Η ήττα των θεσμών στην Πλατεία Βικτωρίας

0
1285

Λάβαμε  10/07/2020

Η ήττα των θεσμών στην Πλατεία Βικτωρίας

Παρακολουθούμε με αποτροπιασμό τις τελευταίες εβδομάδες, τα τεκταινόμενα στην Πλατεία Βικτωρίας. Το ελληνικό κράτος αφού αρχικά εγκατέστησε εξαναγκαστικά για την ασφάλεια τους χιλιάδες πρόσφυγες στα camp. Αφού τους υποχρέωσε να ζήσουν για χρόνια σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Στην συνέχεια τους «απελευθέρωσε» απροστάτευτους στο πουθενά, για να τους προσάγει εκ νέου και να τους στείλει ξανά σε κέντρα φιλοξενίας εκτός του αστικού ιστού. Το εν λόγω σκηνικό του παραλόγου δείχνει ξεκάθαρα τον φαύλο κύκλο της κρατικής πολιτικής των προσφυγικών ροών και της ανεπάρκειας διαχείρισης τους.

Κανένα δράμα όμως δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί. Οι πρόσφυγες υπέφεραν και συνεχίζουν να υποφέρουν την απανθρωπιά εντός και εκτός των κρατικών δομών. Ως Λειτουργοί Υγείας γνωρίζουμε ότι λόγο των ελλιπών υγειονομικών υπηρεσιών που υπάρχουν στα «οργανωμένα” camp, αρκετοί από αυτούς (ανάμεσα τους παιδιά, γυναίκες και υπερήλικες) υποφέρουν από δερματικές και άλλες μολυσματικές ασθένειες και είναι σίγουρο ότι θα κατηγορηθούν ως εστίες μόλυνσης στο εγγύς μέλλον από το καθεστώς.

Γνωρίζουμε όμως όλοι ότι ο κύριος υπεύθυνος για αυτή την κατάσταση είναι αποκλειστικά το κράτος και οι θεσμοί του και δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη. Επισημαίνουμε όμως προς κάθε κατεύθυνση ότι η πρόσβαση στην στέγη, σε τροφή και στην υγεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα άνθρωπο ανεξαρτήτου, φύλου, φυλής ή χρώματος. Καλούμε τους αρμόδιους να σταματήσουν τις απάνθρωπες πολιτικές τους. Εγκαλούμε τον δήμο Αθηναίων που ξήλωσε τα παγκάκια από την Πλατεία Βικτωρίας ώστε να μην βρίσκει κανείς παραμένοντας εκεί τρόπο ξεκούρασης. Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες δείχνουν το επίπεδο του μητροπολιτικού πολιτισμού στον κάθε περιπατητή. Ο δήμαρχος Αθηναίων έγραψε ακόμα μια λαμπρή σελίδα αίσχους στο ενεργητικό του.

Να μην αφήσουμε κανέναν άνθρωπο μόνο του! Να αντισταθούμε στην κοινωνία του αίσχους και να μην αφήσουμε να συνεχιστεί το έγκλημα που διαπράττεται στην Πλατεία Βικτωρίας.

Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας
10/7/2020