Αρχική » Antifa » Γιάννινα: Έκδοση «3 επιθέσεις σε φασίστες, 3 κείμενα ανάληψης ευθύνης»

Γιάννινα: Έκδοση «3 επιθέσεις σε φασίστες, 3 κείμενα ανάληψης ευθύνης»

Κυκλοφόρησε στα Γιάννινα σε 1.000 αντίτυπα, το Σεπτέμβρη του 2017, επ’ αφορμή της συμπλήρωσης 4 ετών από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Την ευθύνη για την έκδοση, και μόνο, φέρει η πολιτική συλλογικότητα Σεμπρεβίβα.

Στη φωτογραφία του εξωφύλλο η Danuta Danielsson, κόρη εβραίας που επέζησε από το Auschwitz, χτυπάει με την τσάντα της νεοναζί του κόμματος Nordic Reich, στη σουηδική πόλη Växjö (13 Απρίλη 1985).

Σημείωμα της Έκδοσης

O μαχητικός αντιφασισμός, αντίθετα με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν είναι μια διαδικασία η οποία αρχίζει και τελειώνει εντός μερικών λεπτών σε κάποιο δρόμο ή πεζοδρόμιο. Πολλοί επιλέγουν να εστιάσουν στο «θεαματικό» της υπόθεσης, την πραγμάτωση δηλαδή μιας δράσης, χωρίς να εξετάζουν το υπόβαθρο που υπάρχει πίσω από αυτήν. Ατελείωτες ώρες συζητήσεων και συνελεύσεων ώστε να αναλυθεί τι πραγματικά είναι ο φασισμός και που αποσκοπεί. Διεξοδική έρευνα ώστε να αποκαλυφθούν οι σχέσεις ακροδεξιών μορφωμάτων με τις τοπικές εξουσίες, τα ντόπια αφεντικά και το λεγόμενο βαθύ κράτος. «Δουλειά μυρμηγκιού» (σβήσιμο μισαλλόδοξων συνθημάτων, σκίσιμο ναζιστικού υλικού στους δρόμους, μοιράσματα εντύπων σε σχολεία και σχολές, στήσιμο εκδηλώσεων κ.ά.) καθώς και καθημερινή παρέμβαση στους χώρους που δουλεύουμε, σπουδάζουμε, στους χώρους που ζούμε. Αυτές οι διαδικασίες είναι που ζυμώνουν το συλλογικό μας πνεύμα, το οποίο είναι το πραγματικό όπλο μας απέναντι σε κράτος και παρακράτος. Η συλλογική μνήμη και καταγραφή αποτελεί για εμάς μεγάλο εφόδιο για την στάση και την πορεία μας ενάντια στον φασισμό, καθώς και για τον κόσμο που αγωνιζόμαστε να δημιουργήσουμε.

Επιλέξαμε σαν συλλογικότητα να τυπώσουμε και να μοιράσουμε τις αναλήψεις ευθύνης για τις επιθέσεις στο στέκι των propatria (ακροδεξιά «ομάδα κρούσης»), στα κεντρικά γραφεία της χρυσής αυγής και στα γραφεία της χρυσής αυγής στον Ασπρόπυργο, όπως αυτές αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο. Επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, από συντρόφισσες και συντρόφους άγνωστους προς εμάς. Γνώμονας για την επιλογή των τριών αυτών δράσεων δεν ήταν η απόλυτη σύγκλιση με τις αναλύσεις ή τις πρακτικές και το επίπεδο βίας που χρησιμοποιήθηκε. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, δεν αποτελεί το στόχο του συγκεκριμένου εντύπου, ούτε είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις ιδιαίτερες συνθήκες που οδήγησαν στην παραγωγή του λόγου και την πραγμάτωση της κάθε δράσης. Στόχος μας είναι το σπάσιμο της κυρίαρχης αφήγησης, η οποία συνειδητά προβάλει μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Χρησιμοποιώντας τη δύναμη της εικόνας εστιάζει στην κλιμάκωση μιας δράσης, χωρίς πότε να αναφέρεται στο λόγο που την συνοδεύει και τα όσα αυτός αναδεικνύει. Ο διαμοιρασμός του λόγου αυτού, σε έντυπη μορφή, από τα υποκείμενα που τον παράγουν, είναι πολλές φορές δύσκολος λόγω της φύσης της δράσης. Επιπλέον, τα τρία αυτά κείμενα αναδεικνύουν το επίπεδο και το βάθος της δουλειάς και των σχέσεων που υπάρχουν πριν, καθώς και μετά την πραγματοποίηση μιας τέτοιας δράσης.

Τέλος, αυτές οι τρείς δράσεις σπάνε την εικόνα του απρόσβλητου της χρυσής αυγής , η οποία με τόσο κόπο έχει καλλιεργηθεί από την ίδια και τα Μ.Μ.Ε. Μετά την δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα, το «δρομίσιο» κομμάτι ανέλαβαν «αυτόνομες» ομάδες ακροδεξιών (propatria, blood and honour, brigade hellas, AME, hellenic NS κ.α.) οι οποίοι προσπάθησαν να διατηρήσουν το μύθο, προστατεύοντας τη μαμά οργάνωση. Φυσικά και αυτοί, όπως και κάθε λογής ακροδεξιός συρφετός (ιερός λόχος, ελλήνων συνέλευσις κ.λ.π), δε βρίσκονται στο απυρόβλητο. Οι αυτοοργανωμένες κοινότητες αντιφασιστών και αντιφασιστριών, με όπλο την συλλογική τους δύναμη και φαντασία, βρίσκονταν και θα βρίσκονται συνεχώς απέναντι τους, σε όλα τα μήκη και πλάτη του ελλαδικού, και όχι μόνο, χώρου. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στα Γιάννινα, τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια…

Η Σεμπρεβίβα είναι μια πολυθεματική πολιτική συλλογικότητα του α/α/α χώρου, με σημείο αναφοράς τα Γιάννινα.

sempreviva [at] espiv [.] net

Το pdf εδώ

via athens.indymedia.org

Δείτε επίσης

Ηράκλειο: Ανταπόκριση από την συγκέντρωση/ πορεία για την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 22/9 συγκέντρωση-μικροφωνική στα Λιοντάρια σχετικά με την δολοφονία του ΛΟΑΤΚΙΑ+ ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου …

Αφήστε μια απάντηση