Φυλακές Λάρισας: Δεκάδες κρούσματα covid 19, ανάμεσά τους ο σύντροφος Β. Σταθόπουλος

0
844

Λάβαμε 02/12/2020

Δεκάδες κρούσματα covid 19 στις φυλακές της Λάρισας, ανάμεσά τους ο σύντροφος Β. Σταθόπουλος

Στις 30 Νοεμβρίου είχε βρεθεί θετικός στο covid 19 κρατούμενος στην Α’ πτέρυγα των φυλακών Λάρισας και η μόνη μέριμνα από πλευράς Υπουργείου και διευθυνσης των φυλακών ήταν να απομονωθούν οι κρατούμενοι κάτω από απαράδεκτες συνθήκες κράτησης σε θαλάμους 8 και 10 ατόμων. Την 1 Δεκεμβρίου βρέθηκε θετικό κρούσμα και στη Β’ πτέρυγα. Οι κρατούμενοι αρνήθηκαν να μπουν στους θαλάμους και στα κελιά τους, ζητώντας την διενέργεια μαζικών τεστ από τον ΕΟΔΥ. Αίτημα το οποίο κερδήθηκε με την αποφασιστική στάση των κρατουμένων. Από σήμερα το πρωί 2/12 κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποιει μαζικά τεστ στους κρατούμενους, έως τώρα έχουν βρεθεί θετικοί 48 κρατούμενοι από την Α και την Β πτέρυγα, ενώ εκκρεμούν τα αποτελέσματα των τεστ από την Γ και Δ πτέρυγα.

Στις φυλακές της Λάρισας δεν έχει παρθεί ως σήμερα σχεδόν κανένα υγειονομικό μέτρο προστασίας των κρατουμένων, παρά μόνο κατασταλτικά μέτρα, όπως κόψιμο αδειών, κατάργηση επισκεπτηρίων και πολλά άλλα.

Οι πολλές δεκάδες κρούσματα που ανιχνεύτηκαν σε διάφορες φυλακές (παρόλο που τα τεστ που γίνονται είναι απειροελάχιστα), οι 2 νεκροί στις φυλακές των Διαβατών, ο υπερπληθυσμός που υπάρχει στα καταστήματα κράτησης μετατρέποντάς τα σε υγειονομικές βόμβες δημιουργούν τις προϋποθέσεις εκείνες για εκατόμβες ανθρώπινων ζωών. Σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη για την ικανοποίηση των αιτημάτων που έχουν θέσει οι κρατούμενοι-ες από την αρχή της πανδημίας: Άμεσα υγειονομικά μέτρα και αποσυμφόρηση στις φυλακές ΤΩΡΑ.

Οι ζωές του έγκλειστου πληθυσμού δεν είναι αναλώσιμες αλλά είναι και αυτές ζωές που μετράνε. Ζωές που αξίζει να βιωθούν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ζωές που τίθενται σε κίνδυνο λόγω συντηρητικών και αντιδραστικών κυβερνητικών επιλογών αλλά και προσωπικά της γενικής γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής Σοφίας Νικολάου. Αυτό το κρατικό έγκλημα δεν πρέπει να το αφήσουμε να υλοποιηθεί. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους κρατούμενους και τις κρατούμενες και στηρίζουμε τα αιτήματά τους.

Ανάμεσα στους κρατούμενους που ανιχνεύτηκαν θετικοί στον covid 19 και ο σύντροφος μας Βαγγέλης Σταθόπουλος.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΩΡΑ

Συνέλευση Αλληλεγγύης
στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές