Εξάρχεια: Σχετικά με την απελευθέρωση συντρόφου από μπάτσους

0
220

Το βράδυ της Πέμπτης 21/2/19 στην περιοχή των Εξαρχείων και συγκεκριμένα έξω απο μαγαζί στην οδό Κωλέττη, απελευθερώσαμε αναρχικό σύντροφό μας μέσα από τα χέρια των μπάτσων της ΔΙΑΣ.

Για την αποσαφήνιση του περιστατικού και την αποκατάσταση της αλήθειας που ορισμένοι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν κάνοντας λόγο για υποτιθέμενους διακινητές ναρκωτικών, που τους σώζουν αναρχικοί μέσα στο άβατο των Εξαρχείων, παρατηρούμε πως πραγματικότητα και δημοσιογραφία ειναι καθόλα αντίθετες έννοιες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σύντροφος μας καθώς προχωρούσε στην οδό Θεμιστοκλέους στο ύψος της Ακαδημίας, δέχεται απρόκλητη επίθεση από 4 μπάτσους της ΔΙΑΣ. Χωρίς να του εξηγήσουν το παραμικρό τον ρίχνουν στο έδαφος ξεκινώντας να τον χτυπούν, ενώ τη στιγμή που προσπαθούν να του περάσουν χειροπέδες ο σύντροφος καταφέρνει και τους ξεφεύγει προς την περιοχή των Εξαρχείων. Εξάλλου είναι γνωστή η τακτική της αστυνομίας να φορτώνει ενοχοποιητικά στοιχεία και να στήνει κατηγορίες εις βάρος αγωνιστών του αναρχικού κινήματος.

Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης σύντροφοι αντιλήφθηκαν την ύποπτη κινητικότητα της αστυνομίας στην περιοχή και άρχισαν να συγκεντρώνονται. Ο σύντροφος εισήλθε σε μαγαζί της οδού Κωλέττη και οι μπάτσοι, αφού έσπασαν την πόρτα τον χτύπησαν με τα γκλόπ τους και του πέρασαν χειροπέδες. Για κακή τους τύχη, στο σημείο είχε σπεύσει έγκαιρα ομάδα αναρχικών με προφανή σκοπό την απελευθέρωση του, η οποία και επιτεύχθηκε ύστερα απο ολιγόλεπτη σύγκρουση. Το αποτέλεσμα αυτής ήταν να τραπούν σε φυγή τα 4 ένστολα καθίκια υπό βροχή τραπεζιών, καθισμάτων και λοιπών αντικειμένων αφήνοντας μας πίσω μια υπηρεσιακή μηχανή, ένα ζευγάρι χειροπέδες και φυσικά το σύντροφό μας.

Τα Εξάρχεια από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 αποτελούν αποτελούν τον πρωτέυοντα στόχο του αστικού εξευγενισμού. Από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις ”Αρετή” και την προσπάθεια δημιουργίας μετρό στην περιοχή πρίν τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, έως το σημερινό ”gentrification”, το κράτος και τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα διατηρούν έναν ανοιχτό πόλεμο ενάντια στον πολιτικό χαρακτήρα της περιοχής. Αναρχικές καταλήψεις, εγχειρήματα στέγασης και πολιτικοί χώροι πρέπει να αντικατασταθούν και στη θέση τους να έρθουν μετρό, πολυκαταστήματα και μια λαίλαπα ξενοδοχείων και διαμερισμάτων ”airbnb”. Ένα από τα μέσα στην υπηρεσία του εξευγενισμού είναι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί που εδώ και χρόνια οριοθετούν την περιοχή, στρατοπεδεύουν σε κεντρικούς δρόμους, ενώ συλλαμβάνουν και εφορμούν εναντίον αγωνιστών του ευρύτερου ανατρεπτικού χώρου και καταλήψεων ευρισκόμενοι συχνά απέναντι στην εξεγερτική αντίσταση με πολύωρες αντικατασταλτικές συγκρούσεις να ξεσπάνε στην περιοχή. Ένα απο τα βέλη στη φαρέτρα της καταστολής αποτελεί και η αναβάθμιση της ομάδας ΔΙΑΣ σε κατασταλτικό μηχανισμό επιχειρώντας να στήσει σημεία ελέγχου στο κέντρο των Εξαρχείων. Ο κεντρικός στόχος είναι η δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης με μηδενικό πολιτικό πρόσημο, που φέρνει στη μνήμη μας οργουελικές και καφκικές δυστοπίες. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι και το συγκεκριμένο περιστατικό.

Συνέχεια του γεγονότος ήταν η αναμενόμενη διαστρέβλωση της πραγματικότητας στα κεντρικά δελτία ειδήσεων. Συγκεκριμένα στο Σκάι ο παρουσιαστής Οικονόμου και η υφυπουργός Προστασίας του πολίτη Παπακώστα επιδόθηκαν σε μια ψευδοαντιπαράθεση, που από τη μια θέτει τους αναρχικούς ως προστάτες εγκληματιών και ναρκεμπόρων και απο την άλλη πλευρά τοποθετεί τους μπάτσους στη θέση του προστάτη του κοινωνικού συνόλου. Το μόνο όμως που αναδεικνύεται μέσα από αυτή την ψευδή σύγκρουση είναι η ενότητα της θεαματικής προσέγγισης της άρχουσας ιδεολογίας. Η μόνη όμως πραγματική αντιπαράθεση που λαμβάνει χώρα στα Εξάρχεια εδώ και χρόνια, είναι η σύγκρουση δύο κόσμων. Αυτού της Ελευθερίας, του Αγώνα και της Αναρχίας εναντίον αυτού του εμπορίου ναρκωτικών, του κράτους και της εξουσίας. Ειδικότερα στα Εξάρχεια οι αναρχικοί βρίσκονται διαχρονικά σε ανοιχτή σύγκρουση με τους μαφιόζους και τις συμμορίες τους, οι οποίες τελούν υπό την προστασία των μπάτσων του Ε’ Αστυνομικού τμήματος, του Α.Τ. Ομονοίας και των νταβάδων τους του υπουργείου δημόσιας τάξης. Η πιό ταιριαστή απάντηση στα σκουλήκια της δημοσιογραφίας έρχεται από την ”Κοινωνία του θεάματος” του Γκύ Ντεμπόρ: ”Εκείνο που κρύβεται πίσω από τις θεαματικές αντιθέσεις είναι η ενότητα της αθλιότητας. Και αν διάφορες μάσκες της ίδιας αλλοτρίωσης αντιμάχονται πίσω από τις μάσκες της απόλυτης εκλογής, αυτό συμβαίνει γιατί είναι όλες θεμελιωμένες πάνω σε πραγματικές απωθημένες αντιφάσεις. Το θέαμα υφίσταται με μια μορφή συγκεντρωμένη ή διάχυτη, ανάλογα με τις ανάγκες του συγκεκριμένου σταδίου της αθλιότητας που αρνείται και συντηρεί. Και στις δυο περιπτώσεις δεν είναι παρά μια εικόνα ευτυχισμένης ενοποίησης περιβαλόμενη απο θλίψη και τρόμο, στο γαλήνιο κέντρο της δυστυχίας”.

Κλείνοντας, για οτιδήποτε συμβεί στο σύντροφο μας, υπεύθυνους θεωρούμε την υφυπουργό Προ.Πο Κατερίνα Παπακώστα και τον γ.γ. του σωματείου ειδικών φρουρών Στράτο Μαυροειδάκο, που κυρήσσει ανοιχτά τη σύγκρουση. Τον ενημερώνουμε ότι στη σύγκρουση αυτή έχουμε πάρει θέση εδώ και χρόνια…

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΣΑΣ

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΝ

Αναρχικοί/ες για την αντικατασταλτική αυτοάμυνα

via athens.indymedia.org