Γιάννης Δημητράκης: Αλληλεγγύη στον απεργό πείνας Κώστα Σακκά

0
217

Από τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, ο σύντροφος Κώστας Σακκάς, έχοντας εξαντλήσει όλες τις γραφειοκρατικές δυνατότητες χορήγησης των αναφαίρετων δικαιωμάτων του ως κρατούμενος στην εργασία και την εκπαίδευση, εξωθήθηκε σε απεργία πείνας καθώς τα εύλογα αιτηματά του προσέκρουσαν σε μια παρελκυστική και επί της ουσίας αρνητική στάση του σωφρονιστικού συστήματος των φυλακών Κορυδαλλού, όπου και κρατείται εδώ και 5 μήνες.

Ο αποκλεισμός του συντρόφου από τα αυτονόητα δικαιώματα που έχουν κατοχυρώσει οι κρατούμενοι με αιματηρούς αγώνες στο παρελθόν, αναδεικνύει τη ρεβανσιστική συμπεριφορά των κρατικών υπηρεσιών και τη διαμόρφωση ενός καθεστώτος εξαίρεσης πρός το προσωπό του, που στόχο έχει να παρατείνει όσο το δυνατόν περισσότερο το χρόνο παραμονής του στα σωφρονιστικά κάτεργα.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουμε αν θυμηθούμε οτι ο σύντροφος προφυλακίστηκε στις 18 Ιουνίου στις φυλακές Νιγρίτας, 600χλμ μακρία από τον τόπο διαμονής της οικογένειας και του συνηγόρου του, καθιστώντας επικίνδυνη και δύσκολη την επαφή μαζί τους. Στον αγώνα που δίνει ο σύντροφος Κώστας Σακκάς για τα αυτονόητα, δηλώνω την αμέριστη αλληλεγγύη μου.

Υ.Γ. Εδώ και δεκαετίες οι κρατούμενοι παλεύουν να κατοχυρώσουν το αυτονόητο δικαίωμα έκτισης της ποινής σε φυλακές κοντά στον τόπο διαμονής τους. Είναι ξεκάθαρο πως οι μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις που αναγκάζονται να διανύσουν οι συγγενείς των εγκλέιστων για ένα επισκεπτήριο, πρωτίστως εγκυμονούν κινδύνους για την ίδια την ασφαλείά τους (ειδικά όταν οι δρόμοι αυτής της χώρας είναι παγίδες θανάτου) και δευτερευόντως καθιστούν αυτήν την τακτική και απαραίτητη διαδικασία ανθρώπινης επαφής ένα κοστοβόρο ταξίδι, που για τους περισσότερους είναι αποτρεπτικό. Οι αρνητικές συνέπειες της απομόνωσης των κρατούμενων απο το οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον, είναι πολλαπλής φύσεως με αποδέκτες όλους τους εμπλεκόμενους.Προφανώς το “σύγχρονο” σωφρονιστικό σύστημα δε θεωρεί ικανοποιητική τιμωρία για τον φυλακισμένο την στέρηση της ελευθερίας.

Νίκη στην απεργία πείνας του συντρόφου Κώστα Σακκά

Τα δικαιώματα για όλους να μην γίνουν προνόμια για λίγους

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας

Γιάννης Δημητράκης,
φυλακές Δομοκού, 19/12/2019

Πρωτότυπη δημοσίευση 20/12/2019
via athens.indymedia.org