Γυναικείες Φυλακές Θήβας: Εξέγερση μετά το θάνατο κρατούμενης

0
701

Σύμφωνα με το dikografies.blogspot.com έχει ξεκινήσει εξέγερση στις γυναικείες Φυλακές Ελαιώνα Θήβας, μετά από το θάνατο 35χρονης κρατούμενης, πιθανόν από κορωνοϊό.

Αντιγράφουμε από το dikografies.blogspot.com:

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ; Νεκρή κρατούμενη. Εξέγερση στις φυλακές!

Εξέγερση στις φυλακές Ελαιώνα Θήβας, μετά από το θάνατο 35χρονης κρατούμενης στην Ε πτέρυγα, που βρέθηκε νεκρή το πρωί, πιθανόν από κορωνοϊό!

Συγκρατούμενες της καταγγέλουν στις “Δικογραφίες” ότι, η κρατούμενη ενδέχεται να πέθανε από κορωνοϊό, καθώς είχε πυρετό και δύσπνοια και πολύ βήχα τις προηγούμενες ημέρες, αλλά δεν την μετέφεραν σε νοσοκομείο και της χορηγούσαν Depon.

Μαζί της στο θάλαμο βρίσκονταν ακόμη 14 κρατούμενες, που καταγγέλουν ότι,χτύπαγαν την πόρτα του κελλιού, καλώντας σε βοήθεια, χωρις να αναταποκριθεί κανείς.

Οι 110 κρατούμενες της Ε πτέρυγας έβαλαν φωτιά στη φυλακή.

Ηδη σπεύδουν τα ΜΑΤ..

Θα σας ενημερώσουμε γιά τις εξελίξεις..

Σε δεύτερη ανάρτηση μεταφέρει την καταγγελία της Πόλας Ρούπα σχετικά με τον θάνατο της κρατούμενης και την εξέγερση στις γυναικείες φυλακές Θήβας:

Η κατηγορούμενη γιά υποθέσεις τρομοκρατίας Πόλα Ρούπα, σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη, που κρατείται στη Γ πτέρυγα των Φυλακών Ελαιώνα Θήβας κατήγγειλε ότι, πριν από περίπου ένα μήνα πέθανε κι άλλη γυναίκα εκεί και τόνισε:

“Παρά τις υποσχέσεις, γιά αποσυμφόρηση των φυλακών,λόγω της πανδημίας του κορωνοιού, τίποτα δεν έχει γίνει ακόμη. Tα νοσοκομεία δεν δέχονται ασθενείς από τις φυλακές, γιατρός δεν υπάρχει στη Θήβα. Θα έπρεπε να έχουν αποφυλακιστεί οι ευπαθείς ομάδες. Φυλακισμένες είμαστε. Οχι θανατοποινίτισες.

Οπως είπε στις “Δικογραφίες” συγκρατούμενη της στον ίδιο θάλαμο, “η 35χρονη έβηχε πολύ, είχε πυρετό, ποναγαν τα κοκκαλα της και εμφάνισε δύσπνοια. Μας είπαν ότι, είχε ίωση. Και τώρα ότι, μας λένε ότι,πέθανα από την καρδιά της. Φοβόμαστε ότι, εάν είχε κορωνοιό έχουμε κολλήσει όλες. Δεν μας εδωσαν ουτε αντισηπτικά, ούτε γάντια. Λίγη χλωρίνη μονον σε ένα μπουκάλι νερού. Είμαστε στο έλεος του θεού. Βοηθείστε μας. Στη Θήβα υπάρχουν και κρατούμενες μωρομάνες, με παιδάκια μέχρι 3 ετών.Βοηθείστε μας”.

Και όπως πάντα οι κρατικοί εκπρόσωποι προσπαθούν να αποσιωπήσουν τις πραγματικές διαστάσεις της κατάστασης:

“Σε παθολογικά αίτια οφείλεται ο θάνατος της κρατούμενης στη Θήβα και όχι στον Κορωνοϊό”.

Αυτό διαβεβαίωσε τις “Δικογραφίες” η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, η οποία συμπλήρωσε πως η εξέγερση έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Για “δολοφονική στάση του υπουργείου”, μιλάνε οι κρατούμενες, ζητώντας, να απομακρυνθούν από τις φυλακές, τουλάχιστον οι ευπαθείς ομάδες.

 Ο γνωστός δικήγορος Απόστολος Λύτρας, ο οποίος έχει πολλούς πελάτες κρατούμενους, είπε στις Δικογραφίες”οτι, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα  σε όλες τις φυλακες και εαν το περιστατικό στη Θήβα συνδέεται με κορωνοϊό, τότε μιλάμε, για εγκληματική καθυστέρηση”.


Update 13:43

Τα ΜΑΤ στις φυλακές τώρα…

Επέμβαση των ΜΑΤ αυτή την ώρα στις φυλακές Ελαιώνα Θήβας, για να καταστείλουν την εξέγερση των γυναικών κρατουμένων, που ξεσηκώθηκαν μετά το θάνατο 38χρονης κρατούμενης στην Ε πτέρυγα…

Οπως μας ενημερώνουν οι κρατούμενες, έχουν μπει ΜΑΤ στη φυλακή.


Update 13:50

Κρατούμενες Ελαιώνα: “Αποφυλακίστε λόγω κορωνοϊου ασθενείς, μωρομάνες και ηλικιωμένους”!

Συνεχίζεται η εξέγερση στις Γυναικείες Φυλακές Ελαιώνα Θήβας, που ξέσπασε το πρωί, μετά από το θάνατο 38χρονης κρατούμενης, η οποία εμφάνισε πυρετό και δύσπνοια και έφυγε από τη ζωή μέσα στο θάλαμο της Ε πτέρυγας, μπροστά σε 20 συγκρατούμενες της, που εξέφρασαν φόβους στις “Δικογραφίες” ‘οτι, ενδεχομενως να πέθανε από κορωνοϊό.

Οι κρατούμενες έβαλαν φωτιά σε στρώματα και ρούχα, ενω προκάλεσαν φθορές στα ψυγεία της φυλακής.

Στη φυλακή έχει μεταβεί εισαγγελέας, ιατροδικαστής, για να κάνει νεκροψία και νεκροτομή, καθώς και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Σε ανακοίνωση τους οι κρατούμενες αναφέρουν:

“Σήμερα, 9 Απριλίου, η κρατούμενη Αζιζελ Ντενίρογλου πέθανε στο θάλαμο της, αβοήθητη, ενω αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα και πυρετό, ενώ όλο το βράδυ εκλιπαρούσε για βοήθεια, είχε πονους στο στήθος και δεν μπορούσε να αναπνευσει.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν τη θερμομέτρησαν καν και αγνοούμε τα πραγματικά αίτια του θανάτου της.

Η υπεύθυνη υπάλληλος βάρδιας υπηρεσίας την απείλησε με αναφορά, γιατί την ενοχλούσε.

Το άψυχο σώμα της συγκρατούμενης μας το έσυραν έξω με σεντόνι, μπροστά στα σοκαρισμένα μάτια όλης της πτέρυγας.

Το τραγικό γεγονός έγινε στην Ε πτέρυγα, που στιβάζονται περίπου 120 άτομα.

Οι κρατούμενες εξεγέρθηκαν και η εξέγερση εξαπλώθηκε σε ολη τη φυλακή.

Πριν από ένα μήνα πέθανε μία άλλη κρατούμενη.

Η εγκληματική αδιαφορία, γιά τις κρατούμενες και την υγεία τους, έχει ως αποτέλεσμα, γιά πολλ΄΄ες κρατούμενες η έκτιση των ποινών τους, να καταληγει σε θανατική καταδίκη.

Την ευθύνηγια το θανατο της κρατούμενης την έχει η κυβέρνηση και το Υπουργείο.

Ζητάμε, να αποφυλακιστούν άμεσα ασθενείς, μωρομανες με τα παιδάκια τους και ηλικιωμένοι, που θεωρούνται ευπαθείς ομάδες, δηλαδή συνολικα το 1/3 των κρατουμένων.

Δεν θα επιστρέψουμε στα κελια μας, μέχρι το τελος!


Update 17:00 (από μήνυμα)

Τα ΜΑΤ μπήκαν στις φυλακές Ελαιώνα Θήβας.Με ξυλοδαρμούς ανάγκασαν τις κρατούμενες να μπούνε στους θαλάμους. Κάποιες κρατούμενες είναι σοβαρά τραυματισμενες.


Update 17:50

Ανακοίνωση από τις κρατούμενες

Απάντηση από τις κρατούμενες στις φυλακές Ελαιώνα Θήβας στις δηλώσεις, που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό Open η γενική γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής Σοφία Νικολάου, σχετικά με τη σημερινή εξέγερση τους, που προκλήθηκε από το θάνατο συγκρατουμενης τους:

“Οι δηλώσεις της γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής Σοφίας Νικολάου, σχετικά με την εξέγερση στις Γυναικείες Φυλακές Ελαιώνα Θήβας, για το θάνατο της συγκρατούμενης μας και για τις συνθήκες κράτησης, είναι ψευδείς και προκλητικές.

Αρχικά,  χωρίς να έχει γίνει  ιατρική διάγνωση, γιά  τα αίτια του θανάτου της, έβγαλε η ίδια διάγνωση και τη δήλωσε δημόσια.

Αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης και τον αριθμό των κρατουμένων, η  κατάσταση εχει ως εξής.

Στην πτέρυγα Ε, που κρατούνται κατά κύριο λόγο Ρομά, εκεί που πέθανε η συγκρατούμενη μας, ζούνε 17 άτομα ανά μέσο όρο κατά θάλαμο, ενώ σε καποιους άλλους φτάνουν τα 19, όταν ο θάλαμος αντιστοιχεί σε 12.

Σε άλλες πτέρυγες οι θάλαμοι είναι υπερπλήρεις.

Επειδή είπε ότι, η φυλακη είναι μισογεμάτη, τι εννοεί ότι, πρέπει να διαμένουν 35 γυναίκες, για να είναι πλήρης;

Η κ. Νικολάου, που επισκέφτηκε τη Θήβα, έχει σκεφτεί ποτέ, να πάει στις πτέρυγες, γιά να διαπιστώσει τις συνθήκες;  Οχι.

Σχετικά με τα μέτρα, που αναφέρει ότι, έχουν ληφθεί, πέρα από απαγορεύσεις εις βάρος κρατουμένων, γράμματα, επισκεπτήρια και μία απολύαμανση, δεν έχει γίνει τίποτα άλλο.

Αντιλαμβανόμαστε οτι, το Υπουργείο δεν θέλει να κάνει αποσυμφόρηση των φυλακών.

Η απάντηση τους στη δίκαιη εξέγερση μας, ήταν η βιαιη καταστολή, με αποτελεσμα πολλές κρατούμενες, να πάνε στο νοσοκομείο χτυπημένες.

Με βάση την πολιτική, που ακολουθούν, η εξέγερση ήταν ο μόνος δρόμος, που μας έχει απομείνει.

Εμμένουμε στα αιτήματα μας, να αποσυμφορηθούν ΤΩΡΑ οι φυλακές.

Εκ μέρους όλων των κρατουμένων γυναικών του Ελαιώνα Θήβας.