Ενάντια στον EASTMED

0
590

Λάβαμε 07/01/2020

Η νέα Μεγάλη Ιδέα των εξορύξεων ορυκτών καυσίμων και της υπεράκτιας εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων συνοδευόμενη από την αύξηση των εξοπλισμών και την επιβολή των εθνικισμών, προετοιμάζει τον γνωστό της κύκλο, αυτό του αιματηρού πολεμικού δράματος.

Η πολιτική των γεωτρήσεων, εξορύξεων του Ελληνικού κράτους στην ανατολική μεσόγειο ένα στόχο έχει. Να απομονώσει την Τουρκία από οποιαδήποτε συμμετοχή. Ή για να το πούμε πιο συγκεκριμένα αυτή η πολιτική έχει στόχο τη διχοτόμηση της Κύπρου και η ευθύνη της μη επίλυσης να ανήκει αποκλειστικά στο Ελληνικό και Κυπριακό κράτος. Από την άλλη μεριά, το Τούρκικο κράτος βρίσκεται σε αμόκ εθνικιστικής υστερίας την οποία γνωρίσαμε καλύτερα από όλους στη Ροζάβα και με την σύγκρουση να θεωρείται αναπόφευκτη εάν πραγματοποιηθεί έστω και ένα γράμμα αυτών των γεωπολιτικών συμφωνιών.

Επιβεβαίωση όλων αυτών είναι η συμφωνία για τον EAST MED που στόχο έχει να αφήσει έξω από τα μελλοντικά ενεργειακά οφέλη!!! την Τουρκία τους Τουρκοκύπριους και τους Παλαιστίνιους . Μπορεί λοιπόν το αφήγημα να είναι το ενεργειακό αλλά οι συνέπειες είναι η εμπλοκή σε ατέρμονες πολεμικές συρράξεις και το ενεργειακό να μείνει για πάντα πρόσχημα.

Τις τελευταίες ημέρες εγκωμιάζεται το νέο mega-project που προωθούσαν οι κυβερνήσεις τα 5 τελευταία χρόνια. Ο αγωγός φυσικού αερίου ΕastMed. Έπειτα από το δώρο του 1/3 της Ελλάδας σε πετρελαϊκές, τώρα έρχεται το δώρο του φόβου του πολέμου και περαιτέρω φυσικής καταστροφής με τους αγωγούς που εξυπηρετούν τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ευρώπης. Η συμφωνία μεταξύ των κρατών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου με την στήριξη της Ιταλίας και τα χρήματα που πρόκειται να δοθούν για το έργο και ξεπερνάνε τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο το κράτος της Ελλάδας προσπαθεί να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη και την Ανατολή μπαίνοντας δυνατά στον ήδη παγκόσμιο ενεργειακό πόλεμο που διεξάγεται. Προπαγανδίζεται η «ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και η ειρήνη στην περιοχή» από μεριάς της κυβέρνησης και των ΜΜΕ που ελέγχει. Πάντως, από τα ζωντανά παραδείγματα του ενεργειακού πολέμου αγκομαχούμε να βρούμε μία μη διαμελισμένη χώρα από τα συμφέροντα των αγορών και των κρατών που καραδοκούν για την εκμετάλλευση της ενέργειας. Αυτό και μόνο θα μπορούσε να μιλάει από μόνο του για το τι σημαίνει «προάσπιση των εθνικών συμφερόντων», ΑΟΖ κι όλη η πολεμοχαρής ρητορεία που αναπαράγεται.

Το έργο αυτό εντάσσεται στην αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή σε συνδυασμό με τους αγωγούς TAP, ΙGI Poseidon και ΙGB(Ελλάδας-Βουλγαρίας). Παρόλα αυτά, φημολογείται πως ο EastMed δεν θα φτιαχτεί και οι υπογραφές των κρατών και μόνο θα λειτουργήσουν ως φόβητρο σε γεωπολιτικό επίπεδο, αφού και οι ίδιοι παραδέχονται με επιφυλάξεις και της Ιταλίας πως πρόκειται για ένα αρκετά δύσκολο έργο.

Και θα είναι δύσκολο διότι περνάει υποθαλάσσια μέσα από μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Μεσογείου, σε ένα γεωμορφολογικά δύσκολο κομμάτι της Κρήτης και μέσα από περιοχές που παρουσιάζουν αρκετά συχνά πυρκαγιές. Κι εδώ μιλάμε για διέλευση υπερμεγεθών από του αγωγούς. Καμία εταιρεία και κανένα κράτος δεν εγγυάται και δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα ως προς την ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών, των θαλασσών και των οικοσυστημάτων. Ουσιαστικά, οι κάτοικοι της Ελλάδας γίνονται έρμαιο των συμφερόντων των πολυεθνικών και των παιχνιδιών εξουσίας της Ε.Ε. με τον πιο θανατηφόρο τρόπο.

Σε αυτή την ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας μέσω των εξορύξεων υδρογονανθράκων και των αγωγών φυσικών αερίων χρειάζεται να θέτουμε τον ερώτημα της ενέργειας: για τι και για ποιόν. Για την κοινωνία ή για τα συμφέροντα πολυεθνικών και κρατών; Για τις ανάγκες μας ή για τον πόλεμο και τα γεωπολιτικά παιχνίδια των κρατών;

Όσο προβάλουνε τον θάνατο ως ειρήνη και την καταστροφή ως ανάπτυξη θα βρίσκουν την κοινωνία και τα κινήματα για γη και ελευθερία μπροστά τους.

-ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΑΕΡΙΟ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝΕ ΣΤΗ ΓΗ

-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ