Eπίλογος στην υπόθεση Χαλανδρίου: Τρομο-καταδίκες χωρίς εξατομικευμένα στοιχεία!

0
188

Στις 26 Ιούνη του 2017, το τρομοδικείο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με πρόεδρο την Ζ. Στράτα, ανακοίνωσε την απόφασή του επί της ενοχής ή μη έντεκα κατηγορούμενων για τη λεγόμενη «υπόθεση του Χαλανδρίου», για την οποία σε πρώτο βαθμό δίκασαν δύο Τριμελή Εφετεία Κακουργημάτων, τα οποία καταδίκασαν έντεκα αναρχικούς αγωνιστές, από τους οποίους έξι είναι μέλη της ΣΠΦ.

Το τρομοδικείο του δεύτερου βαθμού κινήθηκε στη λογική της εισαγγελέα Ε. Καρκαμπούνα, που είχε ως στόχο να σώσει το κύρος της Αντιτρομοκρατικής και των δύο προκλητικών πρωτόδικων αποφάσεων. Η εισαγγελέας Καρκαμπούνα βάφτισε το σπίτι στο Χαλάνδρι γιάφκα. Αγνόησε προκλητικά τι κατέθεσε στο τρομοδικείο, στις 20 Οκτώβρη του 2016, το πρώην στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής, Π. Χηνόπουλος, για το σπίτι στο Χαλάνδρι. Η εισαγγελέας χαρακτήρισε αυτό το κοινό σπίτι, «εργαστήριο κατασκευής αυτοσχέδιων ωρολογιακών εκρηκτικών μηχανισμών και παρασκευαστήριο αυτοσχέδιας εκρηκτικής ύλης».

Εξίσου προκλητικά αγνόησε και το τρομοδικείο όσα κατέθεσε ο πρώην αντιτρομοκρατικάριος Π. Χηνόπουλος και καταδίκασε αναρχικούς αγωνιστές για κατοχή και κατασκευή «εκρηκτικών υλών-βομβών» στο σπίτι του Χαλανδρίου. Εκφωνώντας την απόφαση η πρόεδρός δεν ανέφερε το σκεπτικό με το οποίο χαρακτήρισε γιάφκα ένα νεολαίστικο-φοιτητικό σπίτι. Προφανώς, υιοθέτησε το σκεπτικό της εισαγγελέα, το οποίο θα μάθουμε όταν καταγραφεί η απόφαση.

Επειδή αυτή η προσέγγιση για το σπίτι στο Χαλάνδρι είναι προκλητική, κρίνουμε αναγκαίο να θυμίσουμε την τοποθέτηση του Π. Χηνόπουλου, όπως καταγράφηκε από το ρεπορτάζ μας:

Στις 20 Οκτώβρη του 2016, εξετάστηκε από το τρομοδικείο του δεύτερου βαθμού το στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής Παρ. Χηνόπουλος και ρωτήθηκε εξαντλητικά αν το σπίτι στο Χαλάνδρι ήταν γιάφκα ή ένα συνηθισμένο φοιτητικό σπίτι. Τον διάλογο του συνηγόρου Ηρ. Γράψα και του αντιτρομοκρατικάριου Χηνόπουλου τον παρακολούθησε και η εισαγγελέας Καρκαμπούνα και όφειλε (όπως και οι δικαστές) να σχηματίσει από εκείνη τη στιγμή τη δικανική πεποίθηση, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, ότι το σπίτι στο Χαλάνδρι ήταν ένα φυσιολογικό σπίτι όπου κατοικούσαν νλεοι, και όχι «εργαστήριο κατασκευής αυτοσχέδιων ωρολογιακών εκρηκτικών μηχανισμών και παρασκευαστήριο αυτοσχέδιας εκρηκτικής ύλης», όπως ισχυρίστηκε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας, κάνοντας μια κατασκευή.

Αντιγράφουμε από ρεπορτάζ με τίτλο «Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!», που δημοσιεύτηκε στην «Κόντρα» και στην ιστοσελίδα μας στις 12 Νοέμβρη του 2016:

«Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα, δήλωσε στις 20 Οκτώβρη, καταθέτοντας στο πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο οργανωτής της πρώτης τρομοδίκης του Χαλανδρίου Παρασκευάς Χηνόπουλος, πρώην στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής. Η δήλωση του αντιτρομοκρατικάριου  έχει ξεχωριστή σημασία, αν αναλογιστούμε ότι το βάφτισμα ενός φοιτητικού σπιτιού στο Χαλάνδρι επέτρεψε στην κακόφημη Αντιτρομοκρατική να δημιουργήσει μια δεξαμενή, από την οποία αντλούσε “μέλη της ΣΠΦ“. Φυσικά η δεξαμενή περιείχε μόνο αναρχικούς. Οι “γόνοι καλών οικογενειών“, που επίσης περνούσαν από το σπίτι, θεωρήθηκαν “υπεράνω υποψίας“.

Ο Χηνόπουλος ήταν από τα στελέχη αυτής της τρομουπηρεσίας που οργάνωσε τις παρακολουθήσεις  του φοιτητικού σπιτιού, τις συλλήψεις, τη συγκρότηση της δικογραφίας και την κατανομή των υπηρεσιακών δυνάμεων: Ποιοί από τους αντιτρομοκρατικάριους θα καταθέσουν και τι θα καταθέσουν στην προανάκριση, στην ανάκριση και στο δικαστήριο. Το σχέδιο προέβλεπε ότι στις κρίσιμες ερωτήσεις θα απαντούν “δεν θυμάμαι“, “δεν γνωρίζω“.

Αυτός, λοιπόν, ο οργανωτής και… εργολάβος μετατροπής ενός κοινού σπιτιού σε κεντρική γιάφκα της ΣΠΦ “κλάταρε“. Είχε προηγηθεί δικό μας ρεπορτάζ με τίτλο: “Ενας ασφαλίτης της Αντιτρομοκρατικής συγγραφέας παιδικών παραμυθιών“, η παρουσία του συνηγόρου Φρ. Ραγκούση και η ενδελεχής εξέτασή του από τον συνήγορο Ηρ. Γράψα. “Κλάταρε“ και δήλωσε: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα  Η δήλωση αυτή όχι από κάποιον τυχαίο ασφαλίτη, αλλά από έναν αξιωματικό που ήταν από τους οργανωτές της δίωξης κατά των αναρχικών αγωνιστών, τινάζει στον αέρα όλη τη βρώμικη ιστορία που κατασκεύασε η Αντιτρομοκρατική.

Οι κατηγορούμενοι για τις δύο υποθέσεις του Χαλανδρίου που δήλωσαν ότι είναι μέλη της ΣΠΦ και ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη για τη δράση της οργάνωσής τους, δεν μετατρέπονται αυτόματα σε ενόχους για τις ενέργειες της οργάνωσης, χωρίς στοιχεία που να εξατομικεύουν τη συμμετοχή τους σ’ αυτές. Τέτοια στοιχεία δεν προέκυψαν, ούτε στην προανάκριση, ούτε στην ανάκριση, ούτε στην ακροαματική διαδικασία της πρώτης τρομοδίκης, πρωτόδικα και σε δεύτερο βαθμό. Το ίδιο ισχύει και για τους αναρχικούς αγωνιστές που από την πρώτη στιγμή βροντοφώναξαν ότι δεν υπήρξαν ποτέ μέλη της ΣΠΦ.

Με τη δήλωσή του ο Χηνόπουλος ομολογεί ότι ψευδώς χαρακτήρισαν το σπίτι στο Χαλάνδρι σαν γιάφκα, στις 23 Σεπτέμβρη του 2009. Με τον χαρακτηρισμό “γιάφκα“ μπορούσαν να διώκουν συνέχεια αναρχικούς των οποίων είχαν βρεθεί αποτυπώματα ή βιολογικό υλικό σε μείγματα, ακόμα και σε κινητά αντικείμενα. Εγινε και τρίτη τρομοδίκη , την οποία είχαν παραπεμφθεί ως κατηγορούμενοι ο Κ. Σακκάς, ο Αρ. Ντάλιος και ο Ν. Ρωμανός, στην οποία όμως απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες για συμμετοχή σε “τρομοκρατική“ οργάνωση, για προμήθεια, κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών και για κατοχή όπλων.

Η δήλωση του τότε αξιωματικού της Αντιτρομοκρατικής και νυν Διευθυντή Ασφαλείας Χανίων, Παρ. Χηνόπουλου, προέκυψε μετά από απανωτές ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης και από συνεχείς παρεμβάσεις της προέδρου  του τρομοδικείου Ζαμπέτας Στράτα. Παραθέτουμε το διάλογο:

Συνήγορος (Ηρ. Γράψας): Η εικόνα του σπιτιού που συναντήσατε ήταν η εικόνα ενός χώρου φυσιολογικού, μιας κατοικίας που μένει, εν πάση περιπτώσει όχι μια οικογένεια με παιδάκια, αλλά νεαρά άτομα; Ηταν μια εικόνα ενός σπιτιού φυσιολογική;
Π. Χηνόπουλος: Μάλιστα
Συνήγορος: Η εικόνα που είδατε εσείς παρέπεμπε σε γιάφκα;
Πρόεδρος Ζαμπέτα Στράτα: Είπε φυσιολογική.
Συνήγορος: Οχι, είναι άλλη η ερώτηση που κάνω, κυρία πρόεδρε: Παρέπεμπε σε γιάφκα;
Χηνόπουλος: Οχι
Συνήγορος: Είχε κάτι που να θυμίζει;
Χηνόπουλος: Οχι
Πρόεδρος: Οχι
Συνήγορος: Εχετε βρει ποτέ -υπάρχει μια οργάνωση που αυτοαποκαλείτε ΣΠΦ- σείς έχετε βρει ποτέ κάποια γιάφκα;
Πρόεδρος: Δεν έχει καταθέσει νομίζω κάτι τέτοιο μέχρι τώρα.
Συνήγορος: Οχι, άλλο τον ρώτησα. Αν έχει βρεθεί κάποια γιάφκα.
Χηνόπουλος: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα.
Συνήγορος: Δεν έχετε πει γιάφκα, μάλιστα.
Χηνόπουλος: Δεν έχω πει πουθενά τη λέξη γιάφκα.
Συνήγορος: Μάλιστα. Το λέω γιατί στον Τύπο αυτό το σπίτι προβλήθηκε ως γιάφκα.
Πρόεδρος: Δεν μας απασχολεί ο Τύπος αυτή τη στιγμή, κύριε συνήγορε, ερωτήσεις συγκεκριμένες θα βάλετε.
Συνήγορος: Ενημερώνεται (σ.σ ο Τύπος) από την Ασφάλεια.
Πρόεδρος: Αφήστε το σχόλιό σας, κ συνήγορε, ας πάμε στις ερωτήσεις τις συγκεκριμένες».

Οι απαντήσεις του τότε υπεύθυνου αξιωματικού της Αντιτρομοκρατικής, ότι το σπίτι στο Χαλάνδρι δεν ήταν γιάφκα, αλλά ένα φυσιολογικό σπίτι που έμεναν νεαρά άτομα, κι ότι αυτός ποτέ δεν μίλησε για γιάφκα, έκαναν θρύψαλα το σαθρό κατηγορητήριο που κατασκεύασε η Αντιτρομοκρατική και αναπαρήγαγε ο δικαστικός μηχανισμός. Αυτό το σαθρό κατηγορητήριο αποφάσισε να νεκραναστήσει η εισαγγελέας της έδρας με την κατασκευή που έκανε, προκειμένου να καλύψει την ανυπαρξία εξατομικευμένων ενοχοποιητικών στοιχείων για συμμετοχή στις ενέργειες της οργάνωσης, για τους Χαρ. Χατζημιχελάκη, Παν. Αργυρού, Γ. Νικολόπουλο, Μ. Νικολόπουλο και Δ. Μπολάνο, που με δηλώσεις τους έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή τους στη ΣΠΦ. Υπάρχει και το μέλος της ΣΠΦ Χρ.Τσάκαλος, ο οποίος όμως κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε μόνο για συγκρότηση και ένταξη στην οργάνωση, οπότε η εισαγγελέας αναγκαστικά δεν μπορούσε να τον συμπεριλάβει στην πρόταση ενοχής για κάποιες από τις ενέργειες της οργάνωσης, που με την κατασκευή της περί γιάφκας απέδωσε στα υπόλοιπα μέλη της ΣΠΦ που δικάζονται σ’ αυτή την τρομοδίκη.

Το τρομοδικείο, λοιπόν, αναγόρευσε το σπίτι στο Χαλάνδρι σε χώρο κατασκευής εκρηκτικών υλών-βομβών, προφανώς για να καταδικάσει τα μέλη της ΣΠΦ, Π. Αργυρό, Χ. Χατζημιχελάκη, Γ. Νικολόπουλο, Μ. Νικολόπουλο και Δ. Μπολάνο και τον Γ. Καραγιαννίδη (για τον οποίο αποφάσισαν ότι δεν ήταν μέλος της ΣΠΦ) για κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών υλών-βομβών, ενώ δεν έχουν το παραμικρό ενοχοποιητικό στοιχείο για τους έξι αυτούς αναρχικούς αγωνιστές.

Για να χρυσώσει το χάπι, το τρομοδικείο διευκρίνισε, ότι «η γραμμή του Δικαστηρίου είναι ότι οι πράξεις στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και η υπόθεση του Χηνοφώτη δεν εμπίπτει, τουλάχιστον κατά πλειοψηφία, στις κατηγορίες των παρόντων κατηγορούμενων. Περιορίζεται στις κατασκευές και εκρήξεις. Στις κατασκευές που έχουν γίνει στο σπίτι στο Χαλάνδρι και στις κατασκευές-τοποθέτηση που έχει γίνει στο σπίτι της Κατσέλη». Με τη δήλωση αυτή η πρόεδρος Ζαμπ. Στράτα ξεκαθάρισε ότι βάφτισαν το σπίτι στο Χαλάνδρι χώρο όπου κατασκευάζονταν εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Αυτός ο ισχυρισμός, όμως, δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο, είτε της ανάκρισης είτε της ακροαματικής διαδικασίας. Το μόνο που βρέθηκε ήταν χύτρες και όχι εκρηκτικοί μηχανισμοί. Τα λεγόμενα του τρομοδικείου για κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών υπαγορεύτηκαν από τη σκοπιμότητα να διασωθεί το κύρος της Αντιτρομοκρατικής που χαρακτήρισε «γιάφκα» ένα νεολαίστικο σπίτι.

Η απόφαση του τρομοδικείο επί της ενοχής ή μη των κατηγορούμενων είναι:

Κωνσταντίνα Καρακατσάνη: ομόφωνα αθώα.
Αλέξανδρος Μητρούσιας: Αθώος για όλες τις πράξεις, κατά πλειοψηφία 3-2.
Παναγιώτης Μασούρας: Αθώος κατά πλειοψηφία 3-2 για ένταξη στην οργάνωση. Αθώος ομόφωνα για την πράξη της προμήθειας, κατοχή και κατασκευής εκρηκτικών υλών-βομβών.  Αθώος της συνδρομής στην έκρηξη στο σπίτι της Κατσέλη. Παύση της δίωξης όλων των λοιπών πλημμελημάτων, κατ΄ άρθρο 9 του νόμου 4411/2016.
Γιώργος Καραγιαννίδης: Αθώος κατά πλειοψηφία 3-2 για ένταξη στην οργάνωση. Ενοχος απλής συνέργειας στην κατοχή και κατασκευή κατ’ εξακολούθηση εκρηκτικών υλών, μηχανισμών, κατά πλειοψηφία 3-2. Αθώος για απλή συνέργεια στην έκρηξη στο σπίτι της Κατσέλη.
Η πρόταση της εισαγγελέα για τον Γ. Καραγιανίδη ήταν αθωωτική, όχι μόνο για την ένταξη στην οργάνωση και για απλή συνέργεια στην έκρηξη στο σπίτι της Κατσέλη, αλλά και για την κατοχή και κατασκευή δύο εκρηκτικών μηχανισμών. Ηρθε, λοιπόν, το τρομοδικείο και τον καταδίκασε αυθαίρετα για την κατοχή και κατασκευή δύο εκρηκτικών μηχανισμών της ΣΠΦ! Μιλάμε την απόλυτη αυθαιρεσία και ετσιθελισμό. Καταδίκασαν τον Γ. Καραγιαννίδη για δύο πράξεις της ΣΠΦ, ενώ ταυτόχρονα τον αθώωσαν για ένταξη στην οργάνωση!

Τους Κ. Καρακατσάνη, Αλ. Μητρούσια και Π. Μασούρα τους αθώωσαν, γιατί δεν υπήρχαν στοιχεία ούτε για παραπομπή τους. Προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα άλλοθι αντικειμενικότητας. Οτι διερεύνησαν την υπόθεση και για τους τρεις δεν προέκυψαν στοιχεία, ενώ για τα μέλη της ΣΠΦ και τον Γ. Καραγιαννίδη προέκυψαν!

Εμμ. Γιόσπας: Πρωτόδικα είχε αθωωθεί για ένταξη στη ΣΠΦ και είχε καταδικαστεί για τρία πλημελήμματα. Το ένα απ’ αυτά ήταν «ληστεία» για μια πράξη της πλάκας (είχαν αφαιρεθεί από δημοτικούς αστυνομικούς μπλοκ με τα οποία έβαζαν πρόστιμα). Το τρομοδικείο τον καταδίκασε γι’ αυτό το πλημέλημμα, ενώ  τα δύο άλλα πλημελήμματα παραγράφηκαν λόγω οκταετίας.
Τα μέλη της ΣΠΦ, Παναγιώτης Αργυρού, Χάρης Χατζημιχελάκης, Γιώργος Νικολόπουλος, Μιχάλης Νικολόπουλος και Δαμιανός Μπολάνοκαταδικάστηκαν:
α) Για ένταξη και συγκρότηση στην οργάνωση ΣΠΦ.
β) Για κατοχή και κατασκευή δύο εκρηκτικών υλών-βομβών.
γ) Για απλή συνέργεια στην πράξη της έκρηξης στο σπίτι της Κατσέλη.
δ) Ο Χ. Χατζημιχελάκης, επιπλέον, για έναν άδειο κάλυκα!
Ο Χρήστος Τσάκαλος καταδικάστηκε για ένταξη και συγκρότηση, όπως στο πρωτόδικο τρομοδικείο.

Μετά από μια ολιγόλεπτη διακοπή η εισαγγελέας έκανε την πρότασή της επί των ποινών και το τρομοδικείο διέκοψε, ενώ η ώρα ήταν 12 και 45 μ.μ.

Η εισαγγελέας πρότεινε:

– Για τον Γ. Καραγιαννίδη 5 χρόνια.
– Για τους Π. Αργυρό, Γ. Νικολόπουλο, Μ. Νικολόπουλο, Δ. Μπολάνο και Χ. Χατζημιχελάκη, 6 χρόνια για ένταξη και συγκρότηση, 10 χρόνια για κατοχή και κατασκευή δύο εκρηκτικών μηχανισμών και 6 χρόνια για απλή συνέργεια στην έκρηξη στο σπίτι της Κατσέλη.
– Για τον Χ. Χατζημιχελάκη επιπλέον 7 μήνες για τον άδειο κάλυκα!
– Για τον Χρ. Τσάκαλο 6 χρόνια για ένταξη και συγκρότηση.

Πρωτόδικα, οι Χ. Χατζημιχελάκης, Π. Αργυρού, Γ. Νικολόπουλος, Μ. Νικολόπουλος, Δ. Μπολάνο είχαν καταδικαστεί σε εκτίσιμη ποινή 25 χρόνων και ο Χρ. Τσάκαλος σε 7 χρόνια. Αν πάρουμε σαν βάση την πρόταση της εισαγγελέα, οι ποινές τώρα για τα πέντε μέλη της ΣΠΦ θα είναι μικρότερες. Πλέον εξέλειπαν οι λόγοι για τις βαριές πρωτόδικες ποινές γι’ αυτή την υπόθεση, γιατί εκτός των άλλων τα μέλη της ΣΠΦ έχουν φορτωθεί με ποινές εκατοντάδων χρόνων σε άλλες υποθέσεις. Η «αντιτρομοκρατική» νομολογία, όμως, πλουτίζεται με την καταδίκη τους για ενέργειες της ΣΠΦ, χωρίς το τρομοδικείο να έχει εξατομικεύσει τις κατηγορίες (συλλογική ευθύνη).

Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

via ΚΟΝΤΡΑ