Εξάρχεια: Καταγγελία παρουσίας ασφαλιτών στο καφενείο της πλατείας

0
662

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

Νωρίς το βράδυ της Δευτέρας 8/6, την ώρα που στην πλατεία Εξαρχείων πραγματοποιούνταν συλλογική κουζίνα αλληλεγγύης, σε ένα από τα τραπέζια στον εξωτερικό χώρο του Καφενείου κάθισαν δύο άτομα, που γρήγορα αναγνωρίστηκαν από τον εργαζόμενο, θαμώνες και γείτονες, πως ήταν αστυνομικοί με πολιτικά- ο ένας εκ των οποίων μάλιστα γνωστός για την παρουσία του στη γειτονιά. Αυτοί οι δύο θρασύδειλοι τύποι, με την κάλυψη που τους παρείχε η παρουσία της ομάδας ‘Δέλτα’, η οποία βρισκόταν στρατοπεδευμένη λίγα μέτρα παραπέρα, επιχειρούσαν να βιντεοσκοπήσουν με τα κινητά τους τον γύρω κόσμο, ενώ είναι προφανές πως με την ερειστική και προκλητική τους συμπεριφορά απέναντι στον εργαζόμενο εκείνη τη στιγμή Α..Σ., σκοπό είχαν να «δηλώσουν την παρουσία τους» και όχι μόνο, σε έναν χώρο που ποτέ ανά τα χρόνια δεν υπήρξαν ευπρόσδεκτοι. Έτσι, όταν τους απαιτήθηκε να φύγουν, εκείνοι αρνούνταν πεισματικά, κινούμενοι προς το μέρος του, απειλώντας πως θα του επιτεθούν, φωνάζοντας χυδαίες βρισιές και απειλές, όπως «αύριο θα ξανάρθουμε» και «θα σε ξαναβρούμε», επιδεικνύοντας τα γεμάτα τσαντάκια τους, για να φύγουν τελικά, έπειτα από την επίμονη στάση του Α.Σ.

Πρόκειται για ένα περιστατικό που έρχεται να προστεθεί σε μια συνέχεια γεγονότων, σε ότι αφορά το Καφενείο ως στέκι της γειτονιάς των Εξαρχείων, με πιο πρόσφατο, όταν κάποιες μέρες νωρίτερα αστυνομικοί της ομάδας ‘Δέλτα’ από το απέναντι πεζοδρόμιο βιντεοσκοπούσαν με τα κινητά τους τον εσωτερικό χώρο, με αποκορύφωμα φέτος τον χειμώνα, όταν ΟΚΠΕ και ΜΑΤ το πολιορκούσαν, επιχειρώντας να σπάσουν την πόρτα του. Αυτοί οι τύποι σήμερα βέβαια, είναι δύο από τους αμέτρητους οπλισμένους αστυνομικούς, ένστολους και μη, μηχανοκίνητους και πεζούς, που έχουν καταλάβει τη γειτονιά μας με όρους κατοχής τον τελευταίο χρόνο και που την περίοδο της «καραντίνας» θεώρησαν πως μπορούν να την μετατρέψουν σε άτυπο τσιφλίκι τους, επιβάλλοντας ένα καθεστώς μόνιμου ελέγχου. Την ίδια ώρα βέβαια το ναρκεμπόριο συνεχίζεται κανονικά και να πούμε εδώ πως πέρυσι την άνοιξη και το καλοκαίρι, όλοι/ ες εμείς που εργαζόμαστε στο Καφενείο, αναγκαζόμασταν να εργαζόμαστε με τις σφαίρες των ναρκεμπόρων να περνούν δίπλα από τα κεφάλια μας.

Πρόκειται για ένα καθεστώς που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή του κόσμου των Εξαρχείων σήμερα⸱ όσων εργαζόμαστε εδώ, και όλων εμάς, που χρόνια τώρα, επιμένουμε να τα αγαπάμε και να μην τα εγκαταλείπουμε. Ένα καθεστώς που καταρρίπτει στην πράξη αφηγήματα πως η αστυνομία, που στη συλλογική μνήμη της γειτονιάς έχει δολοφονήσει δύο 15χρονα παιδιά, θα μπορούσε ποτέ να συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της.

Έπειτα λοιπόν από τις απειλές που εξαπολύθηκαν χτες, επιδιώκουμε η δημοσιοποίηση αυτού του περιστατικού να λειτουργήσει σαν ένα πέπλο προστασίας της εργασίας μας και εν τέλει, της ίδιας μας της ακεραιότητας από ενδεχόμενες «ασφαλίτικες» πρακτικές τα βράδια που θα γυρνάμε στα σπίτια μας…

via Καφενείο / Kafeneio