Ημερολόγιο Αγώνων των Καταλήψεων στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ

0
1443

Ημερολόγιο Αγώνων των Καταλήψεων στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ

Το πιο κάτω κείμενο αποτελεί πρωτοβουλιακή δουλεία από σύντροφια της κοινότητας καταλήψεων Κουκακίου και καταγράφει όλα τα γεγονότα όπως αυτά ανέβηκαν στο Indymedia Athens από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και σήμερα σχετικά με καταλήψεις μόνιμου χαρακτήρα σε εγκαταλελειμμένα κτήρια από το ευρύτερο α/α χώρο. Χωρίς το Indymedia Αthens η δουλειά αυτή θα ήταν πολύ δύσκολη καθώς η εμπειρία μας δεν θα αρκούσε για μια τόσο μεγάλη καταγραφή. Εμπεριέχονται επίσης ανακαταλήψεις και μάχες που δόθηκαν γύρω από κατειλημμένο έδαφος και απαντήσεις απέναντι στην καταστολή. Τελικός αριθμητικός απολογισμός με κάποια απόκλιση είναι 39 Νέες Καταλήψεις, 27 Εκκενώσεις και 11 Ανακαταλήψεις. Το τι πραγματικά έμεινε μπορεί να εξεταστεί μόνο με επιτόπια “έρευνα”. Το συγκεκριμένο κείμενο έχει αρχειακή αξία και αποτελεί μια μικρή συνεισφορά από μέρους μας στον κόσμο των καταλήψεων που αγωνίζεται για την υπεράσπισή τους όπως και μια μικρή συνεισφορά στην ιστορία των αγώνων. Πρέπει να ακονίσουμε εκ νέου τις συνειδήσεις μας γύρω από το ζήτημα της κατάληψης και να προβούμε σε νέους σχηματισμούς συνοργάνωσης ώστε να ανταποκριθούμε στην επόμενη περίοδο που κατά τα λεγόμενα της εξουσίας θα φέρει έναν μεγαλύτερης έντασης πόλεμο απέναντι στα κατειλημμένα εδάφη του αγώνα και της αλληλεγγύης.

Ορίζουμε τις καταλήψεις ως εδάφη του αγώνα, διότι γνωρίζουμε πως η ύπαρξη κάθε κατάληψης είναι αποτέλεσμα της συνολικής ιστορίας και δυναμικής του αναρχικού κινήματος και των κοινωνικών αγώνων. Αποτελούν εδάφη διότι έχουν συγκεκριμένη γεωγραφική έκταση όπου ο ιδιοκτήτης -κράτος ή ιδιώτης- δεν μπορεί πλέον να διαχειριστεί και να ελέγξει τον χώρο αν πρώτα δεν επιτεθεί και καταφέρει να σπάσει την κατάληψη. Για αυτό και δεν εμπίπτουν σε κάποιο έγγραφο διακανονισμό και γι’ αυτό είναι μια παράνομη-ριζοσπαστική ενέργεια που θέτει ένα έδαφος εξ’ ολοκλήρου κάτω από τον έλεγχο του καταληψιακού σώματος και έξω από την θεσμική-καπιταλιστική οργάνωση.

Η σύνδεση των καταλήψεων με τους τοπικούς αγώνες, όπως επίσης και η αλληλεγγύη που προσφέρουν είναι αυτό που τους δίνει κοινωνική αξία ως έδαφος και ως έδαφος αγώνα γίνονται σημείο αναφοράς του κοινωνικού τους περίγυρου. Επίσης τις ορίζουμε ως εδάφη διότι στην βάση του συγκεκριμένου χώρου άνθρωποι καλύπτουν πλειάδα βασικών αναγκών και ελευθεριών που αδυνατούν να καλύψουν σε οποιοδήποτε άλλο χώρο. Εντός του εδάφους αυτού οι ιδέες, οι σχέσεις και η εργασία δίνουν τα περιεχόμενα του εγχειρήματος και το καθορίζουν μετατρέποντάς το σε καταφύγιο καταπιεσμένων, ορμητήριο, στέγη, κοινοτικό σχολείο, εκκολαπτήριο συλλογικοτήτων και οργανώσεων. Οι καταλήψεις μάλιστα ως εδάφη έχουν συνάφεια μεταξύ τους και η ίδια η εξουσία αντιλαμβάνεται αυτή την συνάφεια. Έτσι κάθε παράδοση εδάφους είναι ένα πράσινο φως για την παράδοση του αμέσως επόμενου.

Η έκταση που λαμβάνει το φαινόμενο των καταλήψεων αντανακλά την αμφισβήτηση της κοινωνίας απέναντι στον θεσμό της ιδιοκτησίας ενώ την ίδια στιγμή η ύπαρξη τους δίνει σάρκα και οστά σε αυτήν την αμφισβήτηση. Ταυτόχρονα συνηγορεί στην και θρέφει την επαναστατική ιδέα που θέλει τις δυνάμεις της κοινωνικής βάσης να μπορούν να απαλλοτριώσουν κτήρια, να καταλάβουν εδάφη και να κτίσουν μια ζωή χωρίς το κράτος και το κεφάλαιο.

Στον πόλεμο που μαίνεται ενάντια στις καταλήψεις, αν ο α/α χώρος δεν αποκτήσει πολιτική αντίληψη για την αξία των καταλήψεων και δεν προβεί σε περαιτέρω κοινωνικοποίησή τους, αλλά και συγκρότηση γραμμής υπεράσπισης του σύνολου των εδαφών του, θα οδηγηθεί σε πρωτόγνωρες ήττες, παραχωρήσεις, διακανονισμούς και συμβιβασμούς που θα μας φέρουν εκεί που οδηγήθηκε το υπόλοιπο ευρωπαϊκό κίνημα τις προηγούμενες δεκαετίες.

Όσο αφορά τις καταλήψεις την περίοδο 2015-καλοκαίρι 2019, είδαμε να αναπτύσσονται πολύ συγκεκριμένα φαινόμενα για πρώτη φορά απ’ όσο γνωρίζουμε. Οι διακρατικοί πόλεμοι εκτόπισαν εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα (θέλοντας να πάνε στην Ευρώπη) και έτσι δημιουργήθηκαν δεκάδες καταλήψεις για την στέγασή τους. Καταλήψεις μαζικής στέγασης που κάποιες φορές ξεπερνούσαν τα 500 άτομα. Για πρώτη φορά άνθρωποι του ευρύτερου κινήματος αναλαμβάνουν την μαζική στέγαση και κατ’ επέκταση την διαχείριση τέτοιου πληθυσμού σε ένα παράνομο περιβάλλον όπως αυτό της κατάληψης. Οι περισσότερες καταλήψεις προέκυψαν από ένα συνασπισμό παραγόντων και οργανώσεων με πολύ θολή διαχείριση και συμφέροντα. Συνασπισμός ο οποίος, εφόσον διάλεξε την μαζική διαχείριση πληθυσμού και ταυτόχρονα απόλεσε τα αναρχικά χαρακτηριστικά του, αργά η γρήγορα θα προχωρούσε σε συγκρότηση ελεγκτικών και κατασταλτικών μηχανισμών. Πέρα από τους χιλιάδες αλληλέγγυους (κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό) που δούλεψαν σε τέτοια εγχειρήματα είδαμε κάποιους να λειτουργούν ως δυνάμεις διαχείρισης συνδεόμενες με κύκλωμα προστασίας, να κερδίζουν χώρο, να επιτίθενται σε εγχειρήματα και να προβαίνουν και σε εκκένωση της κατάληψης μεταναστών Αραχώβης 44 “Single Men” συνεργαζόμενες και με άλλα κινηματικά κέντρα. Τα ονόματα είναι γνωστά. Η στάση τους απαντήθηκε μαζικά από το κίνημα και φαίνεται να έχει σε ένα βαθμό οδηγήσει στην παύση της δράσης τους στο συγκεκριμένο πεδίο. Στο ημερολόγιο μας δεν θα γίνει αναφορά στα γεγονότα που αναγκάστηκαν καταλήψεις να συγκρουστούν με το συγκεκριμένο τιμάκι ή άλλες δυνάμεις που οργανώνονται γύρω από την μαφία, ώστε να μείνει το θέμα στενά γύρω από την σύγκρουση των καταλήψεων με το κράτος, το κεφάλαιο και τους φασίστες. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως, παρά τα όποια αρνητικά, λόγω της ύπαρξης των καταλήψεων χιλιάδες άνθρωποι κατάφεραν να καλύψουν τις ανάγκες τους μένοντας στην μητρόπολη και σπάζοντας σε ένα βαθμό την α-ορατότητα που θα είχαν εάν βρίσκονταν σε ένα περιφερειακό κέντρο κράτησης όπως και την α-ορατότητα που θα επέτρεπε στους φασίστες της ΕΛ.ΑΣ να τους βασανίζουν και να τους κακομεταχειρίζονται. Έτσι, μερικοί αγώνες των προσφύγων-μεταναστών κατάφεραν να βρουν χώρο και συνδέσεις με τοπικά κινήματα. Με ένα πολύ γενικό συμπέρασμα θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο α/α χώρος πέτυχε σε ένα σημαντικό βαθμό την προσφορά αλληλεγγύης αλλά δεν κατάφερε να αποκτήσει ουσιαστικές σχέσεις ισότητας και αγώνα με κομμάτια του εκτοπισμένου πληθυσμού και αυτό αντανακλάται στο γεγονός ότι υπάρχουν ελάχιστες συλλογικότητες με πολυεθνικό σώμα ή συλλογικότητες μεταναστών εντός του α/α χώρου. Μέσα σε μια τέτοια συνθήκη υπήρξαν κάποια παραδείγματα και στιγμές στα οποία κομμάτια του κινήματος κατάφεραν να εμπλακούν με τους εκτοπισμένους σε κοινούς αγώνες είτε κατάφεραν να φτιάξουν δομές που τους συμπεριλαμβάνουν.

Την ίδια περίοδο είδαμε να ανοίγουν καταλήψεις στέγης και αγώνα σε διάφορα σημεία της επικράτειας. Πολλοί σύντροφοι και συντρόφισσες διάλεξαν το δρόμο της κατάληψης για τη συγκρότηση κοινοτήτων αγώνα αλλά και για την διαβίωση τους σπάζοντας έτσι και τον εκβιασμό του ενοικίου και εν μέρει της εργασίας, υπάγοντας το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο κίνημα.

Ένα άλλο γεγονός που χάραξε τον α/α χώρο και πιο συγκεκριμένα τον κόσμο των καταλήψεων ήταν τα συλλαλητήρια για το μακεδονικό. Τα συλλαλητήρια έδωσαν δυνατότητα σε φασιστικές ομάδες να επιτεθούν σε διάφορες καταλήψεις. Στον κόσμο του αγώνα τέθηκε το δίλημμα του κατά πόσο θα πρέπει να κρατήσει γραμμές άμυνας στους χώρους του ή να κατέβει κάτω στο κέντρο για να διεκδικήσει μια αντιφασιστική παρουσία απέναντι στις αντιδραστικές συγκεντρώσεις του εθνικού κορμού. Ιστορικό σημείο του συγκεκριμένου αντιφασιστικού αγώνα ήταν η πυρπόληση της κατάληψης Libertatia στη Θεσσαλονίκη. Οι φασιστικές επιθέσεις συνέβαιναν και πριν το μακεδονικό και χωρίς τα συλλαλητήρια. Εκείνη την περίοδο όμως γίνονται πιο απειλητικές, κάποιες φορές πιο μαζικές και κάποιες φορές επαναλαμβανόμενες. Πριν τα συλλαλητήρια είχαμε μάλλον το πρώτο παράδειγμα φασιστικής κατάληψης στο Βοτανικό η οποία εκκενώθηκε σύντομα από το κράτος χωρίς κάποια αντίσταση.

Στα πλαίσια της όλης σύγκρουσης που λάμβανε χώρα μεταξύ κράτους/φασιστών και καταλήψεων θεωρούμε ότι δύο από τις μεγαλύτερες σε χρόνο, ένταση και πολιτική σημαντικότητα συγκρούσεις είναι εκείνες για την Κατάληψη Τερμίτα και για τα κατειλημμένα Προσφυγικά. Παράλληλα ήταν η κατάληψη Gare που δέχθηκε δυο φορές εκκένωση όντας στο στόχαστρο της καταστολής ως κύρια υπεύθυνη εξεγερσιακών γεγονότων.

Οι καταλήψεις γενικά βρίσκονται πάντα σε ένα χαμηλής έντασης πόλεμο, είτε πρόκειται επιθέσεις στις υποδομές τους (νερό, ρεύμα) είτε για το ιδιοκτησιακό, είτε για τις στοχοποιήσεις από τα MME και άλλους καλοθελητές. Κάποιες από τις καταλήψεις που βρέθηκαν σε μία πιο έντονη και διαρκή κατάσταση πολιορκίας, την οποία κατάφεραν να σπάσουν -στις πλείστες των περιπτώσεων-, ήταν η Mundo Nuevo, η κατάληψη Ανάληψη, το Παπουτσάδικο και η κατάληψη Μπρούκλιν.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο στην κατασταλτική διακυβέρνηση του Σύριζα ήταν η μέθοδος των συντονισμένων ταυτόχρονων χτυπημάτων όπου προφανώς αποτελούσαν κεντρική πολιτική εντολή. Εμείς απαριθμούμε τουλάχιστον τέσσερις τέτοιες περιπτώσεις όπου η καταστολή χτυπούσε παράλληλα δύο ή περισσότερες καταλήψεις. Συνοπτικά ήταν :  Ορφανοτροφείο-Hurriya-Λεωφόρου Νίκης και Καρολου Ντηλ.  μεγάλη πληγή Βίλα Ζωγράφου-Αλκειβιάδου.  και πιο πολιτικά στοχευμένη Ματρόζου 45-Ζαΐμη 11- Gare και  και τελευταία η προεκλογική εκστρατεία ενάντια στα Εξάρχεια με εκκενωμένες 4 καταλήψεις σε μια εβδομάδα. Azadi, New Babylon, Clandestina, Cyclope.

Η ένταση του πολέμου αλλά και ο πολλαπλασιασμός των καταλήψεων οδήγησε στην δημιουργία συντονισμών και δομών για την οργάνωση και αυτοάμυνα των καταλήψεων. Τέτοιες δομές και συντονισμοί αν και απολύτως αναγκαίοι αυτοδιαλύθηκαν χωρίς ποτέ να ανακοινώσουν τους λόγους.

Όσο αφορά το ημερολόγιο, αναφορά γίνεται επίσης σε κατειλημμένα εγχειρήματα του εξωτερικού με κύρια παραδείγματα την εκκένωση εδάφους του ιστορικού εγχειρήματος του ZAD στη Γαλλία και την πρόσφατη εκκένωση του επίσης ιστορικού-αγωνιστικού εγχειρήματος Asilo Occupato.

Το πιο κάτω αποτελεί ένα ημερολόγιο ενός πολέμου καταλήψεων, εκκενώσεων ανακαταλήψεων, φασιστικών και κρατικών επιθέσεων και αγώνα υπεράσπισης – αντεπίθεσης όλα γύρω από τα κατειλημμένα κτήρια ενός κινήματος βάσης με αναρχικά-αντιεξουσιαστικά χαρακτηριστικά ή απλά με χαρακτηριστικά αλληλεγγύης σε μετανάστες και πρόσφυγες.

[Αθήνα, Εξάρχεια] 15 Σεπτεμβρίου 2014 Η τελευταία κατάληψη που δημιουργήθηκε προ Σύριζα ήταν η Δερβενίων 56

2015

 • Ιανουάριος
[Γιάννινα] Ανακατάληψη Αντιβίωσης στις 18 Ιανουαρίου 2015, είχε εκκενωθεί Αύγουστο του 2013

 • Φεβρουάριος
[Αθήνα] Νέα Κατάληψη στα Λυόμενα, 12 Φεβ, οδος Ιλισίων, στέγαση προσφύγων

 • Μάρτιος *Απεργία πείνας πολιτικών κρατουμένων με εκκένωση της Πρυτανείας

7/3 [Γιάννινα] Νέα Κατάληψη Αcta et Verba

17/3 [Θεσσαλονίκη] Νέα κατάληψη 111

31/3 [Αθήνα, Γαλάτσι] Νεα κατάληψη Περεσιάδου 8

Μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης στη Φλωρεντία της Villa Panico και η Riottosa με δικαιολογία βομβιστικής επίθεσης σε φασιστικό βιβλιοπωλείο

 • Απρίλιος

6/4 [Γιάννινα] Εκκένωση Αcta et Verba – 11/4 Ανακατάληψη

18/4 [Αθήνα Φιλαδέλφεια] Νέα Κατάληψη Κένταυρος

 • Μάιος

9/5 [Λάρισα] Νέα κατάληψη Ντουγρού – 10/5 Εκκένωση Ντουγρού

 • Ιούνιος

27/6 Πορεία Αλληλεγγύης στις Καταλήψεις

 • Ιούλιος *δημοψήφισμα

 

 • Αύγουστος

5/8 [Αθήνα, Φιλαδέλφεια] Κατεδαφίζεται ο Κένταυρος

 • Σεπτέμβριος *Απεργία πείνας Στατήρη
[Αθήνα, Εξάρχεια] Νέα κατάληψη για μετανάστες Αραχώβης 44

20/9 [Ρέθυμνο] Νέα κατάληψη Παπαμιχελάκη

 • Οκτώβριος προς Νοέμβριο

Υπάρχει έξαρση φασιστικών επιθέσεων με στόχους τις καταλήψεις Ελαία στη Κέρκυρα, Αγρός και Κουβέλου στη Αθήνα, Libertatia στη Θεσσαλονίκη

 • Νοέμβριος *5 φοιτητές για έκδοση στην Ιταλία

Νέα κατάληψη Νοταρά 26

Σπάσιμο της κατάληψης στέγασης μεταναστών και προσφύγων του Εργατικού Κέντρου Μυτιλήνης από το ΚΚΕ

[Θεσσαλονίκη] Νέα κατάληψη Mundo Nuevo,

29/11 [Λάρισα] Μετεγκατάσταση της Ντουγρου, Τζαβελλα 52

 • Δεκέμβριος

05/12 [Θεσσαλονίκη] Νέα κατάληψη Ορφανοτροφείο

[Χανιά] Νέα Κατάληψη Παράγκα

2016

 • Ιανουάριος
[Αθήνα, Βύρωνας] Επίθεση φασιστών στην Ανάληψη

[Αθήνα, Εξάρχεια] 10/1 Νέα Κατάληψη Θεμιστοκλέους 58

 • Φεβρουάριος
[Αθήνα] Προκήρυξη διαγωνισμού για την ανακατασκευή της κατάληψης Βανκούβερ Απαρτμαν -Ακυρώθηκε-

[Αθήνα, Εξάρχεια] Κατάληψη Γκίνη για μετανάστες και πρόσφυγες

[Αθήνα, Εξάρχεια] Νέα κατάληψη μεταναστών/προσφύγων Κάνιγγος 22

 • Μάρτιος

26/3 [Αθήνα] Νέα κατάληψη 5ο Λύκειο Αθηνών κατάληψη προσφύγων.

 • Απρίλιος

17/4 [Αθήνα, Ριζούπολη] Κατάληψη γης Θερμίδα

21/4 [Αθήνα, Γαλάτσι] Εκκένωση Περσιάδου 8,

21/4 [Αθήνα, Εξάρχεια] Νέα κατάληψη Cat Spirit-Cyclope

22/4 [Θεσσαλονίκη] Νέα κατάληψη μεταναστών, turtle corner

22/4 [Αθήνα] Νέα κατάληψη City Plaza

 • Μάιος

20/5 [Αθήνα, Εξάρχεια] Επίθεση με γκαζάκια στην Κατάληψη μεταναστών και προσφύγων Κάνιγγος 22

22/5 [Γιάννινα] Νέα Κατάληψη Μπρούκλιν

23/5 [Βαρκελώνη] εκκένωση της κατάληψης Banc Expropriat (σε κτήριο τράπεζας) μαζικές πορείες και συγκρούσεις

28/5 [Αθήνα, Εξάρχεια] Εκκένωση Κατάληψης women*squat ανεξαρτησίας 13

[Αθήνα] Εμπρηστικές στην Βανκούβερ που είχαν προηγηθεί επίσης τον Μάρτιο

 • Ιούνης

16/6 [Αθήνα, Εξάρχεια] Νέα κατάληψη σε ξενοδοχείο “Ονειρο” Σπύρου Τρικούπη 57

27/6 [Αθήνα, Ριζούπολη] Καταστολή από εργολάβους και τελικά επανακατάληψη της γης “Θερμίδα”

22/6 [Βερολίνο] Εισβολή στον κατειλημμένο χώρο της Rigaer 94 ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις και επανάκτηση του χώρου.

Δημιουργία-εκκένωση-ανακατάληψη Θεμιστοκλέους 96

 • Ιούλης
[Ξάνθη] Εμπρηστική επίθεση στο στέκι Ξάνθης

9/7 [Αθήνα, Εξάρχεια] Λήξη κατάληψης Γκίνη

23/7 πορεία αλληλεγγύης σε καταλήψεις και μεταναστευτικά εγχειρήματα και συγκρότηση δομής αυτοάμυνας καταλήψεων

25/7 [Αθήνα] Συμβολική Κατάληψη γραμματείας νέας γενιάς δράση αλληλεγγύης για κατάληψη Βανκούβερ

30/7 [Κρήτη, Ρέθυμνο] Εκκένωση από ιδιοκτήτη στη Κατάληψη Παπαμιχελάκη

Κατάληψη φασιστών στο Βοτανικό

27 ΙΟΥΛΗ 2016 ΠΡΩΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΤΡΙΠΛΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗ

Τα ξημερώματα της 27ης Ιουλίου πραγματοποιήθηκε ευρεία κατασταλτική επιχείρηση για την εκκένωση καταλήψεων στέγης μεταναστών/τριων, στην Θεσσαλονίκη. Οι καταλήψεις του Ορφανοτροφείου, της Λεωφόρου Νίκης και Καρόλου Ντηλ και η κοινότητα Hurriya εκκενώθηκαν και συνολικά έγιναν 74 συλλήψεις συντρόφων/ισσων και μεταναστών/τριων. Η κατάληψη Ορφανοτροφείο, μάλιστα, την ίδια ημέρα κατεδαφίστηκε με την μήνυση της εκκλησίας Α.Ε.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

[Θεσσαλονίκη] Νέα κατάληψη μεταναστών ΛΑΔΑ

Επιθέσεις και καταλήψεις σε κυβερνητικά γραφεία και εμπρηστικές και άλλες επιθέσεις σε εκκλησίες (μονή Πετράκη) και επιθέσεις σε μπάτσους.

Γκαζάκια στο γραφείο «Μέγας Αλέξανδρος» του εργολάβου που κατεδάφισε το Ορφανοτροφείο

 • Αύγουστος *Σύλληψη Σακκά Σεϊσίδη
[Ρέθυμνο] Επίσημη λήξη κατάληψης Παπαμιχελάκη

Τα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας περνάνε από το ΤΑΙΠΕΔ στην Περιφέρεια Αττικής

24/8 [Αθήνα, Εξάρχεια] Σοβαρή Εμπρηστική επίθεση από Νεοναζί στην κατάληψη προσφύγων μεταναστών Νοταρά 26

 • Οκτώβριος

20/10 [Αθήνα, Εξάρχεια] Gare, Νέα Κατάληψη Καλιδρομίου 94,

23/10 [Αθήνα, Κυψέλη] Φασιστική εμπρηστική απόπειρα στην Λέλας Καραγιάννη

31/10 [Αθήνα,Λεωφόρος Αλεξάνδρας] Οι πιο σημαντικές στιγμές αγώνα στα Κατειλημμένα Προσφυγικά

Η έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο προκάλεσε μια κατάσταση πολιορκίας για την πολυεθνική-προλεταριακή γειτονιά των Προσφυγικών που βρίσκονται ακριβώς δίπλα. Οι φασίστες κυκλοφορούσαν στην γειτονιά, οι μπάτσοι κύκλωναν την γειτονιά και έμπαιναν μέσα. Τα Προσφυγικά μαζί με αλληλέγγυους συγκρότησαν γραμμές αυτοάμυνας απέναντι στη πολιορκία κράτους και φασιστών με τον στόχο να εμποδίσουν την είσοδο των φασιστών και του κράτους και και ακόμα πιο πρακτικά να σταματήσουν οι φασίστες να εισέρχονται στο εφετείο από την οδό Δέγλερη (οδός που εφάπτεται στην γειτονιά), έτσι ώστε να μην υπάρχει αφορμή τοποθέτησης διμοιριών στην γειτονιά. Με συνεχής περιφρουρήσεις από το καλοκαίρι του 2016 και έπειτα τα Προσφυγικά πέτυχαν τους πρακτικούς στόχους που έθεσαν και εξασφάλισαν για ελεύθερα και αυτόνομα Προσφυγικά από κράτος και καταστολή. Κορύφωση της σύγκρουσης αποτέλεσε η 31 Οκτωβρίου όπου μπάτσοι και φασίστες εισέβαλαν στα Προσφυγικά. “Πιο συγκεκριμένα στις 7.45π.μ., την ίδια στιγμή που 50-60 μέλη της χ.α. πλησίαζαν στην είσοδο της Δέγλερη, διμοιρίες ΜΑΤ επιχείρησαν εκκαθάριση όλης της πλευράς των Προσφυγικών κάθετα της Δέγλερη και μαζί όσους ανθρώπους βρισκόντουσαν μπροστά τους. 10 φασίστες, αποσπάστηκαν και εισέβαλαν και αυτοί από το στενό της Κορωνίας εφορμώντας συγχρόνως. Δύο άνθρωποι συνελήφθησαν και στη συνέχεια βασανίστηκαν. Μετά την εκκαθάριση του χώρου, ο οποίος αποτελεί το σύνορο προστασίας της γειτονιάς από τους φασίστες σε όλη τη διάρκεια της δίκης, έστριψαν στην οδ. Τριχωνίδος και προσπάθησαν να εισβάλουν σε σπίτια σπάζοντας τις εξωτερικές εισόδους και χρησιμοποιώντας χημικά και κρότου λάμψης ανάμεσα στα νοσοκομεία Ελπίς και Αγ.Σάββα, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο κατοίκους και ασθενείς. Η περιφρούρηση για την υπεράσπιση της γειτονιάς και κάτοικοι αυθόρμητα απέκρουσαν την εισβολή. Ταυτόχρονα άλλες διμοιρίες και ασφαλίτες από την πλευρά της ΓΑΔΑ εισχώρησαν μέσα στην γειτονιά, επιτιθέμενοι στην περιφρούρηση και κυνηγώντας κατοίκους και αλληλέγγυους. Από την στιγμή εκείνη μέχρι τις 3.30μ.μ., υπήρξαν σφοδρές μάχες με τις δυνάμεις καταστολής στους δρόμους, είτε σώμα με σώμα, είτε από μπαλκόνια και ταράτσες, οι οποίες τελικά τους ανάγκασαν να οπισθοχωρήσουν. Δεν χρησιμοποιήθηκαν σε καμιά στιγμή έφλεκτα ή εμπρηστικά υλικά για την άμυνα της γειτονιάς, σε αντίθεση με όσα διαρρέουν τα καθεστωτικά τρομοσενάρια. Κατά την διάρκεια των συγκρούσεων δεν συνελήφθη κανείς, αλλά υπήρξαν αρκετοί ελαφρά τραυματίες, ενώ προσήχθησαν και αρκετοί κάτοικοι και μη, μέσα και γύρω από τη γειτονιά οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από ώρες. Μετά το τέλος των συγκρούσεων η γειτονιά των Προσφυγικών επέστρεψε σε συνθήκη ειρήνης, ελεύθερη από τις δυνάμεις καταστολής και την τρομοκρατία τους, πιο ενωμένη και πιο ισχυρή σε σχέση με πριν. Μόνη παραφωνία ήταν οι παρενοχλήσεις ασφαλιτών το ίδιο βράδυ σε κατοίκους της γειτονιάς. Η επόμενη μέρα (1/11/16), βρήκε την γειτονιά των Προσφυγικών περιφρουρημένη και έτοιμη να αντισταθεί απέναντι σε μια νέα προσπάθεια της καταστολής και των φασιστών να εισβάλουν. Στην πρωινή τους είσοδο στην Δέγλερη οι φασίστες, 15-20 στον αριθμό επιχείρησαν νέα επίθεση με πέτρες υπό την κάλυψη των δυνάμεων καταστολής, πριν να μπουν στη δίκη, η οποία απαντήθηκε από την περιφρούρηση με τον ίδιο τρόπο. Όλο το επόμενο διάστημα ως το τέλος της διαδικασίας δεν υπήρξε άλλη αντιπαράθεση με τις δυνάμεις καταστολής, οι οποίες παρέμειναν σε απόσταση ασφαλείας από την γειτονιά. Μόνη εξαίρεση, η απόπειρα διμοιρίας ΜΑΤ να χτυπήσει απομονώνοντας μικρή ομάδα αντιφασιστών της ΟΡΜΑ οι οποίοι βρισκόντουσαν στο προαύλιο του εφετείου από την πλευρά της Δέγλερη. Η παρουσία κατοίκων και αλληλέγγυων και η απειλή καταγραφής του σχεδίου τους δεν επέτρεψε την πραγματοποίησή του.” https://athens.indymedia.org/post/1564757/

 • Νοέμβριος

Εκκένωση φασιστικής κατάληψης στο Βοτανικό

2017

 • Γενάρης Σύλληψη για Επαναστατικό Αγώνα της Πόλα Ρούπα και της Κ. Αθανασοπούλου / Απεργία πείνας Μοχάμεντ Α.

 

 • Φεβρουάριος

17/2 [Σύρος] Εισβολή κράτους στον κατειλημμένο χώρο “Ανοιχτό 3ο” όπου κατέστρεψαν ότι βρήκαν μπροστά τους.

[Αθήνα, Φιλαδέλφεια] Πρώτη σοβαρή επίθεση χουλιγκάνων της ΑΕΚ στην κατάληψη Στρουγκα, με ομηρία συντροφισσών στην κατάληψη.

 • Μάρτιος

-4/3 [Αθήνα, Κουκάκι] Νέα Κατάληψη στέγης και αγώνα Ματρόζου 45

13 ΜΑΡΤΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟ ΚΥΜΑ

Εκκένωση Βιλας Ζωγράφου και Αλκιβιάδου 125 συλλήψεις μεταναστών μεταφορά στην Πέτρου Ράλλη. Οι πληροφορίες για τις εκκενώσεις είχαν διαρρεύσει τις προηγούμενες μέρες. Ανάμεσα στις καταλήψεις που ήταν προγραμματισμένη η εκκένωση βρισκόταν και η εκκένωση Gare που πιθανώς ακυρώθηκε μετά από συγκέντρωση μπροστά στη κατάληψη. + Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε εισβολή στο στέκι Αγρίνιου με κλοπή 600 ευρώ και καταστροφές.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Μικροφωνικές και Πορείες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Η πορεία στην Αθήνα είχε 2000 άτομα και έγιναν επιθέσεις σε τράπεζες και αλυσίδες μαγαζιών και συγκρούσεις με τους μπάτσους που είχαν υπό κατοχή τον χώρο της κατάληψης. Επιθέσεις σε τράπεζες και ΑΤΜ. Παρεμβάσεις σε τμήματα. Επίθεση σε κλούβα στο Βερολίνο. Κατάληψη σε κυβερνητικά γραφεία.

-Εκκένωση στη κατάληψη “La solidaria” στο Μοντεβιδαίο με συγκρουσεις με μπάτσους και επιθέσεις σε κρατικούς στόχους

 • Απρίλιος

Οι δράσεις αλληλεγγύης συνεχίζονται με επιθέσεις στα διοικητικά γραφεία του Ερυθρού Σταυρού όπου άνηκε το κτήριο της κατάληψης μεταναστών Αλκειβιάδου.

Παρέμβαση-μικρή πορεία στην Ακρόπολη.

5/4 [Θεσσαλονίκη, Άνω Πόλη] Εκκένωση κατάληψης ΑΛΜΠΑΤΡΟΣ στεγαστική ανθρώπων με ή χωρίς χαρτιά.

27/4 [Αθήνα, Παγκράτι]Γνωστοποίηση ΝΕΑΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ Φιλολάου 99

28/4 [Μυτιλήνη] Εκκένωση κατάληψης στέγης μεταναστών ιδιοκτησία Alpha Bank

 • Μάιος

3/5 [Ιταλία, Τορίνο] Εισβολή στην κατάληψη Asilo, και σε ακόμα δύο στεγαστικές με απόσπαση dna.

14/5 [Λάρισα] Νέα κατάληψη Βarricada

27/5 [Λάρισα] Εκκένωση Barricada, συλλήψεις που αποσύρονται μετά από την υποτειθέμενη απόσυρση μήνυσης από μαλάκο ιδιοκτήτρια.

23/5 [Κηφησιά, Αθήνα] Παρέμβαση σε μεσιτική εταιρία μετά την απόπειρα να μπεί η Ματρόζου σε πώληση από Real Estate.

23/5 [Αθήνα] πραγματοποιήθηκε μηχανοκίνητη διαδήλωση αλληλεγγύης στις καταλήψεις, τους χώρους αγώνα και τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις.

 • Ιούνης

6/6 [Αθήνα] παρέμβαση στην περιφέρια αττικής για τα Προσφυγικά και την πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις.

8 /6 [Εξάρχεια, Αθήνα] Νέα κατάληψη Rosa de foc.

8/6 [Αθήνα] Πορεία για την υπεράσπιση των καταλήψεων από την συνέλευση Αλληλεγγύης στις Καταλήψεις και τις Εστίες Αγώνα, η συγκεκριμένη συνέλευση δημιουργήθηκε όταν εκκενώθηκε η Bίλλα Ζωγράφου και Αλκειβιάδου. Η πορεία είχε 400-500 άτομα και έγινε ως σημείο προετοιμασίας για την πιθανή καταστολή της καλοκαιρινής περιόδου.

17/6 [Αθήνα, Κουκάκι-Φιλοπάππου] Νέα κατάληψη Παναιτωλίου 21, ιδιοκτησία υπουργείου οικονομικών, 2ο κτήριο κοινότητας καταλήψεων Kουκακίου.

13/6 [Αιγάλεω] πορεία υπεράσπισης Παπουτσάδικου

26/6 [Θεσσαλονίκη] πορεία με αναφορά στις τελευταίες στοχοποιήσεις καταλήψεων.

23/6 [Φρανκφούρτη] συγκέντρωση έξω από το προξενείο της Ελλάδας σε αλληλεγγύη με τις προσφυγικές καταλήψεις.

 • Ιουλης
[Αθήνα, Κουκάκι] Μήνυση ενάντια στην κατάληψη Παναιτωλίου 21, στο Kουκάκι με τριάντα υπογραφές από “κάτοικους” με τίτλο “εξαρχειοποίηση του Κουκακίου”

7/7 [Χανιά] Πορεία υπεράσπισης της Ρόζα Νέρα

8/7 [Ηράκλειο] Πορεία υπεράσπισης της Ρόζα Νέρα

Αρχίζει ο ανοιχτός αγώνας υπεράσπισης της Τερμίτα

18/7 [Βόλος] κατάληψη κτηρίου τεχνικής υπηρεσίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την εμπόδιση διεξαγωγής του διαγωνισμού ανάληψης της κατεδάφισης της Τερμίτα.

Αλληλέγγυοι διαρρέουν την λίστα με τις εταιρίες που διεκδικούν το έργο.

24-25-26[Βόλος] ακολουθούν επιθέσεις σε 9 γραφεία κατασκευαστικών εταιριών στο Βόλο, 2 στα Τρίκαλα και μία στην Αθήνα, η κατασκευαστική εταιρία η οποία είναι στην Αθήνα στέλνει μέηλ στην Τερμίτα Ότι αποσύρει την συμμετοχή της. Τις ίδιες μέρες πραγματοποιούνται παρεμβάσεις ενάντια στην αξιοποίηση της Ντουγρού.

31/7[Θεσσαλονίκη] Παρόμοια δράση λαμβάνει ενάντια σε κατασκευαστική εταιρία

20/7 [Θεσσαλονίκη] Πορεία υπεράσπισης της Mundo Nuevo

 • Αύγουστος

3 / 8 [Λάρισα] Συγκέντρωση σε αλληλεγγύη με την κατάληψη Τερμίτα.

[Ιταλία, Μπολόνια και Βερολίνο]Εκκένωση 2 καταλήψεων

11 / 8 [Αθήνα] Επίθεση σε εταιρία που ενδιαφέρεται να ενοικιάσει μηχανήματα για την κατεδάφιση της Τερμίτα.

Πανελλαδική ημέρα δράσεων για αλληλεγγύη στις καταλήψεις 25/8 από την Τερμίτα.

[Βόλος] Μικροφωνική για καταλήψεις

[Λάρισα] Επίθεση σε γραφείο αρμόδιου για θέματα προστασίας του πολίτη της ΝΔ

[Κομοτηνή] μικροφωνική για καταλήψεις.

[Αθήνα] Επίθεση στον Δημοσιογραφικό Όμιλο Λαμπράκη που στεγάζονται οι εφημερίδες ΒΗΜΑ και ΝΕΑ και το ΙΝ.GR.

Ανακοινώνεται η εταιρία που θα αναλάβει το έργο.

 • Σεμπτέμβρης

1/9 [Βόλος] πορεία για την υπεράσπιση της Τερμίτα 100-120 άτομα με στοχοποίηση εταιρίας.

Η Συγκλητος του πανεπιστημίου Θεσσαλίας καταθέτει μήνυση ενάντια στην Τερμίτα.

Πρωτοβουλία φοιτητών το Π.θ. καλούν για υπεράσπιση της Τερμίτα.

Κατάληψη στην πρυτανεία πανεπιστημίου στην Κομοτηνή σε αλληλεγγύη με την Τερμίτα.

 • Νοέμβρης *Σπάσιμο Κατάληψης Πολυτεχνείου από κόσμο του α/α χώρου

1/11 [Κέρκυρα] Νέα Κατάληψη “ΑΛΕΡΤΑ”

Νεες καταλήψεις Βέρνη και Μόναχο και εκκένωση για τρίτη φορά σε κατάληψη στην Ζυρίχη.

21/11 Η ασφάλεια της Θεσσαλονίκης στέλνει προανακριτικά καλέσματα σε κόσμο σε σχέση με την κατάληψη Mundo Nuevo.

24/11 [Αθήνα, Κουκάκι] Νέα κατάληψη Αρβάλη 3 (Κοινότητα Καταλήψεων Κουκακίου)

26/11 [Αθήνα, Εξάρχεια] 1η Εκκένωση της Κατάληψης Gare, το ίδιο βράδυ γίνεται πορεία και έξω από την Gare ξεκινάν συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής.

 • Δεκέμβριος

1/12 [Λόφος Στρέφη, Εξάρχεια, Αθήνα] Νέα κατάληψη Ειρήνης Αθηναίας-Αυτοοργανωμένο Γυμναστήριο

2/12 [Εξάρχεια, Αθήνα] Ανακατάληψη Gare.

25/12 [Αθήνα, Κερατσίνι] Φασιστική επίθεση στο Σινιάλο

2018

 • Ιανουάριος

5/1 [Βόλος] Εκκένωση και κατεδάφιση της κατάληψης Τερμίτα

Απαντήσεις

[Βόλος] Ακολουθούν πορείες και μικροφωνικές και συγκεντρώσεις στις άλλες πόλεις.

[Αθήνα] Κατάληψη Σπούτινγκ πριν την ομιλία του πρόεδρου της βουλής Ν. Βούτση δεκάδες συντρόφια ακυρώνουν την ομιλία

[Βόλος] Επίθεση στο γραφείο του κοσμήτορα της πολυτεχνικής σχολής

[Θεσσαλονίκη] Εμπρηστική επίθεση σε γερανούς σε εργοτάξιο

21 Ιανουαρίου καταστροφικός Εμπρησμός Libertatia κατά την διάρκεια Μακεδονικού συλλαλητήριου +Επίθεση στον ε.κ.χ. Σχολείο από φασίστες και πετυχημένη μαχητική απώθηση

Ακολουθούν αντιφασιστικές δράσεις και απαντήσεις

22/1 [Θεσσαλονίκη] πορεία στην και σύγκρουση με τους μπάτσους, 5 συλλήψεις.

[Ηράκλειο] Επίθεση σε γραφεία της χ.α. με μπογιές από 50 άτομα

[Αθήνα] Πυρπόληση φασιστοάμαξου

[Αθήνα, Κολωνάκι] Επίθεση σε φασιστικό βιβλιοπωλείο

[Καβάλα] Επίθεση σε ασφαλίτικα και ατμ

[Θεσσαλονίκη] επίθεση σε γραφεία Σώρρα

Ακολουθούν πορείες Πάτρα αντικρατική-αντικαπιταλιστική-αντιφασιστική και αλληλεγγύης στην Libertatia από Κέρκυρα. Συνεχίζονται εμπρησμοί σε περιουσίες φασιστών, αποκλεισμός γραφείων φασιστών στην Kομοτηνή, Tσάκισμα φασιστών στο Ηράκλειο. Επίθεση σε γραφεία Σώρρας στην Κόρινθο.

 • Φεβρουάριος *απεργία πείνας Γιατζόγλου

4/2 [Αθήνα] επίθεση κατά την διάρκεια συλλαλητηρίου, μεγάλης ομάδας ενάντια στο ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΡΟΣ αποκρούεται χωρίς απώλειες.

13/2 απόπειρα με μολότοφ στην Λέλας Καραγιάννη

26/2 [Πειραιάς] Επίθεση φασιστών με τραυματίες στον ε.κ.χ. Φαβέλα.

26/2 [Αθήνα, Κουκάκι-Φιλοπάππου] Εμπρηστική επίθεση στην Παναιτωλίου 21

 1. Μάρτιος

10/3 [Θεσσαλονίκη] Παμβαλκανική-Διεθνιστική Πορεία ενάντια στον εθνικισμό και σε αλληλεγγύη με τη Libertatia (η πορεία είναι μαζική, ακολουθούν συγκρούσεις σε πανεπιστημιακό χώρο)

12 ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΡΙΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΜΕ ΤΡΙΠΛΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗ

Χώρος πολύμορφης δράσης αναρχικών “Clement Duval” ΖΑΙΜΗ 11, κατάληψη Gare Καλιδρομίου 74, Ματρόζου 45 της κοινότητας καταλήψεων Κουκακίου με 12 συλλήψεις με κακουργήματα.

Απαντήσεις

Συγκροτείται ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην καταστολή των καταλήψεων, γίνεται πορεία στο Κουκάκι το ίδιο βράδυ με κρότου λάμψης και χημικά, ακολουθεί στις 14/3 Ανακατάληψη Gare την ίδια μέρα ξαναγίνεται εμπρηστική επίθεση από φασίστες στην Παναιτωλίου 21, στο Κουκάκι! 16/3 ανακαταλαμβάνεται η Ζαίμη 11. Στις 24/3 γίνεται πορεία υπεράσπισης της κοινότητας καταλήψεων Κουκακίου στο Κουκάκι. Στις 29/3 γίνεται παρέμβαση στον Ευαγγελισμό και στην διοικήτρια για την Ματρόζου 45 και στις 30/3 ανακαταλαμβάνεται η Ματρόζου 45.

14/3 [Ρέθυμνο] κατειλημμένος χώρος “Eργαστήριο” μέσα σε πανεπ. Χώρο

17/3 [Αθήνα] Μαζική Αντ-εθνική, Διασυλλογική πορεία για τις καταλήψεις.

23/3 [Ρέθυμνο] πορεία υπεράσπισης καταλήψεων

 • Απρίλιος

9/4 [Γαλλία] Εκκένωση ZAD

25/4 [Θεσσαλονίκη]Κλιμάκιο του Yπ.Πο επισκέπτεται την Libertatia προσπαθώντας να την εκμεταλλευτεί

29/4 [Λάρισα] Nέα Aναρχική Κατάληψη. Παλμάρες Ηλιοδώρου 2

 • Μάιος

10/5 [Αθήνα, Προπύλαια] Συγκέντρωση αλληλεγγύης στη Libertatia

12/5 [Αθήνα, Βύρωνας] Μοτοπορεία αλληλεγγύης στην Ανάληψη με αφορμή την στοχοποίηση από Σκάι και αριστερή δημοτική αρχή.

15/5 [Εξάρχεια, Αθήνα] Νέα Καταληψη στέγης και αγώνα Νέα Βαβυλώνα Τζαβέλα

21/5 [Αγρίνιο] Οπλισμένος φασίστας επιτίθεται στην κατάληψη Apertus και καταστρέφει το ρεύμα με τσεκούρι την ώρα συναυλίας.

27/5 [Κέρκυρα] Νέα Κατάληψη Αντινομία

 • Ιούνης

16/6 [Αθήνα, Εξάρχεια] Νέα Κατάληψη Clandestina Μπουμπουλίνας 42.

24/6 [Αθήνα, Πετράλωνα] Φασιστική Επίθεση με μολότοφ την ώρα της συνέλευσης κατοίκων στη κατάληψη “πρώην ΠΙΚΠΑ” από 30 άτομα που κυνηγήθηκαν και χτυπήθηκαν, ενώ οι μπάτσοι προσήγαγαν συντρόφους-αλληλέγγυους.

 • Ιούλης

4/7 [Θεσσαλονίκη] Επίθεση στον ε.κ.χ. Σχολείο κατά την διάρκεια Μακεδονικού Συλλαλητηρίου

17/7 [Εξάρχεια, Αθήνα] Εκκένωση και γκρέμισμα της κατάληψης αυτοοργανωμένου γυμναστηρίου

31/7 [Αθήνα, Κουκάκι-Φιλοπάππου] 3η απόπειρα εμπρησμού της Παναιτωλίου 21, Εύρεση και τσάκισμα φασίστα, Διάδοση φωτογραφιών του και βίντεο στο υπόλοιπο κίνημα.

 • Αύγουστος

10/8 [Κουκάκι, Αθήνα] Αποτυχημένη απόπειρα 4ης κατάληψης στο Κουκάκι, εισβολή ΜΑΤ

30/8 [Αθήνα, Κυψέλη] Κροτίδα στην ΛΚ37

 • Σεπτέμβρης *Συγκρουσιακός Αγώνας Κατοίκων Λευκίμμης ενάντια στα ΧΥΤΑ

5/9 [Αλεξανδρούπολη] Εμπρησμός κατάληψης παλιού Νεκροτομείου.

13/9 [Γιάννινα] Νέα Κατάληψη Non Serviam

17/9 [Γιάννινα] Εκκένωση Κατάληψη Νon Serviam με 5 συλλήψεις

Αγώνας για την υπεράσπιση του Δάσους Hambach με ένα νεκρό φωτορεπόρτερ και νικηφόρο αποτέλεσμα.

 • Οκτώβριος

15/10[Αλεξανδρούπολη] ανακοινώνεται η εκκένωση του Παλιού Νεκροτομείου

 • Νοέμβρης
[Αθήνα] Κτήριο στην Τσαμαδού ξανά τελεί υπό κατάληψη από καινούργιο σώμα, μετο νέο όνομα της κατάληψης που ισχύει μέχρι και σήμερα και είναι «Ομόκεντρο».

2019

 1. Ιανουάριος

-Mundo Nuevo- ο Δήμος Θέρμης, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης του κτηρίου έχει έρθει σε συμφωνία με τον ΟΚΑΝΑ με στόχο να παραχωρήσει το οίκημα στον Οργανισμό για να τον μετατρέψει σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας για τοξικοεξαρτημένους.

22/1 Παρέμβαση στο Δ/Σ Δήμου Θέρμης για Mundo Nuevo.

Ο Συλλογος εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ παίρνουν στάση υπέρ της κατάληψης διαφωνώντας με τα σχέδια της διοίκησης.

Αντίθετα Σύριζα-KKE-ανταρσύα εντός του δήμου Θερμής συμφωνούν με την εκκένωση του κτηρίου για λόγους αξιοποίησης πράγμα που αποδεικνύεται από τα πρακτικά του Δ.Σ. Ήδη στην Αθήνα στον ΟΚΑΝΑ Βαγγέλης Καφετζόπουλος του Σύριζα δέχεται παρέμβαση συντρόφων.

24/1[Θεσσαλονίκη] Απόπειρα επίθεσης ΜΑΤ- φασιστών στην κατάληψη ε.κ.χ Σχολείο με αφορμή το συλλαλητήριο

 • Φεβρουάριος

1/2 [Γιάννινα] Πορεία Αλληλεγγύης στη κατάληψη Μπρούκλιν

5/2 [Αθήνα, Εξάρχεια] Αναρχικοί μετανάστες προσπαθούν να ανοίξουν πολιτικό χώρο στην Μπενάκη 108 και δέχονται επίθεση από τον ιδιοκτήτη.

7/2 [Τορίνο] Ξεκινά εκκένωση ΑSILO OCCUPATO παράλληλα με μια κατάληψη στέγης, 25 χρονια κατάληψη, κέντρο πολιτικού αγώνα, στέγασης, ενάντια στα κέντρα κράτησης, στις εξώσεις, συμμέτοχοι NOTAV, 6 συλλήψεις κάποιες γίνονται φυλακίσεις. Η εκκένωση ολοκληρώνεται μετά από μιάμιση μέρα

8/2 [Γιάννινα] μοτοπορεία για Μπρούκλιν.

Συνεχίζονται κινήσεις αλληλεγγύης για Mundo Nuevo. Μικροφωνικές κλπ.

12/2 [Πάτρα] δράση αλληλεγγύης με μπογιές στο ιταλικό προξενίο σε αλληλεγγύη με την Asilo Occupato.

13/2 [Γιάννινα] Επίθεση με μπογιές στο σπίτι του ιδιοκτήτη της Μπρούκλιν.

26/2 [Γιαννινά] Παρέμβαση στην Πολεοδομία Ιωαννίνων για κατάληψη Μπρούκλιν

[Αθήνα] Ανοιχτή για Asilo

22/2 [Αθήνα] Κατάληψη ιταλικού ινστιτούτου

28/2 [Αθήνα] Εκκένωση Αραχώβης 44 αυτή την φορά από το κράτος

 • Μάρτιος

08/03 [Γιάννινα] Παρέμβαση στην «Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων» σε αλληλεγγύη στην κατάληψη Μπρούκλιν

11/3 [Γιάννινα] Σπασιματική στην πολεοδομία για την κατεδάφιση της Μπρούκλιν .

16/3 [Αθήνα] Συγκέντρωση στην Ιταλική πρεσβεία.

 • Απρίλιος 2019, το 4ο και τελευταίο κατασταλτικό ρεύμα επί ΣΥΡΙΖΑ

Εκκενώσεις καταλήψεων μεταναστών και μίας φεμινιστριών με πρόσχημα τον πόλεμο ενάντια στα ναρκωτικά και παρουσίαση νέας υπουργού προστασίας του Πολίτη Παπακώστα

11/4 Εκκένωση 2 Καταλήψεων στη Τζαβέλα Αzadi, New Babylon

80 μετανάστες στην Πέτρου Ράλλη, πραγματοποιείται άμεσα παρέμβαση στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη.

18/4 Εκκένωση πάλι 2 Καταλήψεων: Cyclope Αναρχο-φεμινιστική Κατάληψη και Κατάληψη στέγασης μεταναστών-προσφύγων “Clandestina” στην οδό Mπουμπουλίνας 42 / 2 άτομα σύλληψη από Cyclope 70 μετανάστες/τριες από Clandestina μεταφέρθηκαν στην Πέτρου Ράλλη και για κάποιους/ες απ’αυτούς/ες εκκρεμούν απελάσεις.

22/4 κατάληψη Γκίνη ως κέντρο αγώνα – απάντηση στις εκκενώσεις.

24/4 Εμπρηστική επίθεση στο υπουργείο πολιτισμού για αλληλεγγύη στη Clandestina.

27/4 Απ’ το Κατειλημμένο Γκίνη πορεία στη γειτονιά των Εξαρχείων για τις εκκενώσεις καταλήψεων.

 • Μάιος

3/5 [Αθήνα, Εξάρχεια] Ανακατάληψη Μπουμπουλίνας 42

6/5 [Γιάννινα] Βγαίνει άδεια κατεδάφισης Μπρούκλιν

13/05 [Βερολίνο] Επίθεση σε γραφεία του αριστερού κόμματος DIE LINKE σε αλληλεγγύη με τις καταλήψεις στην Αθήνα

26/05 [Αθήνα, Εξάρχεια] Παρέμβαση στο τοπικό γραφείο του Σύριζα

 • Ιούνης

12/6 [Γιάννινα] Παρέμβαση στο γραφείο του πολιτικού μηχανικού Λάμπρου Κοσμά, που έβαλε την υπογραφή του για να βγει η άδεια κατεδάφισης της κατάληψης Μπρούκλιν.

27/6 [Αθήνα] Πορεία αλληλεγγύης με την κατειλημμένη γειτονιά των Προσφυγικών Λ. Αλεξάνδρας & τα απελευθερωμένα εδάφη του κοινωνικού αγώνα, μικροφωνικές τις προηγούμενες μέρες σε Πανόρμου και Γκύζη.

18/6 [Αθήνα, Τεφαα] Επίθεση στην κατάληψη ΚΑΚΤΕ από καθηγητές

Με την νέα κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει αδειάσει από δική του απόφαση το City Plaza και εκκενώθηκε και γκρεμίστηκε η κατάληψη Μπρούκλιν. Επίσης καινούργια κατάληψη-στέκι αναρχικών μεταναστών στη Τσαμαδού.

Για τέλος, παραθέτουμε τρία αποσπάσματα από κείμενα που γράφτηκαν την κατασταλτική περίοδο της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ και αξίζουν αναφοράς.

“Η «μεταβίβαση» της πολιτικής ευθύνης από τον σκληρό πυρήνα του κράτους, της αστυνομίας και της κυβέρνησης σε περιφερειακούς φορείς (βλ. δήμοι και δημόσιοι οργανισμοί) ή ακόμη σε ιδιώτες (όπως πρόσφατα στην περίπτωση της κατάληψης Barricada στη Λάρισα) για την εκκένωση χώρων αγώνα δεν είναι μια νέα «ριζοσπαστική» ιδέα που εφηύρε η τωρινή κυβέρνηση είναι παλιά μου τέχνη κόσκινο των «ορθολογιστών» της κρατικής καταστολής.”

“η συνεχής αυτή επίθεση από κράτος και παρακράτος είναι κομμάτι του ίδιου συρματοπλέγματος που φράζει τον δρόμο σε χιλιάδες μετανάστριες/-ες, ενισχύει τον έλεγχο και την παρακολούθηση στις πόλεις μας, χτίζει φυλακές υψίστης ασφαλείας και οπλίζει το χέρι των παρακρατικών συμμοριών οδηγώντας στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό”

“Ευρύτερα και στην βάση της προοπτικής, η αυτοάμυνα των εδαφών μας θέτει τα θεμέλια σταθερότητας και περιφρούρησης ώστε να καταστεί εφικτή η ελευθεριακή αλλαγή των κατεστημένων σχέσεων και η δημιουργία νέων μορφών ζωής. Προσδοκούμε στην πρακτική ενδυνάμωση της πιο πάνω αντίληψης εντός του κινήματος, μέσω του αλληλέγγυου αγώνα. Προσδοκούμε στην συγκρότηση ενός αγωνιστικού συλλογικού φαντασιακού πέρα από την ευκαιριακή σύμπραξη απέναντι στις επιμέρους ενέργειες της κρατικής και φασιστικής επίθεσης.”

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ!

Κοινότητα Καταλήψεων Κουκακίου

Ημερολόγιο_Καταλήψεων

Πρωτότυπη δημοσίευση 31/07/2019
via athens.indymedia.org