Η διοίκηση της Vodafone κάνει τώρα μαζικές απολύσεις δεκάδων εργαζόμενων μέσω κούριερ

0
1140

Λάβαμε 26/02/2021 από pasevodafone.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ
(Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου: 5215/2008)
Αρ. Πρωτοκόλλου:5/2021
Αθήνα,25.2.2021

Η διοίκηση της Vodafone κάνει τώρα μαζικές απολύσεις δεκάδων εργαζόμενων μέσω κούριερ, εκμεταλλευόμενη την πανδημία και την τηλεργασία

Συνάδελφοι,

Χθες, Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου από το μεσημέρι και μέχρι το απόγευμα, εκπρόσωποι της διοίκησης της εταιρείας έρχονταν σε τηλεφωνική επικοινωνία με συναδέλφους από τα τμήματαmigrationκαιbackofficeτης πρώηνcyta, ενημερώνοντάς τους ότι η Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021 πρόκειται να είναι η τελευταία μέρα εργασίας στην εταιρεία.

Συγκεκριμένα στέλεχος του διεύθυνσης προσωπικού συνεπικουρούμενο από έναν managerκαλούσαν τους συναδέλφους για να τους «πληροφορήσουν» ότι δεν υπάρχει κάποια διαθέσιμη θέση εργασίας και τους καλούσαν να υπογράψουν οικειοθελή αποχώρηση προσφέροντάς τους κάποια χρήματα επιπλέον της νόμιμης αποζημίωσης ως δέλεαρ.

Συνολικά περίπου 30 συνάδελφοι, μεταξύ των οποίων και εκλεγμένος συνδικαλιστής στο διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων τηςCytaHellas, έχουν ενημερωθεί πως την Παρασκευή θα πρέπει να δεχτούν την απόλυση – «παραίτηση» τους.

Μάλιστα ενημέρωσαν λίγο πριν τους συναδέλφους, ότι θα τους μοιράσουν τις απολύσεις με κούριερ στα σπίτια τους.

Υποθέτουμε πως κάτι παρόμοιο σχεδιάζει η διοίκηση και σε άλλα τμήματα, προκειμένου να προχωρήσει ουσιαστικά στηνtechεταιρεία που τόσο διαφημίζει.

ΗCytaHellasεξαγοράστηκε πριν από σχεδόν 2 χρόνια από τηVodafoneκαι από τους 850 υπαλλήλους τους οποίους απασχολούσε, αυτή τη στιγμή εργάζονται ως υπάλληλοι στηVodafoneλιγότεροι από 150.

Παρόμοιες συνέπειες έχουν λίγο – πολύ όλες οι εξαγορές εταιρειών, όπως προηγουμένων ηHOL, με την πλειοψηφία των εργαζόμενων να δουλεύει μέχρι να ολοκληρωθεί η συγχώνευση των συστημάτων των δύο εταιρειών και έπειτα να απολύονται χωρίς να τους δίνεται κάποια εναλλακτική επιλογή.

Το δε προκλητικό είναι ότι υπάρχουν πολλές θέσεις που θα μπορούσαν να καλυφθούν, πολλές ανάγκες σε τμήματα, αλλά αυτό δεν αρκεί για να παραμείνουν οι συνάδελφοι στην εργασία.

Η διοίκηση εκμεταλλεύεται την τηλεργασία και την κοινωνική απομόνωση των εργαζομένων προκειμένου να αισθάνονται ευάλωτοι και χωρίς συναδελφική βοήθεια, για να μπορέσει να προχωρήσει ανεμπόδιστα στα σχέδια της.

Εν μέσω πανδημίας, μια από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις πανελλαδικά κάνει μαζικές απολύσεις, εξυπηρετούμενη από την τηλεργασία και την βολική νομοθεσία.

Στις κλήσεις τα διοικητικά στελέχη που καλούν τους συναδέλφους μας παρουσιάζουν την απόλυση – παραίτηση ως την μοναδική επιλογή, φτάνοντάς στο σημείο να προεξοφλήσουν και το αποτέλεσμα της καταγγελίας στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Υπάρχει όμως επιλογή συνάδελφοι η οποία δημιουργείται από την κοινή προσπάθεια όλων μας. Η επιλογή να έρθουμε σε επικοινωνία με το Σωματείο, να μην δεχτούμε την «επιλογή» που δίνει η εργοδοσία και να κάνουμε μαζική καταγγελία των απολύσεων.

Μπορούμε να σταθούμε μαζί, με το Σωματείο μας, απέναντι στις διαθέσεις της διοίκησης η οποία μας θεωρεί αναλώσιμα ανταλλακτικά στη μηχανή της κερδοφορίας της.

Μπορούμε να αρνηθούμε να δουλεύουμε κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους, μέχρι η διοίκηση να αποφασίσει ότι τελείωσε ο χρόνος μας, και να διεκδικήσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Οι συνέπειες της πανδημίας σε οικονομικό επίπεδο πρόκειται να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις και να αυξήσουν την εργασιακή επισφάλεια που βιώνουμε ήδη τα τελευταία χρόνια.

Καλούμε τους συναδέλφους από όλα τα τμήματα να είναι σε ετοιμότητα και να έρθουμε σε επικοινωνία για οποιαδήποτε κρούση τέτοιας φύσης.

Η συλλογικά οργανωμένη αντιμετώπιση των δεινών που σχεδιάζουν για τους εργαζόμενους, κυβερνήσεις και μεγάλες επιχειρήσεις, είναι ουσιαστικά μονόδρομος αν θέλουμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο επαγγελματικό και προσωπικό μέλλον.

Το ΔΣ του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝVODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ