Ενημέρωση από τη Συγκέντρωση – Πορεία αλληλεγγύης στους-ις αόρατους-ες αυτού του κόσμου

0
790

Λάβαμε 26/06/2020

Ενημέρωση από τη Συγκέντρωση – Πορεία αλληλεγγύης στους-ις αόρατους-ες αυτού του κόσμου

Την Πέμπτη 18 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η Συγκέντρωση – Πορεία αλληλεγγύης στους-ις αόρατους-ες αυτού του κόσμου με τη συμμετοχή εκατοντάδων αλληλέγγυων. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στο Μοναστηράκι λειτουργούσε μικροφωνική, ενώ παράλληλα γίνονταν μαζικό μοίρασμα κειμένων στην περιοχή.

Η πορεία κινήθηκε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με την παρουσία πολυάριθμων αστυνομικών δυνάμεων που πολιορκούσαν ασφυκτικά την πορεία και προκαλούσαν καθ΄ όλη τη διάρκειά της. Αυτή η επίδειξη δύναμης καθόλου τυχαία δεν είναι από άποψη χρονικής στιγμής αλλά συμπίπτει με την κατάθεση του Σ/Ν για τις διαδηλώσεις. Ένα χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο που θέλει να επιβάλει σιγή νεκροταφείου. Πιο συγκεκριμένα, η αστυνομία αποκτάει υπέρμετρες αρμοδιότητες ως ανώτατη αρχή που θα της επιτρέπουν να απαγορεύει και να διαλύει κατά το δοκούν συγκεντρώσεις και πορείες ή να αλλάζει το δρομολόγιο όπως αυτή κρίνει. Στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται και ιδιώνυμο αδίκημα για όσους και όσες συμμετέχουν σε «απαγορευμένη» διαδήλωση, με την ποινή φυλάκισης να φτάνει μέχρι το 1 έτος. Τέλος, για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συγκέντρωσης ή πορείας απαιτείται άδεια στην οποία θα ορίζεται και «οργανωτής» κάθε συνάθροισης που αναλαμβάνει τις αστικές ευθύνες, «συνεργάζεται με την αστυνομία» κλπ.

Παράλληλα, το τελευταίο χρονικό διάστημα σε διάφορες φυλακές μια σειρά αστυνομικών επιχειρήσεων με τη μορφή εκτεταμένων ερευνών, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι στοχευμένες σε πολιτικούς κρατούμενους, διαφημίζονται ως πάταξη της εγκληματικότητας εντός των τειχών και της υποτιθέμενης ασυδοσίας που επικρατεί στις φυλακές της χώρας. Προφανής σκοπός αυτού του κλίματος που κατασκευάζει η κυβέρνηση με την αγαστή συνεργασία των ΜΜΕ είναι να εμφανιστεί  ως απαραίτητη και αναγκαία η θέσπιση πιο αυστηρού καθεστώτος κράτησης. Ένα σχέδιο για φυλακές, που πολιτικοί και άλλοι κρατούμενοι, οι οποίοι δεν είναι κατάλληλα πειθαρχημένοι, θα διαβιούν σε ειδικά διαμορφωμένες συνθήκες, με περισσότερα μέτρα ελέγχου και παρεμβατικότητας στην έτσι κι αλλιώς περιορισμένη ζωή τους. Μια φυλακή μέσα στη φυλακή δημιουργώντας ένα νέο δυστοπικό πεδίο εγκλεισμού. Ο σχεδιασμός τέτοιων φυλακών, ετοιμάζεται να λειτουργήσει πρότυπα για μια ακόμα φορά στο κατάστημα υψίστης ασφαλείας του Δομοκού.

Η ίδια η πορεία αλλά και οι προπαγανδιστές δράσεις που προηγήθηκαν προσπάθησαν να δώσουν φωνή στους έγκλειστους στις φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και να εκφραστεί η αλληλεγγύη μας προς αυτούς όπως και στους εξεγερμένους κρατούμενους σε όλο τον κόσμο που πολλές φορές πλήρωσαν με την ίδια τους την ζωή τις όποιες διαμαρτυρίες έκαναν. Μιας και για άλλη μια φορά, με αφορμή την διαχείριση της πανδημίας, αποδείχτηκε ότι η υπεράσπιση της αξίας της ανθρώπινης ζωής αποτελεί ένα μύθο για το κράτος και η κοστολόγηση της διαφέρει ανάλογα με τη θέση του καθενός στην κοινωνικο-ταξική πυραμίδα. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το πως διαχειρίστηκε το κράτος την υπόθεση του κρατούμενου στην β’ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού που βρέθηκε αρχικά θετικός στον κορονοϊό μετά από τυχαίο τεστ που του έγινε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Το υπουργείο αντί άμεσα να προχωρήσει σε μαζικά τεστ σε όλο το συγκρότημα των φυλακών σε έγκλειστους και σωφρονιστικούς ακολούθησε την πεπατημένη της απομόνωσης στα κελιά των κρατούμενων της β΄πτέρυγας και τέλος.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ

Στους αγώνες που δίνουμε και που ανοίγονται μπροστά μας, δεν ξεχνάμε εκείνους και εκείνες που βιώνουν όλη αυτή την κρίση μέσα απ’ τον εγκλεισμό, μέσα από μια συνθήκη που σε τέτοιες περιόδους τους στερεί την ελευθερία δύο φορές καθώς τους στερεί ακόμα και το δικαίωμα στην ίδια την ζωή. Αγωνιζόμαστε για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των έγκλειστων και παραμένουμε αμετανόητα δίπλα στις αόρατες και τους αόρατους αυτού του κόσμου.

Κανένα καθεστώς εξαίρεσης – Καμιά πειθαρχική φυλακή στον Δομοκό ούτε πουθενά

Αλληλεγγύη στους αόρατους αυτού του κόσμου

Ανοιχτή συνέλευση για την διοργάνωση πορείας αλληλεγγύης στους-ις αόρατους-ες αυτού του κόσμου