Αρχική » mpalothia - BLOG | Τελευταία νέα » Genova 07.2001 [Μέρος Γ’]

Genova 07.2001 [Μέρος Γ’]

Απόψεις

Ο Αμερικανός καταδικασμένος σε θάνατο Mumia Abu-Jamal, σχολιάζοντας την υπόθεση, έγραψε λίγο μετά το θάνατο του Giuliani: «Με αυτήν τη βάρβαρη σφαγή, το μήνυμα που μας στέλνουν είναι ότι η αντι-παγκοσμιοποίηση αποτελεί ποινικό αδίκημα. Το προτεταμένο όπλο εμπρός στο πρόσωπο ενός Ιταλού αναρχικού που έχει καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, απεικονίζει την κλιμάκωση των επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων του κεφαλαίου».

Το αμερικανικό περιοδικό «Time», είχε σχολιάσει ειρωνικά τη δολοφονία του Carlo Giuliani τον Ιούλιο του 2001, γράφοντας: «Ό,τι σπέρνεις, θερίζεις».

(Ακριβέστερα στις 31-7-2001 για την εκτέλεση Giuliani δήλωνε ακριβώς: «One man died in Genoa; a man, we must presume, who was swayed by the false promise that violence — not peaceful protest, not participation in the democratic process — is the best way to advance a political cause,»[…]. «It is not too much to hope that the next time his friends stoop to pick up a cobblestone, they will remember a lesson learned when plows first broke the Mesopotamian earth: You reap what you so.)

Ερωτώμενος από το tvxs.gr για την απόφαση του δικαστηρίου, ότι ο αστυνομικός δεν χρησιμοποίησε «ακατάλληλη βία», ο πατέρας του Giuliani απάντησε: «Είναι πολλοί αυτoί που υποστηρίζουν ότι ανάμεσα σε έναν πυροσβεστήρα και ένα όπλο δεν μπορεί να γίνει σύγκριση.  Σε κάθε περίπτωση ο Carlo πήρε τον πυροσβεστήρα από το έδαφος αφού το όπλο του αστυνομικού είχε οπλιστεί και στρεφόταν προ τους διαδηλωτές: Οπότε, η κίνηση του Carlo ήταν νόμιμη άμυνα.»

Επίσης ο κ.Giuliani δηλώνει: «Φυσάει ένα επικίνδυνος «δεξιός» αέρας στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ιταλία. Για να μην τον αφήσουμε να εξαπλωθεί, και προκειμένου να προασπίσουμε τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα, είναι απαραίτητη η ανάπτυξη ενός μαζικού λαϊκού κινήματος το οποίο θα χαρακτηρίζεται από ένα πνεύμα κριτικής σκέψης, αλληλεγγύης και ενότητας, ειρηνικής προδιάθεσης. Αξίες με βάση τις οποίες οφείλει να αυτοπροσδιορίζχεται αυτό το κίνημα, ανεξάρτητα από τις διαφορές ανάμεσα σε εκείνους που το απαρτίζουν».

Δίκες γύρω από την υπόθεση της Genoa

Τον Nοέμβριο του 2008 το ιταλικό δικαστήριο έκρινε 13 αστυνομικούς ενόχους για τον ξυλοδαρμό διαδηλωτών, αλλά απάλλαξε από τις κατηγορίες άλλους 16. Αρκετοί από αυτούς υψηλόβαθμοι.

Από την αντιστεκόμενη πλευρά την Παρασκευή 14 Δεκέβρη 2007 μετά από την διαδήλωση 80.000 ατόμων που ανέλαβαν την ευθύνη των επεισοδίων της Γένοβας, έκλεισε η δίκη των «25» που κατηγορούνταν για τα επεισόδια ενάντια στους G8.

Από τους 24 κατηγορούμενους μόνο 1 αθωώθηκε,ενώ οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν σε ποινές απο 5 μήνες έως 11 χρόνια φυλάκισης. για 14 διαδηλωτές που συνελλήφθησαν στην οδό Tolemaide  οι πoινές ήταν μεταξύ 5 μήνες έως 2,5 χρόνια, ενώ ένας καταδικάστηκε σε 5 χρόνια για την καταστροφή του περιπολικού που σκότωσε τον  Carlo Giuliani.  Επίσης, διαδηλώτρια καταδικάστηκε σε 11 χρόνια, γιατί κατηγορήθηκε ότι συμετείχε στο black block και άλλοι 4 διαδηλωτές σε 3 χρόνια υπό καθεστώς ελεγχόμενης ελευθερίας.

Οι 24 κατηγορούμενοι έπρεπε να καταβάλουν το ποσό των 100.000 ευρώ για δυσφήμιση του ιταλικού κράτους ενώ ακολουθησε και δικαστήριο για να οριστούν τα έξοδα της δίκης και το ύψος των προστίμων για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Είχαμε και δεύτερη δίκη με πιο σκληρό αποτέλεσμα. Με απόφαση στις 9 Οκτωβρίου 2009 το δικαστήριο επέβαλε 98 χρόνια και 9 μήνες φυλάκιση συνολικά σε 10 φερόμενα μέλη του Black Block για τα γεγονότα της Γένοβα το 2001. Ο Vicenzo Puglisi καταδικάστηκε σε 15 χρόνια, o Vicenzo Vecchi σε 13 χρόνια και 3 μήνες, η Marina Cugnaschi σε 12 χρόνια και 3 μήνες, ο Luca Finotti σε 10 χρόνια και 9 μήνες, ο Alberto Funaro σε 10χρόνια, ο Dario Ursino σε 7, ο Carlo Cuccomarino σε 8 ενώ ο Massimilano Monai, που ήταν δίπλα στον Carlo την στιγμή της δολοφονίας από μπάτσους κατασικάστηκε σε 5 χρόνια και ένας άλλος που πριν έχε κάνει την στρατιωτική του θητεία στην Βοσνία, ο Antonino Valguarnera, καταδικάστηκε σε 8 χρόνια.

«Είναι τιμή μου που σαν ελεύθερος άνθρωπος, συμμετείχα εκείνη την μέρα στη διαμαρτυρία ενάντια στην καπιταλιστική οικονομία» είπε ο Vicenzo Vecchi λίγο πριν την απόφαση της δίκης! Όμως, στο τελικό δικαστήριο  (τον Ιούλιο του 2012) ο Vicenzo Vecchi μαζί με τον Francesco Puglisi καταδικάστηκαν σε 13 και 15 χρόνια αντίστοιχα! Ενώ καταδικαστικές απόφάσεις είχαν αλλοι 3 σύντροφοι (9 -12 μήνες)  ενώ 5 την γλίτωσαν (προσωρινά) με το δικαίωμα της έφεσης.

Οι προαναφερθείσες υποθέσεις είναι ενδεικτικές και ίσως οι πιο κύριες μιας σειράς δικών. Δίκες έγιναν και για τα γεγονότα γύρω από τις υποθέσεις Diaz , Balzaneto και για πολλές άλλες περιπτώσεις, αλλά σημειώνονται και «δίκες» με κατηγορούμενους αστυνομικούς.

vi a esl.radio-i.org

Δείτε επίσης

Α.ΣΥ.ΚΑ.ΜΟ.: Αφισοκόλληση προπαγάνδισης στις γειτονιές του Πειραιά

Αφισοκόλληση πραγματοποιήθηκε σήμερα σε Πασαλιμάνι, Τερψιθέα, Μαρίνα Ζέα, Σωτήρος για την επικείμενη πορεία που θα …

Αφήστε μια απάντηση

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων