Εξάρχεια: Κρεσέντο βίας και χυδαιότητας από αυτοαποκαλούμενους ανθρώπους

0
281

Εξάρχεια: Κρεσέντο βίας και χυδαιότητας από αυτοαποκαλούμενους ανθρώπους (6 Δεκέμβρη 2019)

Σκοπός της ελληνικής αστυνομίας δεν ήταν να μη γίνουν “επεισόδια”, σκοπός της ήταν να επιβληθεί απαγόρευση συγκεντρώσεων και η διάχυση του φόβου στα Εξάρχεια χθες 6 Δεκέμβρη 2019. Απλά δεν το ανακοινώνουν ανοιχτά γιατί η απαγόρευση συγκεντρώσεων και κυκλοφορίας δεν είναι χαρακτηριστικό της δημοκρατίας, λέει. Ο σχεδιασμός όπως φάνηκε και από την καταστολή όσων τόλμησαν να κυκλοφορήσουν στα Εξάρχεια στις 17 Νοέμβρη επαναλήφθηκε και χθες.

Εκεί που όλα δείχνουν ήρεμα, ξαφνικά δίνεται σύνθημα για συλλήψεις, όχι γιατί έχει συμβεί κάτι, αλλά αποκλειστικά και μόνο γιατί έχουν δοθεί εντολές για συλλήψεις. Σημασία για το αξιόποινο της πράξης σου είναι η ίδια η ύπαρξη σου στο δημόσιο χώρο. Κάτι το οποίο είναι πέρα από προφανές στο παραπάνω βίντεο, όπου ενώ δεν έχει προηγηθεί απολύτως τίποτα και τα ΜΑΤ απλά στέκονται, ξαφνικά και ταυτόχρονα πέφτει σήμα και τα ΜΑΤ αρχίζουν να κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις με σκοπό να συλλάβουν όποιον βρουν πρώτο ή πρώτη μπροστά τους ή αυτόν ή αυτή που θα αρχίσει να τρέχει. Δεν παίζει κανέναν ρόλο για αυτούς είτε στέκεσαι, είτε κινείσαι, αν έχεις πει κάτι ή έχεις κάνει κάτι. Δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει ότι έχουν πάρει εντολές από το αρχηγείο για συλλήψεις. Όπως άλλωστε έγινε έκδηλα καταφανές στο βίντεο αυτό που δημοσιεύθηκε χθες https://www.youtube.com/watch?v=xgz6Q… και αυτό που δημοσιεύθηκε σήμερα https://www.youtube.com/watch?v=URvEs…

Στο εξής συγκεντρωτικό βίντεο καταγράφονται κάποια άγνωστα πλάνα από την κρατική βία και καταστολή στις 6 Δεκέμβρη και κάποια γνωστά από άλλη οπτική γωνία (τα πλάνα είναι διαθέσιμα στους δικηγόρους των ανθρώπων που συνελήφθησαν).

00:00 έως 00:45 από την άλλη πλευρά το συμβάν με το αγόρι που ξυλοκοπείται και σέρνεται από το εσώρουχο όπου πέρα από τα χτυπήματα επιχειρείται στραγγαλισμός του (ενώ είναι με χειροπέδες στο έδαφος σηκώνουν όλο το βάρος του με λαβή από το λαιμό και τον σέρνουν ανάποδα πάλι με λαβή και πίεση στον λαιμό) εν μέσω χημικών. Αποχωρώντας μπάτσος, χωρίς να απειλείται, ρίχνει ασφυξιογόνο προς κάποιους λίγους συγκεντρωμένους, μέσα σε κατοικημένη περιοχή και ακριβώς κάτω από ξενοδοχείο. Αυτά είναι τα Εξάρχεια με Μπακογιάννη, Χρυσοχοίδη, Μητσοτάκη.

00:45 έως 01:10 Ένα ακόμη βίντεο αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΑΤ συνελάμβαναν κόσμο χτες. Εκεί που όλα δείχνουν ήρεμα, ξαφνικά δίνεται σύνθημα για συλλήψεις, όχι γιατί έχει συμβεί κάτι, αλλά αποκλειστικά και μόνο γιατί έχουν δοθεί εντολές για συλλήψεις. Σημασία για το αξιόποινο της πράξης σου είναι η ίδια η ύπαρξη σου στο δημόσιο χώρο. Κάτι το οποίο είναι πέρα από προφανές στο απόσπασμα αυτό του βίντεο, όπου ενώ δεν έχει προηγηθεί απολύτως τίποτα και τα ΜΑΤ απλά στέκονται, ξαφνικά και ταυτόχρονα πέφτει σήμα και αρχίζουν να κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις με σκοπό να συλλάβουν όποιον βρουν πρώτο ή πρώτη μπροστά τους ή αυτόν ή αυτή που θα αρχίσει να τρέχει. Όπως συμβαίνει και με το παιδί στο βίντεο που απλά στέκεται και συλλαμβάνεται χωρίς κανέναν απολύτως λόγο.

01:10 έως 01:33 Κάτοικος αντιδρά από μπαλκόνι για τη βία και τα χημικά από τον στρατό των ΜΑΤ και ζητά επανειλημμένα το όνομα του διμοιρίτη, ο οποίος αρχίζει με χειρονομίες να την απειλεί.

01:33 έως 02:18 από άλλη οπτική γωνία οι συλλήψεις των δυο κοριτσιών που απλά άρχισαν να τρέχουν σε ένα από τα μαρς το ΜΑΤ για συλλήψεις στο σωρό.

Στο 02:07 ο διμοιρίτης δίνει εντολή “Κάντε πίσω τους δημοσιογράφους” για να μην καταγράφουν τις συλλήψεις, τους εξευτελισμούς και το ξύλο.

Χθες η Ελληνική Αστυνομία κάλεσε με ανακοίνωση “τους πολίτες που ήταν μάρτυρες ανάλογων περιστατικών ή έχουν υποστεί βία να καταγγείλουν τα συμβάντα στον Συνήγορο του Πολίτη”. Με άλλα λόγια το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αφήνει έκθετα τα όργανα του και παραδέχεται ότι έχει χάσει τον έλεγχο τους. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καλεί τον Πολίτη να απευθυνθεί στον Συνήγορο του Πολίτη γιατί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παραδέχεται ότι δεν έχει τον έλεγχο των οργάνων Προστασίας του Πολίτη που συλλαμβάνουν Πολίτες για να προστατέψουν τους ίδιους τους Πολίτες που συλλαμβάνουν.

Κι ας μη σπεύσουν κάποιοι να πουν ότι αυτό δεν είναι δημοκρατία. Αυτό ακριβώς το καθεστώς είναι η δημοκρατία, αυτή ήταν πάντα, όπως και τα εκατοντάδες μικρά και μεγάλα περιστατικά ατιμώρητης αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας που συμβαίνουν καθημερινά χωρίς να γίνονται γνωστά, γιατί εκεί δεν υπήρχε κάμερα πολίτη για να τα καταγράψει.

Και όλα αυτά περί ελέγχου των ΜΑΤ είναι φαιδρά. Όσοι κι όσες ήταν κάτω είδαν και στις 17 Νοέμβρη και στις 6 Δεκέμβρη το ίδιο σκηνικό να επαναλαμβάνεται. Οι συλλήψεις στο σωρό, χωρίς να έχει προηγηθεί απολύτως τίποτα, γίνονταν έπειτα από εντολές στους ασυρμάτους από το αρχηγείο τους.