Ηράκλειο: Ανακοίνωση για την αντιφασιστική συγκέντρωση

0
196

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΤΙΦΑ

Ανακοίνωση για την αντιφασιστική συγκέντρωση και τη ματαίωση του εθνικιστικού καλέσματος στη πλ. Ελευθερίας τη Κυριακή 24/3

Τα τελευταία χρόνια, με την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής και την προσωρινή επιλογή της να περιορίσει την δημόσια παρουσία της, βλέπουμε να δημιουργούνται καινούργιοι, «αυτόνομοι» φασιστικοί πυρήνες. Κυρίως στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη διάφορες ομάδες εθνικιστών, φασιστών και νεοναζί προσπαθούν να κερδίσουν δημόσιο χώρο με βασική αφορμή το Μακεδονικό.

Αν και οι περισσότερες απόπειρές τους αποδεικνύονται ανεπιτυχείς, έχουν καταφέρει να συσπειρώσουν μερικά άτομα και έτσι να πρωταγωνιστήσουν είτε σε τραμπουκισμούς και μαχαιρώματα μεταναστών είτε σε επιθέσεις ενάντια σε χώρους του κινήματος, όπως ο εμπρησμός της κατάληψης «Libertatia» στην Θεσσαλονίκη και ο παρ’ ολίγον εμπρησμός του χώρου φιλοξενίας μεταναστών «Νοταρά» στην Αθήνα, την ώρα που μέσα κοιμόνταν εκατό άτομα.

Παρόμοιες προσπάθειες δημιουργίας τέτοιων φασιστικών πυρήνων παρατηρούμε και στο Ηράκλειο. Με αφορμή και πάλι το Μακεδονικό, κάποια -ανύπαρκτη στην πραγματική ζωή- «αυτόνομη εθνικιστική νεολαία» καλούσε σε συγκέντρωση και συλλαλητήριο την Κυριακή 24/3 στην πλατεία Ελευθερίας.

Από τη μεριά μας δεν θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε στους εχθρούς της ελευθερίας, στα τσιράκια των αφεντικών, σε εκείνους που δεν νοιώθουν παρά μόνο μίσος για κάθε τι διαφορετικό απ’ όσα επιβάλει η κυρίαρχη κανονικότητα, να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης μας και να εδραιώνουν τις εγκληματικές τους απόψεις και πράξεις.

Έτσι, πάνω από 70 σύντροφοι και συντρόφισσες, που με την ώρα φτάσαμε τους 100, καταλάβαμε την πλ. Ελευθερίας λίγο μετά τις 10 το πρωί, αρκετές ώρες πριν την ώρα του δικού τους καλέσματος, και παραμείναμε μέχρι τις 3 ώστε να εξασφαλίσουμε ότι τα φασιστοειδή δεν θα τολμήσουν να συγκεντρωθούν στην πλατεία. Έτσι κι έγινε. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης που επί μέρες δήλωναν αποφασισμένοι να πέσουν «υπέρ πίστεως και πατρίδος», δεν εμφανίστηκαν ποτέ. Ούτε στις 11 που υποτίθεται ότι θα περιφρουρούσαν την παρουσία τους στην πλατεία, ούτε στις 2 που καλούσαν τον όποιο κόσμο τους. Η μίζερη παρουσία τους περιορίστηκε σε 1-2 παρεάκια των πέντε με δέκα ατόμων που βολόδερναν στο κέντρο της πόλης κρύβοντας τα θλιβερά τους σημαιάκια. Το Ηράκλειο παρέμεινε για μια ακόμη μέρα πόλη καθαρή από φασίστες.

Ξέρουμε καλά πως η κοινοβουλευτική δημοκρατία και η αστική δικαιοσύνη δεν θα αντιμετωπίσουν τον φασισμό. Είναι γεννήματα της ίδιας μήτρας, του κράτους και του καπιταλισμού. Η αντιφασιστική μνήμη και η ταξική μας θέση δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε αλλιώς. Εμείς θα σταθούμε ανάχωμα στην επέλαση του φασισμού, οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της εργατικής τάξης.

ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΕΝΝΑΝ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ

ΤΑΞΙΚΟΣ ΜΑΧΗΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΜΟΣ ΠΑΝΤΟΥ

υ.γ. Καλό είναι όσοι κάνουν όνειρα για αυτόνομους -και μη- φασιστικούς πυρήνες στο Ηράκλειο, να αναθεωρήσουν. ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Αντιφασίστες/τριες – Αναρχικοί/ες
Ηράκλειο Κρήτης

via athens.indymedia.org