Κάθε χρόνο στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως και σε όλες τις υπόλοιπες, η Πρωτοχρονιά και η Ανάσταση ήταν μέρες αποσυμπίεσης των κρατουμένων. Το βράδυ η υπηρεσία έκλεινε τα κελιά στις 20.00, όπως προβλέπει το χειμερινό ωράριο, για καταμέτρηση, και μισή ώρα μετά τα άνοιγε ξανά μέχρις τις 00:30 ή τις 01:00 ανάλογα την ελαστικότητα καθε φυλακής.
Τις καλές εποχές μάλιστα μοίραζε και από ένα αναψυκτικό ή μια μπύρα, κι αυτή τη μπύρα την περιμένανε κάποιοι πως και πως. Άλλοι, πιο άποροι, τις αντάλλαζαν με τσιγάρα και τις έκαναν πάσα σε άλλους για να “σουρώσουν” όσο μπορούσαν.
Τραπέζια στήνονταν είτε σε κελιά μέσα είτε σε διαδρόμους, έμπαιναν μουσικές είτε από ζωντανά προγράμματα στις τηλεοράσεις (τις πιο δύσκολες εποχές), είτε σε ηχεία με κινητά (τις πιο εύκολες), και επικρατούσε ένα κλίμα γιορτής, παράταιρο με το περιβάλλον.
“Υγεία- ελευθερία” , “Του χρόνου σπίτια μας” ήταν μερικές από τις πιο συχνές ευχές και τις προπόσεις που ακουγόντουσαν στα τραπέζια ανάμεσα σε βρισιές για μπάτσους και δεσμοφύλακες.
Καμιά φορα ακουγόντουσαν τα συνθήματα όσων επέλεγαν να περάσουν την αλλαγή του χρόνου έξω από τις φυλακές με τη βοήθεια μικροφωνικής, αν αυτό ήταν εφικτό βέβαια.
Όπως και έξω στην κοινωνία, η διασκέδαση υπάκουε σε ταξικούς διαχωρισμούς. Όσοι είχαν άνεση την έβγαζαν πιο πλουσιοπάροχα, με φαγητά και γλυκά απ’ έξω, νορμάλ αλκοόλ και γενικά “το ζούσαν” καλά. Οι λιγότερο προνομιούχες μερίδες κρατουμένων περιορίζονταν σε ότι μπορούσαν να φτιάξουν μόνοι τους και στα λιγοστά πράγματα του επισκεπτηρίου ενώ υπήρχαν κι εκείνοι, που όπως και έξω, δε γιόρταζαν ποτέ.
Φέτος όμως οι κρατούμενοι στον Κορυδαλλό δε θα γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά.
Φέτος δε θα είναι ανοικτά στην αλλαγή του χρόνου.
Δε θα αγκαλιαστούν, δε θα ευχηθούν, δε θα πουν μεθυσμένες ευχές.
Φέτος η διασκέδαση απαγορεύεται.
Όχι λόγω της ειδική συνθήκης της πανδημίας. Όλοι μέρα ο ένας πάνω στον άλλον ζούνε, τρώνε και κοιμούνται εξάλλου.
Φέτος, όπως έγινε γνωστό, η φυλακή θα κλείσει κανονικά στις 20:00 και δε θα ξανά ανοίξει, επειδή η κοινωνία σοκαρίστηκε με το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι των κρατουμένων στον Κορυδαλλό. Όχι φυσικά από άγχος μην κολλήσουν κορονοϊό μεταξύ τους. Αλλά επειδή είχαν το θράσος να διασκεδάσουν.
Φέτος οι ευηπόληπτοι πολίτες μπορούν να είναι πιο ήσυχοι αλλά και πιο ευγνώμονες στην κυβέρνηση μας.
Επιβλήθηκε απαγόρευση της διασκέδασης στις φυλακές ειδικά για χάρη τους.
Η Τάξης αποκαταστάθηκε.
Από τον τοίχο facebook του Παναγιώτη Αργυρού