Ιωάννινα: Με αφορμή την Α’ Συνδιάσκεψη ορεινών περιοχών

0
2067

Λάβαμε 02/07/2021

Την Παρασκευή 18/06 διοργανώθηκε η Α’ συνδιάσκεψη ορεινών περιοχών στο συνεδριακό κέντρο στη Φρόντζου Πολιτεία. Στην ουσία αποτελούσε μια συνάντηση εργασίας όπου συμμετείχαν : η ένωση ξενοδόχων, μάνατζερ και ο Γιώργος Αμυράς , υφυπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας.

Τόσο χρονικά όσο και χωρικά καθόλου τυχαία δεν είναι αυτή η συνάντηση. Τα Ιωάννινα και οι γύρω ορεινές περιοχές και χωριά είναι εδώ και καιρό στην επικαιρότητα. Τόσο από την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και κεντρικά (την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση περιφερειάρχη και πρωθυπουργού με χαρακτηριστική την προσφώνηση “αγαπητέ Αλέκο”), γίνεται κοινή προσπάθεια στα πλαίσια της Αγίας Ανάπτυξης (εξάλλου ο μητροπολίτης Μάξιμος δεν λείπει από τέτοια events).

Μιας ανάπτυξης που θα έρθει από την ενεργειακή εκμετάλλευση (εξορύξεις υδρογονανθράκων, εγκατάσταση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, μονάδες βιορευστών), αλλά και μέσω της τουριστικής εκμετάλλευσης σε ότι θεωρείται ότι θα αποφέρει μεγαλύτερα κέρδη ως οικοτουριστικό προϊόν.

Η παραπάνω συνδιάσκεψη αποσκοπούσε σε ένα διάλογο μεταξύ “ειδικών” και επιχειρηματιών για αυτή ακριβώς την τουριστική εκμετάλλευση, που όχι μόνο μετατρέπει τον φυσικό -δημόσιο- πλούτο σε μέσο αποκόμισης και αύξησης κερδών συγκεκριμένων ιδιωτών , αλλά και που αναπόφευκτα διαμορφώνει την ίδια τη ζωή των κατοίκων και του φυσικού οικοσυστήματος των περιοχών ενδιαφέροντος, εν αγνοία τους.

Η φύση δεν μπορεί να γίνεται αντιληπτή με αστικούς όρους χωρισμένη σε βιομηχανικές ζώνες και ζώνες αναψυχής, γιατί η φύση δεν είναι εμπόρευμα και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει.

Γράψαμε, λοιπόν, ένα σύνθημα υποδοχής στον δρόμο που οδηγεί στην Φρόντζου Πολιτεία, με σκοπό να υπενθυμίσουμε ότι για την πλειοψηφία της κοινωνίας είναι όλοι τους ανεπιθύμητοι κι ότι η φύση δεν είναι εμπόρευμα ούτε πρόκειται να την αφήσουμε να γίνει…

Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων