Ελεημοσύνη προς πώληση

Ξεκινήσαμε το omniatv το 2011. Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε περιορισμένα μέσα, δουλεύοντας ουσιαστικά με τον ίδιο υπολογιστή από το 2009, με δύο webcam που είχαν αγοραστεί επί τούτου και με ό,τι κινητά είχαμε (συνήθως 1-2 καλά ανά τριετία). Κάναμε το σαλόνι του σπιτιού μας στούντιο, τον προσωπικό μας χώρο γραφείο. Περάσαμε χρόνια βελτιώνοντας τα ελάχιστα μέσα που είχαμε στην διάθεσή μας, χρησιμοποιώντας πατέντες στο έπακρο. Με δανεικά και οικονομική βοήθεια από φίλους αλλά και άγνωστους ανθρώπους καλύπταμε ενίοτε χρωστούμενα νοίκια και αγορές των απολύτως απαραίτητων.

Με αυτές τις λειψές και μισοκούτρουλες δυνατότητες, αυτά τα 7 χρόνια παρήχθη ένας Χ όγκος ενημερωτικού υλικού. Κάποιες και κάποιοι μάς λένε ότι έχει μια αξία αυτό το υλικό αλλά δε θέλω να μείνω εκεί. Κουτσά, στραβά, ανάποδα, κάπως παρήχθη ένα περιεχόμενο που υπάρχει εκεί στη δημόσια σφαίρα και φάνηκε χρήσιμο σε μερικούς ανθρώπους.

Και βλέπω αυτά τα χυδαία πρόσωπα που ανήκουν στην συνομοταξία των “YouTubers”, που έκαναν την πρόστυχη κίνηση να μαγνητοσκοπήσουν τους εαυτούς τους να δίνουν «γερά φιλοδωρήματα» σε ντελιβεράδες. Και φυσικά να βγάλουν το βίντεο προς αποκομιδή εσόδων από διαφημίσεις, μιας και το «βαϊράλιτυ» είναι εγγυημένο.Αυτά όλα πάνω σε υποδομές πληρωμένες από χορηγούς και από έσοδα από διαφημίσεις πάνω σε εντελώς ανούσιο περιεχόμενο, που πλείστες όσες φορές ξεπερνάει τα προς τα κάτω όρια ακόμα και των πιό τιποτένιων τηλερηάλιτυ. Και τα «τιπς» στους εργαζόμενους – που φέρνουν τις επισκεψιμότητες και τα ακόμα μεγαλύτερα έσοδα – κι αυτά επίσης βγαλμένα από τα λεφτά των χορηγών και των διαφημιστών.Το ζήτημα εν προκειμένω δεν είναι ούτε καν η ελεημοσύνη εναντίον της αλληλεγγύης. Είναι το επικερδές της χυδαιότητας.Και δεν θα το ρίξω στους «θεατές». Τα «ανεβασμένα views» μπορεί κάλλιστα να είναι έκπληκτες απόπειρες διαπίστωσης αν όντως υπάρχει τέτοια χυδαιότητα.

Δυστυχώς, υπάρχει.

Λουκάς Σταμέλλος, μέλος του omniatv.com
Δημοσιεύεται στην mpalothia κατόπιν δικής του άδειας. 

Υποσημείωση της mpalothia:

Όταν αποτελείς μέλος κάποιας ομάδας/συλλογικότητας που ασχολείται για την δημοσιογραφία από τα κάτω ή την αντιπληροφόρηση (μπορείτε να το αποκαλέσεται με όποια ορολογία θέλετε), αυτομάτως σημαίνει πως πράττεις με αυτό τον τρόπο για προσφέρεις στο σύνολο, χωρίς κανένα αντάλλαγμα. ¨Η να στοχοποιηθείς από ναζιστές ή τον κρατικό μηχανισμό καταστολής ή και από τα δυο.

Αυτό είναι το πλαίσιο της αλληλεγγυης και της σταθερής πορείας πάνω στην πολιτική/ιδεολογική γραμμή που χαράσει κάθε μέσο και λειτουργεί βάση αυτής.

Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά “θέαμα προς άγρα πελατών”, που στηρίζεται στην όλη αντίληψη του κόσμου για τα social media και τις “δυνατότητες εύκολου χρήματος” μέσω αυτών. Ένα παιχνίδι στηριγμενο στις αρχές του νεοφιλελευθερισμού και του marketing. Και χαρακτηριστικό δείγμα πως υπάρχει και πιο κάτω από τον πάτο η σημερινή κοινωνία.

Ας ελπίζουμε πως έστω και σε ελάχιστους έχει μείνει τουλάχιστον η δυνατότητα της ουσιαστικής μάθησης και της κριτικής σκέψης παρά την σαπιλα που υπάρχει γύρω μας.

 

Απαντήστε

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί μπισκότα σε ορισμένες λειτουργίες της ΕντάξειΠληροφορίες