Έτοιμο το προεδρικό διάταγμα για την απαγόρευση των μικρών διαδηλώσεων

0
242

Ποια πλέον είναι η διαφορά μας από μια δικτατορία? Άλλωστε και αυτή που έχουμε τώρα, είναι μια κοινοβουλευτική δικτατορία, που απλώς είναι 3 οι βασικοί εταίροι και 2 οι συμπληρωματικοί, ανάλογα με τι θέλουν να περάσουν. Ή ότι θέλουν να επιβάλουν όπως αυτό το νομοσχέδιο. Κάθε φορά που θα καλείτε συγκέντρωση θα πρέπει να μετράνε τον κόσμο για να δούνε αν είναι 200 για να μπορέσουν να κάνουν μια προδιαγεγραμμένη βόλτα, μέσα στην γενική αδιαφορία και τον ωχαδερφισμό της κοινωνίας γύρω τους.

Κανείς από αυτούς άλλωστε δεν αντέδρασε ποτέ του ουσιαστικά σε ότι γινόταν γύρω του. Οι φράσεις : “έχει ο θεός”, και τώρα τι καταλαβαίνουν αυτοί που διαδηλώνουν”, “έχω ένα γνωστό που έχει μπατζανάκη/ξάδερφο/φίλο κάποιον που δουλεύει στο πολιτικό γραφείο του τάδε πολιτευτή/βουλευτή” και φυσικά “στα @ρχι@δια μου”  ήταν στο καθημερινό ρεπερτόριο. Και έτσι πίστευαν ότι θα τα βγάλουν πέρα είτε με θεϊκή παρέμβαση, είτε με το δεδομένο “πολιτικό μέσο”, είτε με την πλήρη αδιαφορία. Και παρότι η λαίλαπα ήρθε πάνω τους, αυτοί συνέχισαν το ίδιο πιστεύοντας ότι τους πασάρει. Απεργίες και συγκρούσεις που κρατούσαν 1-2 μέρες ήταν αυτά που τους χάλαγαν την ησυχία τους και ζητούσαν πιο αυστηρά μέτρα για τις διαδηλώσεις. Και τώρα τα έχουν. Ας ευχαριστηθούν χούντα και ας το βουλώσουν. Αλλά να μην τρέχουν πλέον να ζητάνε και συμπαράσταση γιατί είναι άξιοι της μοίρας τους. 

Αλλά κανείς τους δεν σκέφτηκε πόσο εύκολα αυτό το διάταγμα θα ανάψει τόσες περισσότερες πυρκαγιές, που δεν θα τις σβήνει καμιά αστυνομική – νομική τρομοκρατία και καμιά νεοναζιστική παρακρατική συμμορία. Και όταν αυτές οι φωτιές ανάψουν, θα καούν και αυτοί μαζί με τα αφεντικά που τα γλύφουν για ένα ψίχουλο. Και καθώς πλέον ζούμε στην εποχή της πληροφορίας (που συνεπάγεται την αποθήκευση της μαζί με την στάση του καθενός μας) δεν θα μπορούν να ξεπλυθούν στην κολυμπήθρα καμιάς εξέγερσης και να το παίξουν όψιμοι αντιστασιακοί, όπως τόσες άλλες φορές στο παρελθόν.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη υπέγραψε το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον περιορισμό των μικρού μεγέθους συγκεντρώσεων.

Το Σχέδιο απεστάλη στο ΣτΕ.

Το πλήρες κείμενο του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, “Τροποποίηση του π.δ. 141/1991 (Α΄ 58/30-04-1991), “Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και θέματα οργάνωσης Υπηρεσιών”, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει”, έχει ως ακολούθως:

Άρθρο 1

Αρμοδιότητα αστυνομικής αρχής επί δημοσίων συναθροίσεων

Στο άρθρο 131 του π.δ. 141/1991 (Α΄ 58) η παράγραφος 2 αναριθμείται σε 3 και προστίθεται παράγραφος 2 ως εξής:

“2. α) Οι συναθροίσεις διεξάγονται κατά τρόπο που δεν διαταράσσεται παρά στο μέτρο του απολύτως αναγκαίου η οδική κυκλοφορία και η κοινωνικοοικονομική ζωή της πόλης. Σε πόλεις με πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων κατοίκων δεν επιτρέπεται η κατάληψη ολόκληρου του οδοστρώματος και η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από ιδιαίτερα μικρές, σε σχέση με τη σημασία της συγκεκριμένης οδού για την εξυπηρέτηση της οδικής κυκλοφορίας και της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης, συναθροίσεις. Η εκτίμηση περί του ιδιαίτερα μικρού μεγέθους της συνάθροισης και η δυνατότητα περιορισμού της σε μέρος του οδοστρώματος ανήκει στον αρμόδιο Αστυνομικό Διευθυντή, ο οποίος εκδίδει σχετική απόφαση την οποία γνωστοποιεί άμεσα στους ενδιαφερομένους. Η απόφαση αυτή μπορεί να είναι κατ’ αρχάς προφορική και έπεται η έγγραφη διατύπωση και επίδοσή της εντός 24 ωρών. Κατά τη λήψη της προαναφερόμενης απόφασης υποχρεωτικά λαμβάνεται υπόψη ιδίως ο αριθμός των συμμετεχόντων στη συνάθροιση και η σημασία της συγκεκριμένης οδού για την κυκλοφορία των οχημάτων δημόσιας συγκοινωνίας, την τουριστική κίνηση της περιοχής, την ομαλή πρόσβαση σε αρχαιολογικούς ή ιστορικούς χώρους και την εν γένει εμπορική και οικονομική δραστηριότητα.

β. Οι ως άνω περιορισμοί δεν ισχύουν για συναθροίσεις και πορείες που εξαγγέλλονται και διοργανώνονται από πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή και από τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις ή για συναθροίσεις ιστορικού εορτασμού ή επετειακού χαρακτήρα.

γ. Επί παραβάσεων ισχύουν οι κείμενες ποινικές διατάξεις”.

Άρθρο 2

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.