Ηράκλειο: Ενημέρωση για τα γεγονότα στην Ανδρόγεω την μέρα της εκκένωσης της Κατάληψης Ευαγγελισμού

0
1109

Τα ξημερώματα του Σαββάτου 30/09 έγινε επιχείρηση εκκένωσης της Kατάληψης Ευαγγελισμού. Μετά τις αρχικές αντανακλαστικές κινήσεις απο αλληλέγγυο κόσμο, η πρώτη οργανωμένη απάντηση ήταν μια συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης. Το σώμα της πορείας, 150 ατόμων, κινήθηκε προς το κτήριο του πολυχώρου Ανδρόγεω όπου συστεγάζονται προσωρινά διοικητικές υπηρεσίες του δήμου, το ΚΕΠ Ηρακλείου καθώς και άλλες αίθουσες εκδηλώσεων, με σκοπό την απόπειρα αποκλεισμού.

Ενώ το σώμα της πορείας προσέγγιζε την είσοδο του κτηρίου, οι δυνάμεις των μπάτσων το εμβόλισαν με εμφανώς άγριες διαθέσεις. Αποτέλεσμα, οι διαδηλωτές να διασπαστούν και κόσμος να περιοριστεί σε τρεις διαφορετικούς χώρους, το κλιμακοστάσιο που οδηγεί στην αίθουσα Ανδρόγεω, τον πολυχώρο που βρίσκεται στο ισόγειο, και τον δρόμο έξω από το κτήριο. Το κομμάτι που βρισκόταν στον εξωτερικό χώρο πίεζε για τον απεγκλωβισμό των συντρόφων και των συντροφισών.

Οι μπάτσοι απάντησαν με απόπειρα εισόδου στον πολύχωρο από την πλαϊνή είσοδο. Το τί ακολούθησε είναι γνωστό στους δεκάδες ανυποψίαστους περαστικούς που δέχτηκαν τα δακρυγόνα και τις κρότους λάμψης τους. Στο τέλος, οι σύντροφοι/ες κατάφεραν, με μόνο εργαλείο τα σώματα τους, να κλείσουν τις σιδερένιες πόρτες του χώρου του καφενείου, κρατώντας τους πλήρως εξοπλισμένους μπάτσους απ’ έξω, και να διαφύγουν. Η αστυνομία αποχώρησε χωρίς να καταφέρει να συλλάβει κάποιον, και μάλιστα με σημαντικές απώλειες.

Tην ίδια ώρα και μέρα, στην αίθουσα του 2ου ορόφου “Μανώλης Καρέλλης”,πάνω απο την άιθουσα “Ανδρόγεω” και έξω απο την οποία έιχαν αποκλειστεί οι συντροφοι/ες, πραγματοποιούταν “Ημερίδα για την Βιολογική Γεωργία” με συμμετοχή του υπουργού Γεωργικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκη, του δημάρχου Β. Λαμπρινού, του υποψήφιου δημάρχου Καλοκαιρινού και υποψήφιου δημάρχου – πρώην αρχηγού αστυνομίας Μ. Καραμαλάκη.

Στην ημερίδα υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι που ήταν διατεθειμένοι να ακούσουν και να καταλάβουν τι συμβαίνει, στους οποίους δηλώθηκε οτι δεν υπάρχει πρόβλημα με τους ίδιους. Κυρίως όμως υπήρχαν μαυροπουκαμισάτοι “λεβέντες”, γνωστού παρουσιαστικού, απ’ αυτούς που συναντάει κανείς να δουλεύουν πόρτα σε μαγαζιά του κέντρου, να επιδεικνύουν τα λεφτά τους σε καφενεία της επαρχίας και να κλέβουν μεροκάματα από τους εργάτες γης στα χωράφια τους.

Μέχρι οι μπάτσοι που κοιτούσαν σαστισμένοι και έβηχαν από τα ίδια τους τα δακρυγόνα στο ισόγειο της Ανδρόγεω, να πάρουν τελικά την εντολή να επέμβουν στο εσωτερικό του κτηρίου, τα κομματόσκυλα του Αυγενάκη ανέκτησαν την αυτοπεποίθηση τους μιλώντας επιδεικτικά στα τηλέφωνα. Κλειδαμπάρωσαν την αίθουσα που γινόταν η ημερίδα με γραφεία και καρέκλες (!), εγκλωβίζοντας μέσα ένα σωρό κόσμο. Τους ξεκαθαρίστηκε ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα με τα δακρυγόνα σε εσωτερικό χώρο, δεδομένου του πλήθους των συμμετεχόντων της ημερίδας, και ότι πρέπει να αφήσουν τους συντρόφους και τις συντρόφισες να περάσουν στη ταράτσα.

Αντί οι μπάτσοι να αποχωρήσουν από το κτήριο και να αποκλιμακώσουν την κατάσταση, αποφάσισαν με εντολή του γυαλάκια, σταθερού επικεφαλής των επιχειρήσεων καταστολής στην πόλη του Ηρακλείου, να κάνουν επέμβαση εντός του κτηρίου. Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος δεν είχε καν πλησιάσει στις εισόδους του κτηρίου για να αντιληφθεί την κατάσταση και το τι μπορούσε να προκαλέσει η εντολή του. Τα ΜΑΤ επενέβησαν σε χώρο χωρίς δεύτερη έξοδο, σε κτήριο με στενό κλιμακοστάσιο, με πάνω από 100 άτομα συνολικά να βρίσκονται εντός του.

Όταν πλέον η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική από τα δακρυγόνα και οι μπάτσοι είχαν μπεί στις σκάλες, σύσσωμοι οι πιστοί υπηρέτες της ντόπιας δεξιάς έκλεισαν με τα σώματα τους την σκάλα (πλάτους 1 μέτρου) ώστε να μην μπορεί κανείς να περάσει. Πίστευαν ότι άμα κρατήσουν εκεί τον αλληλέγγυο κόσμο, οι φίλοι τους με τα κράνη και τις ασπίδες θα τους βγάλουν από την δύσκολη θέση, ανοίγοντας κεφάλια. Δυστυχώς για αυτούς, με αποφασιστικότητα οι ρόλοι αντιστράφηκαν και τα μόνα κεφάλια που άνοιξαν ήταν τα δικά τους ενώ ο κόσμος καταφέρε να διαφύγει προς την ταράτσα του κτηρίου. Να ξεκαθαριστεί ότι η επιλογή των μπάτσων να επέμβουν σε τόσο μικρό κτήριο, με τόσο κόσμο, εγκλωβισμένο στο κλιμακοστάσιο να δέχεται τα χημικά, από τύχη δεν είχε νεκρούς.

Σκοπός δεν ήταν ο εγκλωβισμός των συμμετεχόντων στην ημερίδα. Κατα την διάρκεια των επεισοδίων, οι τελευταίοι έβγαιναν ελεύθερα έξω αλλά λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας έμπαιναν ξανά στο κτίριο, μέσα στο οποίο οι διαδηλωτές τους περιέθαλπαν παρέχοντας τους malox.

Παρ’όλ’αυτά, στην ταράτσα ο εγκλωβισμός συνεχίστηκε για τους διαδηλωτές, αφού δεν υπήρχε τρόπος διαφυγής. Ασφαλίστηκε η γυάλινη πόρτα της ταράτσας, πίσω από την οποία οι μπάτσοι κάνανε ξεκάθαρη τη διάθεση τους για σαδιστική βία, προτάσσοντας με χειρονομίες τα γεννητικά τους όργανα. Η όρεξή τους όμως κόπηκε απότομα αφού σε λίγα λεπτά όσοι/ες ήταν στη ταράτσα κατάφεραν να διαφύγουν και να ενωθούν με το σώμα της πορείας, όπου περίμενε πλήθος συντρόφων και συντροφισσών.

Είναι περιττό να σταθούμε στο ότι για μια ακόμα φορά η αστυνομία γελοιοποιήθηκε με τις ενέργειες της. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι εκείνη την μέρα, η αστυνομία, με την βοήθεια των δεξιών κομματόσκυλων, λειτούργησε δολοφονικά.

Είμαστε πραγματικά περήφανοι/ες που οι πολιτικές μας θέσεις, η αλληλεγγύη, η στάση μας απέναντι στα ντόπια αφεντικά, το μίσος μας για τους φασίστες και την αστυνομία μας οδήγησαν στο να στεγάζουμε όλα αυτά τα χρόνια τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τις φιλίες μας στην Κατάληψη Ευαγγελισμού. Δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος να δούμε με τα μάτια μας και να αντιμετωπίσουμε στα ίσια τον υπόκοσμο αυτής της πόλης:

• Τους μπάτσους των ΕΚΑΜ που όταν καταλάβανε ότι ο κόσμος είχε διαφύγει κάναν κωλοδάχτυλα από την ταράτσα
• Τους μπράβους-ψευτόμαγκες που μετατράπηκαν οικειοθελώς σε συνεργάτες των ματ και βάζανε τα δάχτυλα τους στα μάτια των συντρόφων που πνιγόντουσαν από τα δακρυγόνα
• Τους ρουφιάνους που καραδοκούσαν να σφυρίξουν στους μπάτσους τα σημεία στη πόλη που συγκεντρωνόμασταν

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ

Αρχική δημοσίευση στο alerta.gr στις 04/10/23