Φυλακές Κορυδαλλού: 6η μέρα παραμένουν κλειδωμένοι οι κρατούμενοι της Α πτέρυγας

0
1456

Για 6η μέρα παραμένουν κλειδωμένοι μέσα στα κελιά τους, οι κρατούμενοι της Α πτέρυγας Κορυδαλλού, καθώς έφτασαν τα 16 κρουσματα κορονοϊόυ στην ακτίνα, ενω άνοιξαν στους κρατούμενους της Δ, καθώς τα 3 κρούσματα στην Πτέρυγα βγήκαν αρνητικά στο μοριακό τεστ.

Εντ μεταξύ στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πάτρας, τα 31 νέα κρούσματα έρχονται να προστεθούν στα 41 που είχαν διαπιστωθεί τη Δευτέρα (22.02.2021), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 72!

Το πρωί της Τετάρτης (24.02.2021), κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρέθηκε στις φυλακές, πραγματοποιώντας συνολικά 90 τεστ. Δηλαδή, σχεδόν ένας στους τρεις διαγνώστηκε θετικός.

Η Κυβέρνηση υποτίμησε το πρόβλημα του κορωνοϊού κα απλώς αυτοθαυμαζόταν υποστηρίζοντας ότι «στα σωφρονιστικά καταστήματα δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα». Προφανώς η υγεία κρατουμένων για την κυβέρνηση, δεν είναι σοβαρό θέμα!

Οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές είναι άθλιες και μαρτυρούν κάτι που είναι χρόνια γνωστό… πως για το κράτος και την κοινωνία δεν έχουν όλες οι ζωές την ίδια αξία. Οι κρατούμενοι/ες ζουν στοιβαγμένοι/ες σε κελιά με συνεχή καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, εισβολές στον προσωπικό τους χώρο, κλειδωμένοι/ες για μέρες στα κελιά τους, με συνεχείς-εκδικητικές μεταγωγές και κλεισίματα στην απομόνωση, στερούμενοι/ες το δικαίωμα της προαύλισης και των επισκεπτηρίων, χωρίς θέρμανση, χωρίς άδειες, αφημένοι/ες στο έλεος του Υπουργείου ΠροΠο.

Εν μέσω COVID και lockdown το κράτος εκμεταλλεύεται, όπως σε όλους τους τομείς έτσι και με τα σωφρονιστικά καταστήματα, την συνθήκη στο έπακρο για να υλοποιήσει τα σχέδια του. Αγνοώντας πλήρως το αίτημα των κρατουμένων για αποσυμφόρηση των φυλακών.

Οι συνθήκες στις φυλακές είναι ακόμα χειρότερες, ενώ τα μόνα «μέτρα» που έχουν ληφθεί για την προστασία από την πανδημία είναι η εντονότερη καταστολή και περικοπές σε ήδη κεκτημένα δικαιώματα των έγκλειστων (απαγόρευση επισκεπτηρίων, απαγόρευση βιβλίων και εντύπων από τον έξω κόσμο με το πρόσχημα του υγειονομικού κινδύνου, επιλεκτικές καραντίνες χωρίς λόγο σε υπόγεια, εκδικητικές μεταγωγές).

Με θεαματική προπαγάνδα μέσω των ΜΜΕ για εμβολιασμούς κρατουμένων και μεταναστών η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την συγκυρία των κακών καιρικών συνθηκών , “ξεφορτώθηκε” τα εμβόλια που περίσσεψαν από την αναβολή εμβολιασμών σε μετανάστ(ρι)ες στην Αμυγδαλέζα και στις φυλακές Κορυδαλλού. Παρ’ όλη την προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει ένα ”κοινωνικά προσφιλές” προσωπείο, έρχεται η πραγματικότητα να αποδομήσει αυτή την αφήγηση και να αναδείξει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές και στα κέντρα κράτησης.

Ενώ η γενική γραμματέας «αντεγκληματικής» πολιτικής Σοφία Νικολάου δηλώνει “‘ότι όλα είναι υπό έλεγχο” 2 κρατούμενοι είναι νεκροί από κορωνοϊό μόνο στις φυλακές Διαβατών.

Τα «σχολεία δεύτερης ευκαιρίας» παραμένουν κλειστά καθώς επίσης δεν παρέχονται τα βασικά σε κρατούμενους που θέλουν να σπουδάσουν (αλλά επιπρόσθετα συχνά μετάγονται σε άλλες φυλακές) καθιστώντας τις σπουδές τους αδύνατες. Είναι γελοίο λοιπόν, να μιλάμε για σωφρονιστικό σύστημα την στιγμή που η πανδημία χρησιμοποιείται απλά σαν αφορμή για την κατάργηση της παροχής εκπαίδευσης στους/ις κρατούμενους/ες.

Αρχική δημοσίευση στις 25/02/2021 στο Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων