Για τη συνεργασία του Δ.Π.Θ. με τα Ελληνικά Πετρέλαια

0
215

Λάβαμε 20/02/2019

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ Δ.Π.Θ. ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Στις αρχές Φλεβάρη υπεγράφει τριετής συνεργασία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με την εταιρεία των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.). Ειδικότερα, συμφωνήθηκε η επιχορήγηση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Νομικής Κομοτηνής που αφορά το “Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο της Ενέργειας” με τους επαίνους προς την εταιρεία γι’ αυτό το δείγμα καλής θελήσεως από την αντιπρύτανη του Δ.Π.Θ, καθηγήτρια Μαρία Μιχαλοπούλου και τον υπεύθυνο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, καθηγητή Μιχάλη Χρυσομάλλη.

Ποιά είναι τα ΕΛ.ΠΕ.;

Πρόκειται για μία από τις εταιρείες που απασχολούνται στο κομμάτι της εξόρυξης υδρογονανθράκων που μαζί με την πολυεθνική της Repsol έχουν υπογράψει την εκμετάλλευση και την έρευνα σε χωρικά κομμάτια από την Κρήτη, το Ιόνιο μέχρι και περιοχές της Ηπείρου που εντάσσονται στο πρόγραμμα NATURA 2000. Ουσιαστικά, έχουν υπογράψει για την λεηλασία της φύσης στη βάση μίας υποτιθέμενης “ανάπτυξης”, στην καταστροφή της ζωής και του φυσικού τόπου σε αυτές τις περιοχές. Στο ίδιο καταστροφικό πλαίσιο για τις τοπικές κοινωνίες που κινείται και η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, σκοπός είναι η Ελλάδα να μεταμορφωθεί σε έναν ενεργειακό κόμβο με αγωγούς να διαπερνάνε όλα τα πλάτη και τα μήκη της, με μόνο σκοπό το κέρδος από κολοσσούς στον τομέα της ενέργειας, γεωπολιτικά συμφέροντα στα πλαίσια του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και με κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των πολιτών. Αν αναλογιστούμε και ότι οι περιοχές αυτές είναι από τις πιο σεισμογενείς στην Μεσόγειο τότε αδυνατούμε να φανταστούμε τι μπορεί να γίνει και μόνο με τις έρευνες για εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Τι σχέση έχουν όλες αυτές οι εταιρείες με το “Δίκαιο της Ενέργειας”;

Εδώ πρέπει να τεθεί το ερώτημα: πάνω σε ποιον επιβάλλεται το “Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο της Ενέργειας”; Φυσικά πάνω στις ίδιες εταιρείες που χρηματοδοτούν μεταπτυχιακά πάνω σε αυτόν τον τομέα. Είναι οι ίδιοι κολοσσοί που κάνουν καμπάνιες περί ευαισθησίας για το περιβάλλον ενώ αναγκάζουν ολόκληρους πληθυσμούς να φύγουν από την περιοχή τους, να ξεριζώσουν κάποια από τα μεγαλύτερα δάση στον πλανήτη και να υπεραντλήσουν το νερό λόγω της δραστηριότητας τους στον τόπο. Είναι οι ίδιες πολυεθνικές που ως αποτέλεσμα μετρήσεων για έλεγχο της μόλυνσης δίνουν δικά τους στοιχεία και μόνο(βλέπε EldoradoGold στην Χαλκιδική), τα οποία εύλογα μπορεί να πει κανείς ότι είναι και φτιαχτά εφόσον δεν ελέγχεται από κάποιον ανεξάρτητο φορέα. Αλλά πόσο ανεξάρτητος μπορεί να είναι ακόμα κι αυτός ο φορέας, όποιος κι αν είναι αυτός όταν βάζει μπροστά τα συμφέροντα των πολυεθνικών κι όχι της κοινωνίας; Ποιο “δίκαιο” ακριβώς περιμένουμε να εφαρμοστεί όταν αυτοί που το παρακάμπτουν είναι οι ίδιοι που το “βοηθάνε” να αναπτυχθεί; Όλα αυτά εντάσσονται σε μία τακτική των εταιρειών αυτών για να δείξουν το “καλό”, “κοινωνικό” τους πρόσωπο όπως δωρεές εξοπλισμού ή δωρεάν πετρελαίου σε τοπικέςδημόσιες υπηρεσίες στην εκπαίδευση ή στην υγεία σε μία προσπάθεια αποδοχής τους από τις τοπικές κοινωνίες παρά την καταστροφή που δημιουργούν. Πρόσφατα, μάλιστα, στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής όπου βρίσκεται το “ακίνδυνο”, με βάση το ΣτΕ και το κράτος, εργοστάσιο της EldoradoGold, ένα παιδί 2μιση ετών είχε δεκαπλάσιες συγκεντρώσεις σε κάδμιο(βαρεό-τοξικό μέταλλο) από το επιτρεπόμενο, ανάγκαζοντας την οικογένεια να φύγει από τον τόπο κατοικίας της, όπως και πολλούς άλλους ανθρώπους.

Για ιδιωτικά πανεπιστήμια ο λόγος…

Πριν λίγες ημέρες στα πλαίσια της Συνταγματικής Αναθεώρησης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δηλώσεις περί ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Μάλλον στο ίδιο πλαίσιο που προωθεί και ο Έντι Ράμα στην Αλβανία όπου εδώ και κάποιους μήνες έχει ξεσηκώσει πρωτόγνωρο κύμα αντιδράσεων από πλευράς των φοιτητών στο γειτονικό κράτος. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι ενέργειες χρηματοδότησης και επιχορήγησης μεταπτυχιακών προγραμμάτων από επιχειρήσεις. Εταιρείες στηρίζουν οικονομικά τον τομέα της εκπαίδευσης επιβάλλοντας τα δικά τους συμφέροντα στον εκάστοτε τομέα τόσο στο ζήτημα της γνώσης που παράγεται όσο και στην ίδια τη λειτουργία τους. Συγκεκριμένα, το πανεπιστήμιο μετατρέπεται σε εταιρικό αφού η γνώση που παράγει τείνει να είναι πλήρως αποστειρωμένη από κάθε τι που γεννά την κριτική σκέψη και να είναι εναρμονισμένη με αυτά που ζητάει η κάθε εταιρεία και η αγορά εργασίας. Έτσι, η εμπλοκή ιδιωτικών επιχειρήσεων στον τομέα της δημόσιας εκπαίδευσης κάθε άλλο παρά αθώα δεν είναι, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας ταξικών φραγμών και την μη ελεύθερη πρόσβαση από την κοινωνία.

Η αντίδραση στην “ανάπτυξη”

Όπως ειπώθηκε και παραπάνω οι πολυεθνικές βρίσκουν τρόπο να “ξεφεύγουν” από τους ελέγχους για πιθανή καταστροφή του περιβάλλοντος. Όπως οι παράνομες δραστηριότητες της EldoradoGold στην Χαλκιδική χωρίς να έχουν τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, δίνοντας ψεύτικα στοιχεία και ουσιαστικά μολύνοντας τα πάντα και καταστρέφοντας ένα ολόκληρο δάσος, με τον TAP αλλά και με τις έρευνες που έχουν αρχίσει σε περιοχές της Ηπείρου, βλέπουμε ανθρώπους των εταιρειών να μπαίνουν παράνομα σε κτήματα ανθρώπων ενώ δεν τηρούν ούτε τα βασικά από τις συμβάσεις για την έρευνα χωρίς κανέναν θεσμικό έλεγχο. Ο μόνος αντίλογος σε αυτά είναι τα κινήματα του αδιαμεσολάβητου αγώνα και οι άνθρωποι που εναντιώνονται στη λεηλασία του περιβάλλοντος από το αδηφάγο τέρας της “ανάπτυξης” πέρα από κομματικούς φορείς και ιεραρχίες, παίρνοντας αποφάσεις οι ίδιοι για τη ζωή τους. Βέβαια δεν περιμέναμε και κάτι διαφορετικό από αυτούς που έχουν ρημάξει ολόκληρους τόπους και έχουν ξεριζώσει τους τοπικούς πληθυσμούς από την ίδια την κατοικία τους, με μόνο σκοπό το κέρδος. Αρκεί να το καταλάβουν όλοι/ες ότι άμα προχωρήσουν τα σχέδια αυτά θα μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον σε αυτές τις περιοχές που δεν θα χωράει κανέναν και καμία, με κίνδυνο ατυχημάτων που θα έχουν ανεπίστρεπτες επιπτώσεις στο οικοσύστημα και στους ανθρώπους.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΕΩΣ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΗ ΓΗ

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ