Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ: Αλληλεγγύη στη Rosa Nera

0
561

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ROSA NERA από το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ
Solidarity to Rosa Nera occupied space in Crete from Occupied theater EMBROS

Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός εκφράζει την αλληλεγγύη του στην κατάληψη Rosa Nera, που για 13 χρόνια αποτελεί αυτοδιαχειριζόμενο χώρο αγώνων, δράσεων, εκδηλώσεων, φιλοξενίας, ως ένα κοινό αγαθό στην πόλη των Χανίων.

Η Rosa Nera, βρίσκεται σε ιστορικό κτίριο στο λόφο Καστέλι πάνω από το παλιό λιμάνι και παραχωρείται προκλητικά από τον πρύτανη Β. Διγαλάκη σε διεθνή ξενοδοχειακή επιχείρηση υπό το πρόσχημα της αξιοποίησης ενώ στην πραγματικότητα συντελεί στη βίαιη τουριστικοποίηση της πόλης και την εξαφάνιση των μόνιμων κατοίκων μέσω της αύξησης των ενοικίων, το gentrification (εξευγενισμό), το ξεσπίτωμα των φοιτητών και τη λεηλασία κάθε ζωντανού κοινωνικού κυττάρου στην πόλη.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ίδιο συνέβη παλιότερα και με το ιστορικό κτίριο Παπαδογεωργάκη που εκκενώθηκε για να αφεθεί στην εγκατάλειψη.

Αντί το Πολυτεχνείο να αποτελεί ανάχωμα στην ραγδαία αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης, είναι το ίδιο που την προκαλεί, αφού βρίσκεται στα χέρια τεχνοκρατών και μάνατζερ που προάγουν μια καθαρά κερδοσκοπική νοοτροπία διαχείρισης του ιδρύματος υπονομεύοντας τον ανθρωπιστικό και κοινωνικό χαρακτήρα της γνώσης.

Δεκατρία χρόνια τώρα στη Rosa Nera έχουν φιλοξενηθεί πολιτιστικές δραστηριότητες, ενημερωτικές εκδηλώσεις για πρόσφυγες, για περιβαλλοντικά ζητήματα, παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις και ανοιχτές συζητήσεις, εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας, συναυλίες, συνελεύσεις μεταναστών/τριών, φεμινιστικών και ΛΟΑΤ συλλογικοτήτων, εργατικές πρωτοβουλίες, πολιτιστικές ομάδες, εργαστήρια, αντιεμπορευματικές καλλιτεχνικές παραγωγές και πλήθος άλλων γεγονότων.

Η Rosa Nera δεκατρία χρόνια αντιμάχεται κάθε έκφανση του φασισμού, του ρατσισμού και του σεξισμού, την εργοδοτική τρομοκρατία, την καταστροφή του περιβάλλοντος, κάθε δεξιό ή αριστερό διαχειριστή της εξουσίας. Προτάσσει την αυτοοργάνωση, την κοινωνική αυτοθέσμιση και αυτοδιαχείριση και αντιστέκεται σε κρατικές ή ιδιωτικές επιταγές.

Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός ως κατάληψη ενός ιστορικού κτιρίου, χαρακτηρισμένου ως σύγχρονου μνημείου, έχει επίσης υποστεί την έμμεση ή άμεση κρατική καταστολή και την απειλή του ξεπουλήματός του από το Υπερταμείο (πρώην ΤΑΙΠΕΔ) στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής. Στέκεται στο πλευρό της Rosa Nera και όλων όσων αγωνίζονται ενάντια στα σχέδια της Πρυτανείας για το ξεπούλημα του κτιρίου, έτσι ώστε να συνεχίσει να αποτελεί έναν χώρο αγώνα, αυτονομίας, οριζόντιων σχέσεων και όχι ένα ακόμη Boutique Hotel.

Τα σχέδια εκκένωσης ή «κανονικοποίησης» των καταλήψεων και των ελεύθερων αυτοδιαχειριζόμενων κοινωνικών χώρων δεν είναι καινούρια και θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει.

Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για τα γενέθλια της Rosa Nera, (21 έως 25/6) εύχεται να συνεχίσει να αποτελεί για πολλά χρόνια ακόμα τον πόλο έλξης κάθε ανήσυχου, σκεπτόμενου συνανθρώπου μας στα Χανιά.

Κάτω τα χέρια από τη Rosa Nera

Κάτω τα χέρια από όλες τις καταλήψεις και τους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους.

Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ
Ρ.Παλαμήδη 2- Ψυρρή Αθήνα
Ιούνιος 2017
voidnetwork.gr