Οι ταξικοί αγώνες δεν γνωρίζουν σύνορα! – Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση 1η Μάη

0
188

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 1η ΜΑΗ  11π.μ. ΚΑΤΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ (Στουρνάρα και Πατησίων)

Η ΕΣΕ ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της FAU Γερμανίας σε όλα τα άτομα, τις πρωτοβουλίες, τις συλλογικότητες και τα συνδικάτα βάσης, για μια διεθνή μέρα δράσης για την “Εργασία και τη Μετανάστευση” καλεί σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση – πορεία της 1ης Μάη στο Πολυτεχνείο Πατησίων και Στουρνάρα 11πμ με κεντρικό σύνθημα: Οι ταξικοί αγώνες δεν γνωρίζουν σύνορα!

Αναλυτικά το κάλεσμα της FAU έχει ως εξής:

Κάλεσμα για διεθνή μέρα δράσεων την 1η Μάη

Οι ταξικοί αγώνες δεν γνωρίζουν σύνορα! Τα σημεία των καιρών δείχνουν πως βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας εποχής λαϊκισμού χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία, σε έναν κόσμο όπου η εθνικιστική και ρατσιστική ρητορική εντείνει την εκμετάλλευση και τη διάσπαση των εργατών/τριών και των αποκλεισμένων. Ενάντια στον σχεδιασμό μιας κοινωνίας στην οποία θα υψώνονται νέα τείχη σε συνοριακές γραμμές και μέσα στα κεφάλια μας, είναι επιτακτική η ανάγκη ενός προτάγματος που θα μπορεί να γκρεμίσει τα τείχη και να βρει τα σημεία σύνδεσης ανάμεσα στους εργάτες/τριές οργανώνοντας την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια. Δεν υπάρχει καιρός για την κατάδειξη αυτών που μας χωρίζουν – αντί γι’ αυτό – ας αναζητήσουμε τι συνδέει τους αγώνες μας για καλύτερες συνθήκες ζωής και για έναν κόσμο χωρίς κυριαρχία και εκμετάλλευση.

Η FAU απευθύνει ένα κάλεσμα σε όλα τα άτομα, τις πρωτοβουλίες, τις συλλογικότητες, τα συνδικάτα βάσης, να συμμετάσχουν στην διεθνή μέρα δράσης για την “Εργασία και Μετανάστευση”. Την 1η Μάη θα θέλαμε να εκφράσουμε ταξική αλληλεγγύη στους μετανάστες με κινητοποιήσεις ενάντια στην κυρίαρχη ξενοφοβία, τον ρατσισμό και εθνικισμό -το οπλοστάσιο του κράτους και του καπιταλισμού. Ένας συνεπής αγώνας ενάντια στον ρατσισμό σημαίνει για μας και αγώνα ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, που θεμελιώνεται σε ακραίες ανισότητες και εξαρτάται από τις κοινωνικές διαιρέσεις για τη διατήρησή του.

Οι μετανάστες εργάτες και εργάτριες είναι εκείνοι που δέχονται τα μεγαλύτερα πλήγματα από την εκμετάλλευση και την κατάργηση των δικαιωμάτων, έχοντας να αντιμετωπίσουν την απαγόρευση εργασίας, την αδήλωτη ή και την καταναγκαστική εργασία, ως αποτέλεσμα της ρατσιστικής διαχείρισης του μεταναστευτικού. Απασχολούμενοι κυρίως στη γαστρονομία, την καθαριότητα και τον κατασκευαστικό τομέα, με χαμηλά ή μηδενικά ποσοστά συνδικαλισμού, δεν έχουν σχεδόν καμία δυνατότητα να εναντιωθούν στην αυξανόμενη επισφάλεια των εργασιακών συνθηκών.

Τα καθεστωτικά συνδικάτα με τις πελατειακές σχέσεις δείχνουν περιορισμένο ενδιαφέρον να οργανώσουν τους (παρανομοποιημένους) μετανάστες, ή να στηρίξουν τους αγώνες τους για άδεια παραμονής και ενάντια σε νομικά κωλύματα. Έχοντας ως προτεραιότητα τις παλαιού τύπου εργασιακές σχέσεις της μονιμότητας, και τη λογική της βελτίωσης της εθνικής οικονομίας, συντελούν στη βάθυνση των κοινωνικών διαιρέσεων.

Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιπαραθέσουμε σε αυτές τις εξευτελιστικές συνθήκες την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση – όπως συνέβη στην περίπτωση των συντρόφων μας από τη Ρουμανία – , οι οποίοι στο εργοτάξιο του εμπορικού κέντρου Mall of Berlin βίωσαν σκανδαλώδη εκμετάλλευση όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης: εξαπατήθηκαν στην καταβολή των δεδουλευμένων και δέχτηκαν απειλές. Όμως η οργάνωσή τους στην FAU και ο κοινός μας αγώνας είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό κέντρο, πλέον πασίγνωστο ως Mall of Shame (της ντροπής), να μετατραπεί σε σύμβολο της εκμετάλλευσης των μεταναστών στη Γερμανία. Με αυτόν τον τρόπο δόθηκε μια δυναμική απάντηση αντίστασης στο εχθρικό κοινωνικό κλίμα που επικρατεί απέναντι στους μετανάστες εργάτες και εργάτριες από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αλλά και στις τωρινές επιδιώξεις εξαναγκασμού των προσφύγων να αναλάβουν υπαμειβόμενες εργασιακές θέσεις, βλέπουμε πώς συνδυάζεται η περιθωριοποίηση με τον καταποντισμό των εργασιακών δικαιωμάτων, πράγμα που πλήττει σε βάθος χρόνου όλη την εργατική τάξη. Εμείς λοιπόν ως εργάτες και εργάτριες οφείλουμε να επιδείξουμε αντίσταση και αλληλεγγύη, και να αγωνιστούμε όχι μόνο για την ελευθερία μετακίνησης για όλους, αλλά και ενάντια στην εκμετάλλευση με ρατσιστικό άλλοθι. Οι εργατικοί αγώνες δεν γνωρίζουν σύνορα!

Ακολουθώντας την παράδοση της 1ης Μάη καλούμε σε αλληλεγγύη με τους μετανάστες εργάτες και εργάτριες ως διαμαρτυρία ενάντια στις επισφαλείς εργασιακές συνθήκες, την καπιταλιστική εκμετάλλευση και το ρατσιστικό καθεστώς συνόρων. Όποια μορφή και να έχουν αυτοί οι αγώνες -απεργία, συγκέντρωση, ενημερωτική εκστρατεία, εκδήλωση – είτε σε τοπικό επίπεδο είτε σε ευρύτερο -, όλοι (εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, συνταξιούχοι, μετανάστες ή πρόσφυγες) οφείλουμε να οργανωθούμε ενάντια στην εκμετάλλευση. Μόνο με διεθνή αλληλεγγύη και συνδικαλιστικές πρακτικές πέρα από τα σύνορα, μπορούμε να αντισταθούμε αποτελεσματικά στον καπιταλισμό.

Συμπράξτε μαζί μας στη μέρα δράσης 1η Μάη με το σύνθημα:

“Οι ταξικοί αγώνες δεν γνωρίζουν σύνορα!”

Μαζί θα χτίσουμε γέφυρες εκεί όπου άλλοι θέλουν να ορθώσουν τείχη.

Η διεθνής επιτροπή της FAU

Εάν έχετε απορίες, επικοινωνήστε μαζί μας. Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις ιδέες, προτάσεις, σχόλια και εναλλακτικές. Θα χαρούμε να ακούσουμε τη γνώμη σας για τη συμμετοχή στην διεθνή μέρα δράσης: [email protected]

ese.espivblogs.net