Ένοχοι (για τις ιδέες τους;) οι συλληφθέντες της αντιφασιστικής πορείας

0
176

aΈνοχοι, ήταν η ετυμηγορία του Αυτόφωρου Δικαστηρίου Κομοτηνής, για τους δύο συλληφθέντες του αντιφασιστικού συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου.

Για τον μεν 30χρονο, η ποινή ήταν 3 έτη, για τον δε 21χρονο φοιτητή η ποινή 2,5 έτη. Να σημειωθεί ότι οι συλληφθέντες αντιμετώπισαν τα αδικήματα της αντίστασης, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της απρόκλητης σωματικής βλάβης κατά αστυνομικών και της παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων, καθώς σύμφωνα με τους αστυνομικούς έφεραν μαζί τους ξύλινες σημαίες, τις οποίες μετέτρεψαν σε ρόπαλα.

Κατά την διάρκεια της δίκης, οι αστυνομικοί μάρτυρες κατηγορίας έπεσαν σε αντιφάσεις. Απορίας άξιο είναι πως άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ και ΟΠΚΕ, οι οποίοι βρισκόταν έναν δρόμο πίσω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, επί της Πλατείας Ειρήνης, αναγνώρισαν τους κατηγορούμενους, αλλά δεν τους αναγνώρισε ο μάρτυρας κατηγορίας, αστυνομικός των ΜΑΤ, που βρισκόταν στην σύγκρουση, επί της οδού Σοφοκλέους Κομνηνού.

Ο Εισαγγελέας του δικαστηρίου, ήταν καταπέλτης εναντίον των κατηγορουμένων, πρότεινε την ενοχή τους και τόνισε πως «ήταν δικαιολογημένη η αγανάκτηση τους λόγω της δολοφονίας ενός νέου συνανθρώπου μας», αλλά οι κατηγορούμενοι ως επικεφαλής της πορείας, «έπρεπε να συνετίσουν και όχι να προβούν σε πράξεις βίας».

Από την μεριά της η υπεράσπιση, μέσω του συνηγόρου Ιωάννη Καραπάνου, αναφέρθηκε στις παραλείψεις και τα λάθη των μαρτυριών από πλευράς αστυνομίας κατά την διάρκεια της διαδικασίας, ενώ η συνήγορος Αγγελική Σουγλέ συμπληρώνοντας, αναφέρθηκε πως η μία σύλληψη έγινε σε άλλο μέρος, απ’ όπου υποστηρίζει η αστυνομία!

Στην αναγγελία της ποινής, η πρόεδρος του Δικαστηρίου ανέφερε πως «σας καταδικάζουμε με βαριά καρδιά. Μην αντιπαρατίθεστε στην βία με βία, αλλά με παιδεία. Ελπίζω στο Εφετείο να έχετε καλύτερη τύχη».

Ήταν η πρώτη δίκη που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, έπειτα από επεισόδια και συγκρούσεις αστυνομικών με πολίτες που ανήκουν στον Αντιεξουσιαστικό χώρο κι όποιοι βρισκόταν στην αίθουσα του δικαστηρίου ακούγοντας τις μαρτυρίες των αστυνομικών, ένιωθαν πως οι δύο νεαροί δικαζόταν για τις ιδέες τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η μαρτυρία τους ενός αστυνομικού, που αναφερόμενος για τον έναν από τους δύο κατηγορουμένους, τόνισε «πως γνωρίζουμε ποιος είναι. Είναι γνωστός στην αστυνομία!». Βέβαια, ως αστυνομία, καλό θα ήταν να μάθουμε όλοι εμείς που παρακολουθήσαμε την δίκη, γιατί τον γνωρίζουν. Γιατί πουλάει ναρκωτικά, γιατί είναι κλέφτης, γιατί είναι δολοφόνος; Όχι, απλά η αστυνομία τον γνωρίζει, γιατί ανήκει σ’ έναν συγκεκριμένο χώρο.

Να αναφέρουμε πως η ποινή που επιβλήθηκε, ήταν η ελάχιστη. Οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση μέσω των συνηγόρων τους και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Αναδημοσίευση από : http://www.inpost.gr