Ηράκλειο: Κάλεσμα για την Πρωτομαγιά

0
427

Λάβαμε 25/04/2020

Παρασκευή 1η Μάη, 10:00 άγαλμα Βενιζέλου

1η Μάη μέρα απεργίας και αγώνα ενάντια σε κεφάλαιο – κυβέρνηση- ΕΕ – εργοδοσία([i])

Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα!

Δίνουμε τον αγώνα:

 • ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και τις απολύσεις
 • για τα εργασιακά μας δικαιώματα και τον μισθό
 • για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής όλου του λαού
 • ενάντια στις απαγορεύσεις της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης

Να σωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, όχι τα κέρδη των αφεντικών!

Η 1ηΜάη είναι η ημέρα σύμβολο του εργατικού κινήματος και του αγώνα για κοινωνική απελευθέρωση. Το Μάη του 1886, στο Σικάγο η εργατική τάξη έχυσε το αίμα της διεκδικώντας το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζομένους σε όλο τον κόσμο αντιμέτωπους με ολοένα και αυξανόμενη φτώχεια, ολοκληρωτισμό, πολέμους, φασισμό και κρίσεις.

Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε την τεράστια σημασία ενός αποκλειστικά δημόσιου, υψηλού επιπέδου συστήματος υγείας. Ένα σύστημα υγείας που οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και ιδιαίτερα των μνημονίων, υποβάθμισαν και υπονόμευσαν συστηματικά.Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να διασφαλίσει κέρδη για το κεφάλαιο. Με διατάγματα και ΠΝΠ που παραβιάζουν κάθε έννοια δικαίου επιβάλλει σειρά αντεργατικών μέτρων: μονομερή αναστολή των συμβάσεων, επέκταση και γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τηλεεργασία, εκ περιτροπής εργασία κ.α. Μετατρέπει τους εργαζόμενους σε επιδοματούχους του ΟΑΕΔ, απαλλάσσοντας τους εργοδότες από κάθε μισθολογική και ασφαλιστική υποχρέωση. Η πολυδιαφημιζόμενη απαγόρευση των απολύσεων από 18/3 αποτελεί εμπαιγμό καθώς συνοδεύεται από τη δυνατότητα αναστολής συμβάσεων και εκ περιτροπής εργασίας 2 βδομάδων τον μήνα με μείωση έως 50% του μισθού (με μονομερή απόφαση της εργοδοσίας) και τη δυνατότητα αναβολής της καταβολής του δώρου Πάσχα.Καμία πρόνοια δεν υπάρχει για τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, ενώ το επίδομα ανεργίας δικαιούνται ελάχιστοι άνεργοι.

Παράλληλα μοιράζει εκατομμύρια στο κεφάλαιο. 11 εκατομμύρια ευρώ στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ για διαφημίσεις σχετικά με την πανδημία (που θα έπρεπε να μεταδίδουν δωρεάν) και άλλα 23 εκατομμύρια χάρισμα από τις δόσεις για τις άδειες των καναλιών. 30 εκατομμύρια ευρώ στις ιδιωτικές κλινικές για τη χρήση των ΜΕΘ σε τιμή διπλάσια της ισχύουσας, αντί για επίταξη. Στους επιχειρηματίες των ΙΕΚ, ΚΕΚ κλπ 84 εκατομμύρια για «επανεκπαίδευση» των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων έναντι τωνvoucher παρωδία των 600 ευρώ, αντί για διασφάλιση του εισοδήματος τους, και έπειτα κατάργηση του προγράμματος μετά την δημόσια κατακραυγή.

Προσπαθώντας να τσακίσει εκ των προτέρων κάθε δυνατότητα αντίστασης, η κυβέρνηση με το άρθρο 12 της ΠΝΠ της 20/3 ανέστειλε την απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης ως μέσου αντιμετώπισης των απεργιών, απαγορεύοντας πρακτικά την απεργία σε μια περίοδο που η εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία κορυφώνεται: χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων, αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών, παραβίαση ωραρίων, μη ανανεώσεις συμβάσεων, μη καταβολή δεδουλευμένων, εκβιασμοί σε εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης να συνεχίσουν να δουλεύουν άτυπα,εξουθενωτικά ωράρια, επιδείνωση εργασιακών σχέσεων, καμία προστασία των εργαζομένων με μπλοκάκι, εργασιακοί χώροι υγειονομικές βόμβες.Γνωρίζουμε πολύ καλά πλέον πως κανένα μέτρο δε θα είναι προσωρινό. Κυβέρνηση-ΕΕ-εργοδότες επιχειρούν να περάσουν αντιδραστικές ρυθμίσεις που προετοίμαζαν καιρό.

Επιστρατεύουν τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας για να παρεμποδίσουν τη συνδικαλιστική δράση! Την ίδια στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι συνωστίζονται σε γραφεία, εργοτάξια και εργοστάσια, σε supermarket και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας για την υγεία τους.

Καλούμε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενουςνα μην συναινέσουν σε καμία απόλυση ή τροποποίηση των όρων εργασίας τους στο ωράριο, στο μισθό, στην άδεια. Δεν αποδεχόμαστε ατομικά οποιαδήποτε τέτοια πρόταση ή εξέλιξη. Συζητάμε με τους υπόλοιπους εργαζόμενους κι εργαζόμενες, ενημερώνουμε άμεσα το σωματείο, για οποιαδήποτε μεταβολή των όρων αμοιβής και εργασίας επιχειρεί να επιβάλει ο εργοδότης. Δεν εγκαταλείπουμε τα δικαιώματά μας για πλήρη εργασία μισθό και ασφάλιση.Γραφόμαστε τώρα στο σωματείο μας .

Είναι ξεκάθαρο ότι για την παραμικρή διεκδίκηση χρειάζεται η ενιαία δράση σωματείων και εργαζομένων όλων των κλάδων. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ, η οποία βρίσκεται σε άμεση σύμπλευση με την κυβερνητική πολιτική, τους βιομήχανους και τα αφεντικάδεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων καιαποτελεί ξεκάθαρο εχθρό μας, καταδικάζει τους αγώνες μας σε ήττα!Ο συντονισμός σωματείων και εργαζομένων, κόντρα στις λογικές συναίνεσης, αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούν οι αγώνες να είναι νικηφόροι στο σήμερα. Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε ένα ανεξάρτητο κέντρο αγώνα με πυρήνα τον από τα κάτω και οριζόντιο συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, εργατικών συλλογικοτήτων και άτυπων μορφών οργάνωσης εργαζομένων. Ανεξάρτητο από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο, ενάντια σε λογικές συντεχνιασμού, που θα χτίζεται στη βάση των κοινών ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων και θα βρίσκεται ενάντια στον κυβερνητικό και υποταγμένο εργοδοτικό συνδικαλισμό, θα ξεπερνάει τα όρια που βάζουν στην πάλη των εργαζομένων και θα πρωτοστατεί σε πραγματικές μάχες ανυπακοής και ανατροπής.

Καλούμε σε σύσκεψη τον Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Επιτροπών αγώνα κ Εργαζομένων στο Ηράκλειο την Τρίτη 28/4 ώρα 19:30 για να οργανώσουμε από κοινού τη δράση μας για την απεργία της Πρωτομαγιάς και τις δράσεις μας ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα! Να σωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, όχι τα κέρδη των αφεντικών!

 • Απαγόρευση των απολύσεων – κανένας κομμένος μισθός – καμία χαμένη άδεια –κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων και όχι των αφεντικών.
 • Να μην περάσει ο εκβιασμός της εργοδοσίας για μαύρη εργασία σε καθεστώς αναστολής.
 • Άμεση πλήρη καταβολή του Δώρου Πάσχα – νομοθετικήκατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
 • Πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Όχι στην απαγόρευση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης.
 • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.
 • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων.

Ταυτόχρονα παλεύουμε για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και του λαού. Όπως και στις 7 Απρίλη, στις 28 Απρίληστηρίζουμε τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις της ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) για τη δημόσια υγεία.

 • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ώστε να καλυφτούν οι χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις (30.000 κενές οργανικές θέσεις).
 • Άνοιγμα επαρκών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
 • Εξασφάλιση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.
 • Οργάνωση συστηματικών και σε μαζική έκταση διαγνωστικών τεστ.
 • Να επιταχθούν άμεσα, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών, όλες οι ιδιωτικές δομές υγείας.
 • Ειδική μέριμνα για όλες τις ευάλωτες ομάδες,τους πρόσφυγες και μετανάστες. Στέγαση σε καταλύματα με αξιοπρεπείς συνθήκες και όρους υγιεινής. Απεγκλωβισμός από τα στρατόπεδα.
 • Δημιουργία έκτακτων υποδομών του ΕΣΥ και ανάπτυξη δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Δεν σταματάμε τους αγώνες. Δεν είμαστε «όλοι μαζί» αφεντικά-κυβέρνηση και εργαζόμενοι, «δεν συναινούμε»! Η πάλη για τα λαϊκά, εργατικά δικαιώματα και ελευθερίες δεν αναστέλλεται. Δίνουμε τη μάχη, αγωνιζόμαστε ΤΩΡΑ!

([i])στην απεργιακή κινητοποίηση θα τηρηθούν μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες, αποστάσεις κλπ).

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών-Παράρτημα Ηρακλείου
τηλ. επικοινωνίας: 6948078671
blog: http://smtiraklio.wordpress.com/