αύξηση κερδών 302% σε έναν χρόνο, που αναλογεί στο μισό ΑΕΠ της χώρας.
Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και το απαράδεκτο φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που επιβαρύνει με νέους φόρους τους αυτοαπασχολούμενους, τους μισθωτούς με μπλοκάκι και τους ελεύθερους επαγγελματίες, οδηγώντας χιλιάδες στο λουκέτο. Ένα νομοσχέδιο που έχει στόχο να εξαφανίσει τους αυτοαπασχολουμένους και τους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες προς όφελος των μεγάλων εταιρειών και, συνδυαστικά με την εργατική νομοθεσία, να τους μετατρέψει σε φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις και τα σχεδιαζόμενα μεγάλα επενδυτικά έργα.

Δεν κάνουμε εκπτώσεις στις ανάγκες μας!

Η κυβέρνηση και η επιχειρηματικοί όμιλοι δεν είναι ανίκητοι. Αυτό έδειξε η απεργία της 21ης Σεπτέμβρη ενάντια στο 6ημερο-13ωρο και τις συμβάσεις μηδενικών ωρών. Μία απεργία που οργανώθηκε από τα κάτω μέσω του συντονισμού και της κοινής δράσης των σωματείων, ενάντια στα σχέδια του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου που δεν προκήρυξαν καν απεργία. Αυτό έδειξε η κλαδική απεργία της 8ης Νοέμβρη για τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο. Αυτό έδειξε ο μαζικός και ανυποχώρητος αγώνας για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας στο Ηράκλειο, που έχει αναγκάσει την κυβέρνηση σε αναδίπλωση. Αυτό δείχνουν οι τεράστιες διαδηλώσεις αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης, εναντίωσης στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στο πλευρό του δολοφονικού κράτους του Ισραήλ.
Η αξιοποίηση των στρατιωτικών μας υποδομών, των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας τη μετατρέπει σε στόχο αντιποίνων για αυτούς τους σκοπούς, μας ματώνει και οικονομικά. Δίνουν πάνω από 7 δις ευρώ το χρόνο για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, για αποστολή πολεμικού υλικού, φρεγατών, πολεμικών αεροπλάνων και προσωπικού για να σφάζεται ο Παλαιστινιακός κι άλλοι λαοί, χωρίς να έχουν σχέση με την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα για νέες μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Διεκδικούμε:

• Να μην περάσει ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός .
• Συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Κανένας μισθός κάτω από 1000 ευρώ. Δραστική μείωση του χρόνου εργασίας. 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο. Κατάργηση του δελτίου παροχής υπηρεσιών στην εξαρτημένη σχέση εργασίας.
• Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Προοδευτική αύξηση της φορολογίας για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
• Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ.
• Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του ΚΕΑΟ.
• Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου – Βρούτση και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλους και όλες χωρίς προϋποθέσεις. Αυξήσεις στις συντάξεις. Μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Δεν θα δουλεύουμε ως τα βαθιά γεράματα!
• Διαγραφή χρεών των αυτοαπασχολούμενων σε τράπεζες και εφορία, ιδιαίτερα για την περίοδο της πανδημίας.
• Όχι σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
• Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.
• Χτύπημα της κερδοσκοπίας και έλεγχο στις τιμές όλων των αγαθών. Κατάργηση του ΦΠΑ και κάθε έμμεσου φόρου στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζομένους. Κατάργηση των χρηματιστηρίων της ενέργειας και των τροφίμων.
• Αύξηση της φορολογίας στα επιχειρηματικά κέρδη του κεφαλαίου.

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – Παράρτημα Ηρακλείου
Μισθωτοί – Εργαζόμενοι με ΔΠΥ – Υποαπασχολούμενοι – Άνεργοι Μηχανικοί και Τεχνικοί
Τηλ: 6948078671, 6948727573 / email: [email protected] / ιστοσελίδα: http://smtiraklio.wordpress.com