Ηράκλειο: Φεστιβαλάκι γειτονιάς στο Ατσαλένιο

Κυριακή 12 Ιουλίου στις 18:00

Λάβαμε 11/07/2020

12 Ιουλίου στις 6 το απόγευμα ,

στην πλατεία στο Ατσαλένιο , σας περιμένουμε για ένα ακόμη Φεστιβ@λάκι !

Θεατρικό παιχνίδι για όλες τις ηλικίες , με την Βίκυ και Βάσω
Θα μαγειρέψει το Καπνισμένο Τσικάλι
(Θα γίνεται συλλογή τροφίμων για το Καπνισμένο Τσικάλι

Με αφορμή ακόμη ένα όμορφο καλοκαιρινό απόγευμα , ήρθαμε στην πλατεία αυτής της όμορφης γειτονιάς για να φάμε , να πιούμε , να παίξουμε να συζητήσουμε . Το δίμηνο της καραντίνας μας έβαλε όλους σε διαδικασία να σκεφτούμε . Ο εκούσιος εγκλεισμός λόγω φόβου είτε για την ασθένεια είτε για το πρόστιμο , μας οδήγησε να «συμμορφωθούμε» με πράγματα εντελώς έξω από εμάς και τις συνήθειες μας . Η χειραψία για παράδειγμα, η αγκαλιά, το φιλί είναι πλέον επικίνδυνες εκδηλώσεις, ο συνωστισμός σε δημόσιους χώρους ή μαγαζιά, χωρίς την απαραίτητη απόσταση μεταξύ των ανθρώπων επίσης επικίνδυνος, η καθημερινότητά μας άλλαξε ριζικά. Σε αυτή τη νέα κατάσταση είναι όμως που αποδείχτηκε η αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε μεταξύ των Ελλήνων αλλά και απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, έτσι ο εγκλεισμός εν μέσω πανδημίας, κατά κάποιο τρόπο, έφερε τους ανθρώπους πιο κοντά. Δυστυχώς μια μερίδα συμπολιτών μας βρήκαν την ευκαιρία να εκδηλώσουν το μίσος τους, ένα μίσος που χρόνια τώρα καλλιεργείται από τους Καρατζαφέρηδες, τους Βελόπουλους αλλά και τους υπόδικους ναζιστές της Χρυσής Αυγής. Το Ηράκλειο δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, δυστυχώς και εδώ υπάρχουν φωνές ρατσιστικές και φασιστικές, συμπολίτες μας ποτισμένοι με μίσος, ευτυχώς όμως η αντιφασιστική ιστορία της πόλης μας και η ετοιμότητα της να υπερασπιστεί τη δημοκρατία απέναντι στο μίσος και το ρατσισμό κάποιων ανιστόρητων πατριδοκάπηλων αποδεικνύεται κάθε μέρα με κινήσεις αλληλεγγύης και αποδοχής της διαφορετικότητας.
Δεν θα μπορούσαν όμως μόνα τους τα ακροδεξιά κόμματα να απλώσουν το δηλητήριό τους, αν δεν είχαν τη βοήθεια της ρητορικής της Ν.Δ. και της πλειοψηφίας των ΜΜΕ. Ο τρόπος που το επικοινωνούν τα κυρίαρχα ΜΜΕ έχει σαφή ρατσιστικά χαρακτηριστικά και με τη βοήθεια της σημερινής κυβέρνησης προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο εχθρός είναι ο Τούρκος, ο Εβραίος, ο ξένος, ο διαφορετικός, η «παγκόσμια συνωμοσία» που σκοπό έχει την παγκόσμια κυριαρχία, τα εμβόλια που είναι βλαβερά, οι μετανάστες-πρόσφυγες που είναι αλλόθρησκοι, τρομοκράτες, τζιχαντιστές, αντί να μας πουν την αλήθεια: ότι εχθρός είναι η φτωχοποίηση εξαιτίας των μνημονίων της τελευταίας δεκαετίας, η έντονη καταστολή από την αστυνομία σε ιδιωτικό (σπίτι) και δημόσιο (πλατείες) χώρο, η απαγόρευση του δικαιώματος να κατεβαίνουμε σε πορείες αν διαφωνούμε με κυβερνητικές αποφάσεις, η σχεδόν απαγορευτική δυνατότητα να συνδικαλιστούμε σε χώρους δουλειάς… Όλα αυτά συγκροτούν μια νέα πραγματικότητα.

Η ανησυχία μας για την άνοδο ακροδεξιών στοιχείων και αντιλήψεων είναι αυτή που μας σπρώχνει να ψάξουμε να βρούμε τι μας ενώνει, όλους εμάς, κατοίκους αυτής της πόλης και της χώρας, αντί να αρκεστούμε στο τι μας χωρίζει. Μας δημιουργεί την ανάγκη να εστιάσουμε στα θετικά και στο φως αντί να βυθιστούμε στο μίσος και το σκοτάδι. Θέλουμε -και πιστεύουμε ακράδαντα πως μπορούμε- να ζήσουμε όλοι μαζί, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, σεξουαλικής ταυτότητας, με αλληλεγγύη και ισότητα, όχι ο καθένας μόνος του αποκομμένος και ανήμπορος. Να κάνουμε ό,τι μπορούμε ενωμένοι, τώρα, που η κρίση βαθαίνει και η αφορμή του κορoνοϊού είναι άλλη μια χρυσή ευκαιρία για πάσης φύσεως αφεντικά να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τις ζωές μας .

Με αφορμή τα παραπάνω , η Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες / Μετανάστες διοργανώνει το Φεστιβαλάκι της γειτονιάς , μια καλοκαιρινή βεγγέρα για όλες τις ηλικίες , για να έρθουμε ξανά κοντά , να συζητήσουμε και να περάσουμε ένα όμορφο απόγευμα μαζί !

Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες/Μετανάστες

Ηράκλειο: Φεστιβαλάκι γειτονιάς στο Ατσαλένιο

Απαντήστε

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί μπισκότα σε ορισμένες λειτουργίες της ΕντάξειΠληροφορίες