Ενημέρωση γύρω από τον αγώνα του λαού Νάσα (Κολομβία)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

Στα πλαίσια μιας γενικότερης επιδίωξης να αναδείξει εστίες αντίστασης σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, το Tierra y Libertad έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια να παρέχει διαρκή ενημέρωση γύρω από τον αγώνα του λαού Νάσα στην Κολομβία.

Στηρίζοντας τη συνέχιση αυτού του εγχειρήματος, πρόκειται να επισκεφθούν την Ελλάδα μέλη της ανεξάρτητης κινηματογραφικής ομάδας Entrelazando, η οποία δημιούργησε το ντοκιμαντέρ «Αίμα και Γη». Πρόκειται για μεσαίου μήκους βίντεο, που παρουσιάζει την αντίσταση των Νάσα απέναντι στην αγροτοβιομηχανία και τον αγώνα τους να διαφυλάξουν τον πολιτισμό τους.

Για το διάστημα από 18 έως 27 Φεβρουαρίου ο ίδιος ο σκηνοθέτης και άλλο ένα μέλος της ομάδας θα πραγματοποιήσουν ενημερωτικές εκδηλώσεις, που θα περιλαμβάνουν την προβολή του ντοκιμαντέρ, καθώς και συζήτηση με όσους και όσες παραβρεθούν.

Ήδη έχει προγραμματιστεί να γίνει μία προβολή στο Βόλο. ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ και άλλες συλλογικότητες, κοινωνικοί χώροι, κινήσεις πολιτών, φοιτητικοί σύλλογοι που ενδιαφέρονται να διοργανώσουν αντίστοιχες εκδηλώσεις, να στείλουν μήνυμα στη Σελίδα ή να επικοινωνήσουν μέσω e-mail στο lamarebelde2018@gmail.com
……………………………..

Ένα ρεζουμέ του τι συμβαίνει με τους Νάσα

Περίπου 50 είναι οι ιθαγενείς που έχουν δολοφονηθεί στην Κολομβία από τον περασμένο Αύγουστο, όταν ανέλαβε την προεδρία της χώρας ο ακροδεξιός Ιβάν Ντούκε. Από την ημέρα υπογραφής της Συμφωνίας Ειρήνης μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας (FARC), ο αριθμός αυτός ξεπερνάει τους εκατό. Τα μισά περίπου από το θύματα προέρχονται από τις κοινότητες των Νάσα.

Παραστρατιωτικές ομάδες, με κυριότερη τους φημισμένους Μαύρους Αετούς επικηρύσσουν τους ηγέτες των Νάσα, όπως φαίνεται από τα φυλλάδια που μοιράζουν στην περιοχή (φωτο): «Παρέχεται το όπλο της δολοφονίας, η σχετική εκπαίδευση καθώς και αμοιβή, σε όποιον προσφέρεται να πραγματοποιήσει την εκκαθάριση αυτών των ατόμων». Οι Νάσα φοβούνται ότι το πρόσφατο σαμποτάζ στις εγκαταστάσεις του ραδιοφωνικού τους σταθμού, ίσως προμηνύει μαζικές δολοφονίες που παραπέμπουν στη φρικιαστική «εποχή του αλυσοπρίονου» της δεκαετίας του 1990.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στοχοποίηση του λαού Νάσα σχετίζεται με τον αγώνα τους για την υπεράσπιση της γης και του νερού, απέναντι στα συμφέροντα γαιοκτημόνων και πολυεθνικών, που έχουν ιδιοποιηθεί τα πατρογονικά τους εδάφη. Ιδιαίτερα έχει ενταθεί η καταστολή τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όταν οι Νάσα ξεκίνησαν τη διαδικασία που ονομάζουν Απελευθέρωση της Μητέρας Γης. Αυτή συνίσταται σε δράσεις ανακατάληψης εδαφών, στα οποία ιδιωτικές εταιρίες επιβάλουν μονοκαλλιέργειες του ζαχαροκάλαμου.

Τους τελευταίους μήνες η κατάσταση για τους Νάσα έχει γίνει ακόμα πιο απειλητική, με το νέο κύμα βίας που έχει ξεσπάσει μετά τον αφοπλισμό των FARC, καθώς μικρότερες αντάρτικες οργανώσεις αλλά και ομάδες που συνδέονται με το εμπόριο των ναρκωτικών, μάχονται για τον έλεγχο των «ορφανών» πλέον περιοχών. Όλοι αυτοί οι φορείς αντικρουόμενων συμφερόντων βλέπουν τους ιθαγενείς λαούς ως εμπόδιο στα σχέδια τους. Οι Νάσα, μέσω των Πολιτοφυλακών που έχουν οργανώσει, παλεύουν με κάθε τρόπο να διαφυλάξουν τη γη και τα φυσικά αγαθά, ενώ ταυτόχρονα διεκδικούν την αυτονομία τους, ασκώντας το λεγόμενο Εδαφικό Έλεγχο.
………………………………..

Για τις δράσεις του λαού Νάσα αλλά και την καταστολή που υφίστανται, διαβάστε τα σχετικά άρθρα στο tierralibertad.com
Για ακόμα περισσότερες πληροφορίες, αναζητήστε το νέο τεύχος του περιοδικού Ευτοπία (νούμερο 26).

Γη και Ελευθερία – Tierra y Libertad
Ενημέρωση γύρω από τον αγώνα του λαού Νάσα (Κολομβία)

Απαντήστε

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί μπισκότα σε ορισμένες λειτουργίες της ΕντάξειΠληροφορίες