Καρδίτσα: Ενάντια στις παρελάσεις

1
283

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ…

Από τις παρελάσεις της ΕΟΝ επί καθεστώτος Ι. Μεταξά στη χούντα, μέχρι σήμερα επί συγκυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ τίποτα δεν έχει αλλάξει. Τα τελευταία 40 χρόνια οι εθνικές επέτειοι αποτελούν προσχήματα τόνωσης της εθνικής προπαγάνδας και αποπροσανατολισμού των καταπιεσμένων από τα αίτια καταπίεσής τους. Έτσι και σήμερα, σε μια περίοδο που η κοινωνική εξαθλίωση, η φτώχεια, η ανέχεια και ο κοινωνικός κανιβαλισμός εντείνονται ολοένα και περισσότερο, το ελληνικό κράτος για άλλη μια φορά διοργανώνει με μεγάλο οικονομικό κόστος (βλ. στρατιωτικές παρελάσεις) ένα μεγαλοπρεπές εθνικό τσίρκο που αν μη τι άλλο θα πληρώσουμε εμείς.

Στη μιλιταριστική αυτή φιέστα που προάγεται μέσω των μαθητικών παρελάσεων, οι μαθητές ιεραρχικά παρατεταγμένοι παρελαύνουν σαν στρατιωτικοποιημένα ρομποτάκια πειθαρχημένα, ομοιόμορφα ντυμένα και υποχρεωμένα να αποδώσουν τιμές σε επισήμους-καταπιεστές που στις περισσότερες περιπτώσεις ευθύνονται για την άθλια κατάσταση που ζούμε σήμερα. Η εξοικείωση των μαθητών με  μιλιταριστικά μοντέλα που προβάλλονται σκόπιμα στις παρελάσεις σε συνδυασμό με την τόνωση του εθνικού αισθήματος αναπτύσσουν  πολεμοχαρείς διαθέσεις ανάμεσα στους μαθητές και δε συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελεύθερης προσωπικότητάς τους και στη διαμόρφωση κριτικής σκέψης. Επιπλέον, η διεκδίκηση της σημαίας γεννά τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους μαθητές για τον τίτλο του “καλύτερου” και σπέρνει τη διχόνοια. Τα τελευταία χρόνια, πολλά είναι τα περιστατικά ρατσισμού κατά τα οποία Έλληνες μαθητές αντιμετωπίζουν απαξιωτικά αλλοδαπούς μαθητές που διεκδικούν τη σημαία. Επιπρόσθετα, ο διαχωρισμός των μαθητών με βάση το ύψος και το φύλο , ενίσχυσε και ενισχύει ρατσιστικές και σεξιστικές αντιλήψεις. Αξιοσημείωτο είναι πως σε περιπτώσεις όπου μαθητές αρνούνται να παρελάσουν, μιας και η συμμετοχή στην παρέλαση δεν θεωρείται υποχρεωτική, το σχολείο απειλεί και εκφοβίζει τους μαθητές με τιμωρίες, διατηρώντας έτσι τις φασιστικές μεθόδους και πρακτικές  που το διέπουν μέχρι σήμερα και που διαιωνίζουν την εξουσιαστική δομή του και τη συμβολή του στην αναπαραγωγή των εθνικών στερεοτύπων.

Από την πλευρά μας ως μαθητές στεκόμαστε ενάντια σε αυτές τις φασιστικές φιέστες που αναδεικνύοντας το μεγαλείο του έθνους προάγουν τον φασισμό και είτε θυμίζουν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα του χθες είτε ενισχύουν το σύγχρονο ολοκληρωτικό καθεστώς του σήμερα. Στον αντίποδα προτάσσουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ των καταπιεζομένων , τον αντιφασισμό και τον αγώνα των από τα κάτω συνολικά (μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων, μεταναστών) για να ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς καταπίεση, χωρίς αφεντικά και δούλους, για έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣ 

ΝΑ ΑΝΤΙΤΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Μαθητική κίνηση Καρδίτσας

1 ΣΧΟΛΙΟ

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.