Εξοντωτικές ποινές στον Α. Τσαβδαρίδη και στα φυλακισμένα μέλη της ΣΠΦ

0
186

Με μια προκλητική απόφαση, το τρομοδικείο που δίκασε την υπόθεση για το σχέδιο Φοίνικας, με πρόεδρο τον πρόεδρο εφετών Β. Μπάση και μέλη τις εφέτες Αρ. Κανελλοπούλου και Παν. Γιαννακοπούλου, αγνόησε την ακροαματική διαδικασία και τα στοιχεία που προέκυψαν απ’ αυτήν, αγνόησε την εμπεριστατωμένη αγόρευση του συνηγόρου του Α. Τσαβδαρίδη, Π. Τσονάκα, και αποφάσισε την ενοχή του κατά το κατηγορητήριο, επιβάλλοντάς του συνολική ποινή 32 ετών για τέσσερες κατηγορίες, κατά συγχώνευση φυλάκιση 21 ετών!

Όπως είχε πει ο συνήγορός του, ο Τσαβδαρίδης έδρασε μόνος του, δεν υπήρξε ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, από το δέμα που έστειλε δεν προέκυψε κοινός κίνδυνος για άνθρωπο και στην πράξη όλη αυτή η ιστορία με το δέμα ήταν μια τρύπα στο νερό. Αν το δικαστήριο κατέληγε να τον κηρύξει ένοχο, η μόνη κατηγορία που θα μπορούσε να του προσάψει είναι η απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, και μάλιστα απρόσφορης, σύμφωνα με το άρθρο 309 του ΠΚ.

Το «βομβοδέμα» ήταν κυριολεκτικά τζούφιο. Το έπιασαν εννιά άνθρωποι, το σφράγισαν, κόλλησαν γραμματόσημα, έπεσε πολλές φορές κάτω και στην τελευταία πτώση προκλήθηκε μια στιγμιαία φλόγα, χωρίς να προκληθεί έκρηξη. Γι’ αυτό το τζούφιο δέμα ο Α. Τσαβαρίδης καταδικάστηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας!

Το τρομοδικείο καταδίκασε τον Τσαβδαρίδη κατά το κατηγορητήριο, γιατί τον αντιμετώπισε ως πολιτικό αντίπαλο του καπιταλιστικού συστήματος. Και εξάντλησε πάνω του τη σκληρότητά του, με στόχο να στείλει τρομοκρατικό μήνυμα στους νέους αγωνιστές.

Στα δέκα φυλακισμένα μέλη της ΣΠΦ το τρομοδικείο επέβαλε την εξίσου εξοντωτική συνολική των 74 ετών φυλάκισης (κατά συγχώνευση 21) για ηθική αυτουργία στην έκρηξη στο αυτοκίνητο της πρώην διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού Μ. Στέφη. Το μοναδικό «ενοχοποιητικό» στοιχείο ήταν ότι στις 10 Ιούνη του 2013 η Όλγα Οικονομίδου διάβασε δήλωση εκ μέρους των δέκα φυλακισμένων μελών της ΣΠΦ, με την οποία χαιρέτιζαν την ενέργεια ασύλληπτων μελών της οργάνωσης που έβαλαν βόμβα στο αυτοκίνητο της Στέφη. Είναι η πρώτη φορά που κρατούμενοι αγωνιστές καταδικάζονται -και μάλιστα σε βαριές ποινές- για ηθική αυτουργία σε ενέργεια συντρόφων τους, με τους οποίους δεν είχαν κάποια επαφή, επειδή τόλμησαν να χαιρετίσουν αυτή την ενέργεια.

Ο Σπ. Μάνδυλας αθωώθηκε με αμφιβολίες για την κατηγορία της συμμετοχής σε «τρομοκρατική» οργάνωση και χωρίς αμφιβολίες για την απόπειρα ανθρωποκτονίας με το τζούφιο «βομβοδέμα» και τις υπόλοιπες κατηγορίες. Η αθωωτική απόφαση για την κατηγορία της ένταξης σε «τρομοκρατική» οργάνωση, με αμφιβολίες, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση τη νομική επιστήμη, αλλά εξυπηρετεί σκοπιμότητες.

Όταν αθωώνεται ένας κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση από το δημόσιο για το χρόνο κράτησής του. Το έκανε ο συνήγορος του Σπ. Μάνδυλα, Α. Κανελλόπουλος, διευκρινίζοντας ότι ο εντολέας του δεν αιτείται την εκδίκαση αποζημίωσης, αλλά μόνο την αναγνώριση για αποζημίωση, όπως προβλέπεται από το άρθρο 539 του ΚΠΔ. Η χρηματική αποζημίωση που προβλέπεται από τον ΚΠΔ κινείται μεταξύ 8,8 και 29,45 ευρώ την ημέρα. Η εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος με το επιχείρημα ότι δεν έχει γίνει τελεσίδικη η απόφαση. Και το τρομοδικείο δέχτηκε την πρότασή της!

Από το αναρχικό στέκι Ναδίρ είχαν κατασχεθεί υπολογιστές. Ο συνήγορος Α. Κανελλόπουλος ζήτησε να αποδοθούν οι υπολογιστές στον Σπ. Μάνδυλα. Και αυτό το αίτημα απορρίφθηκε από το τρομοδικείο. Οι δύο αυτές αποφάσεις για τον Σπ. Μάνδυλα πιστοποιούν ότι το τρομοδικείο εξακολουθεί να τον αντιμετωπίζει, και μετά την αθώωσή του, ως πολιτικό αντίπαλο του συστήματος!

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

via ΚΟΝΤΡΑ